Artikelen

In conflict met je gevoel en verstand? Kies dan dit alternatief!

Hoe vaak gebeurt het dat je gevoel totaal haaks staat op wat je verstandig vindt? Wat doe je dan? Kies je voor je gevoel omdat je vermoed dat je hart je nooit in de steek laat? Dat is tenminste wat steeds vaker de hype lijkt te zijn, zeker in meer bewuste kringen. Of vlieg je een dilemma liever meer rationeel aan? Je stelt een belangrijke beslissing uit omdat je niet weet wat je moet doen. Je hoopt dat het antwoord dan wel vanzelf komt. Maar je blijft die tweestrijd voelen in jezelf en de balans blijft weg. Ik ontdekte dat er een alternatief is dat veel logischer is: neem je kernwaarden als belangrijkste richtlijn voor je leven.

Gevoel óf verstand?

Voordat ik zelf door kreeg hoeveel impact kernwaarden kunnen hebben, zat ik nogal eens in een spagaat. Als manager bijvoorbeeld zei mijn gevoel dat ik die persoon niet moest ontslaan omdat er vast nog een tweede kans mogelijk was of dat die persoon zo aardig was, maar mijn verstand trok me helemaal de andere kant op. “De organisatie is niet langer gebaat bij deze medewerker”, dacht ik dan of het dreigende ontslag maakte deel uit van een organisatiedoelstelling. Die moest ik dan maar uitvoeren en mijn gevoel moest dan maar even aan de kant. Wat is dan wijsheid? Dat doet iets met je. De spagaat loste er in ieder geval niet mee op door te kiezen voor mijn gevoel of voor mijn verstand. Ik kreeg mijn tegenpolen in al deze gevallen niet op eenzelfde lijn, ook niet als ik er langer de tijd voor nam.

Spagaat in de liefde

De ommekeer kwam toen ik in de liefde tegen de denkbeeldige lamp opliep. Twee jaar geleden werd een getrouwde man verliefd op mij. Toen hij mij vertelde wat hij voor me voelde was ik meteen in een hevige schok. Dit was de man die ik negen jaar daarvoor een keer had ontmoet en nooit meer was vergeten. Maar omdat dit een liefde was waar ik me hevig tegen verzette, kwam ik meteen in diezelfde spagaat tussen gevoel en verstand te zitten. Mijn gevoel voelde zich natuurlijk gevleid, was blij en ik werd al snel ook verliefd op hem. Mijn verstand zette er behoorlijk de rem op omdat deze man niet beschikbaar was en ik me niet in de ellende wilde storten en al helemaal anderen niet wilde kwetsen. Toch liet ik mijn gevoelens voor deze man destijds winnen. Die waren te sterk. Daar ben ik niet trots op en zal dat ook nooit zijn. Mijn gevoel wilde bij hem zijn, mijn verstand had een hele andere agenda. Gelukkig was dat laatste zo. Het bracht me in een andere realiteit. Toen hij uiteindelijk koos voor zijn gezin kwamen we elkaar zo heel af en toe nog eens tegen. De aantrekking tussen ons bleef en daarmee ook de verleiding.

Mezelf voor vol aanzien

Mijn kernwaarden integriteit, vrijheid en onafhankelijkheid hebben me uiteindelijk de beste keuze laten maken. Als ik eerlijk was naar mezelf toe was deze man niet mijn ideale man en het was al helemaal niet de ideale relatie. Naar hem toe wilde ik eerlijk zijn. Hoe heftig dergelijke gevoelens ook kunnen zijn, het zou nooit iets kunnen worden. Het klopte niet en het druiste tegen al mijn principes in. Bij een van mijn laatste pogingen om er gewoon vriendschappelijk met hem over te praten, merkte ik dat hij een andere agenda had. Zijn gevoelens verwarden hem nog steeds en hadden de boventoon. En hoewel het simpel geweest zou zijn om zijn gevoelens te beantwoorden en iets in mijn schreeuwde om die liefde te beantwoorden, heb ik alles weerstaan. Ik hoefde hem niet te zoenen, ik wilde hem niet meer, gewoon omdat ik mezelf zou verloochenen als ik niet integer was. Het zou niet eerlijk zijn naar hem toe, naar zijn gezin of naar mezelf. Daarmee was het klaar. Ik heb me nog nooit zo trots gevoeld als op dat moment. Ik had mijn belangrijkste waarde ‘integriteit’ voor vol aangezien. Ik had niet langer gesjoemeld, want dat ligt op de loer. Ik wilde niet meer sjoemelen. Nooit meer. Daarvoor in de plaats ontstond direct een diep gevoel van veiligheid in mezelf. Ik was niet langer onberekenbaar in mijn gevoelens die tot dan toe in e verleiding werden gebracht.

Sinds dat cruciale moment neem ik mijn kernwaarden serieus. Elke dag opnieuw. Het zijn de belangrijkste principes waarop al mijn keuzes gemaakt worden. Ik kan stilstaan bij wat ik voel of wat ik denk, maar als ik dat weet en ruimte heb gegeven is het beslissende antwoord aan mijn drie kernwaarden, ook al voelt dat soms als lastig, ik weet dan dat ik het juiste doe. Mijn kernwaarden vormen de diepere lagen van wie ik ben en daarom is het belangrijk om ze serieus te nemen. Ze overstijgen daarmee ook de gevoelens of gedachten die we hebben in ons dagelijks leven.

Wat je voelt is niet altijd waar

Wat het lastig maakt in deze tijd is dat we voorgespiegeld krijgen door onze omgeving dat ons gevoel de boventoon moet voeren. “Volg je hart” en meer van dergelijke uitspraken zorgen voor de geaccepteerde spagaat die we allemaal kennen. Maar veel mensen stranden, zonder dat ze precies weten waarom. Wat je voelt is niet altijd waar en wat je denkt is ook niet altijd waar. Je toont leiderschap door duidelijk te zijn over je kernwaarden. Als mensen weten wat jij belangrijk vindt en waar je geen concessies in doet, maakt je dat een betrouwbaar persoon. Als je ergens werkt waar jouw waarden niet stroken met de bedrijfsfilosofie, ga je dat vrij snel merken. Dan gaat ook dat wringen.  Als jij een onderneming start met andere waarden dan die jijzelf hebt, ga je dat ook merken. Belangrijk dus om jouw waarde(n)volle potentieel door en door te gaan zien!

Belangrijke keuzes

Sta je zelf voor een belangrijke keuze in je werk of in een privésituatie? Ga dan bij jezelf te rade en schrijf jouw vijf belangrijkste waarden op. Dat is wat jij belangrijk vindt en kijk of je een prioritering aan kunt brengen. Kijk vervolgens wat deze waarden voor je betekenen en schrijf dat erbij. En mocht je dan in een situatie zitten waar je niet snel een antwoord op hebt, raadpleeg dan jouw kernwaarden. Je zult zien dat je veel sneller tot een weloverwogen besluit komt dat niet altijd prettig hoeft te voelen, maar dat wel klopt voor jezelf en degenen die erbij betrokken zijn.

Carla de Ruiter

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur en eigenaar van Servant-Leadership Solutions, dé opleider voor Dienend-Leiderschap. Het is haar missie om van managers leiders te maken.