Winkelmand

Artikelen

Ik wens je alle vrije tijd van de wereld

Luistertip tijdens het lezen: Lizz Wright – Dreaming wide awake.

Zittend op de veranda van mijn vakantieverblijf in Zuid-Frankrijk schrijf ik dit stuk. De tijd hier lijkt rekbaar, buigzaam. Ze kan voorbijvliegen en net zo makkelijk maar wat ronddobberen. Mijn tijd nu, mijn vrije tijd, is aan mij. Om te verdreutelen, om ‘effectief’ te gebruiken, om te creëren, taken te verrichten, om te dromen of te doen… ik bepaal hoe ik met mijn tijd omga. Ik laat me verrassen door de tijd.

School – ooit, heel lang geleden, stond dat woord voor vrije tijd. In je vrije tijd hing je in het oude Griekenland wat rond, je praatte en sportte met je vrienden (als je een jongen was) en je ging in gesprek met oudere, wijzere mannen die in de schaduw van de stoepoverkappingen het heetst van de dag doorstonden.

Die activiteiten bij elkaar zorgden voor je vorming, je ontwikkeling naast alles wat je leerde door je dagelijkse werk. Ze gaven een waardevolle verdieping, en leerden je verder te denken en te voelen dan je neus lang was. Dit deed je in jouw vrije tijd, die jij naar keuze besteedde. Je bepaalde zelf of, wanneer en hoe je bezig was met deze vorming en dat ging dan ook nog eens voor een groot deel informeel, zoals het uitkwam. De tijd was aan jou.

“Tegenwoordig worden we tot ons achttiende jaar verplicht om naar de ‘vrijetijdsbesteding’, de school, te gaan. We hebben geen echte werkzaamheden hierbuiten omdat we met ons allen besloten hebben dat kinderen en jongeren hier nog niet aan toe zijn.”

Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
Maria Schuitemaker

Maria Schuitemaker heeft een aantal artikelen geschreven voor Pioniers Magazine. Zij is pionier in hart en nieren. Zij is gegrepen door de combinatie van heling en onderwijs als middel tot bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. Zij heeft zich in de loop van de jaren geschoold als Gestalttherapeute, docente basisonderwijs en docente Nederlands voor het voortgezet onderwijs. In het reguliere onderwijs stuitte zij op een dichtgeplakt systeem, dat geen ruimte biedt voor persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Vandaar dat zij opnieuw haar eigen weg ging, dit keer als zzp’ster met haar eigen bedrijf genaamd ‘Licht Leren’. Ze werkt voor verschillende opdrachtgevers, waaronder de Ontdekking, sociocratische school Drenthe e.o. Hier vinden studenten en begeleiders samen telkens weer het nieuwe – en eigenlijk oude - leren uit. Een leren dat uitgaat van de natuurlijke nieuwsgierigheid van mensen, jong en oud. Een leren dat uitgaat van het hart, en van verbondenheid. Maria’s grote kracht is dienend leiderschap.