Artikelen

Ik hou van mij, bekrachtig je ouderschap!

Herken je hem? De valkuil van ‘de perfecte ouder’ willen zijn? Veel ouders hebben veel ballen hoog te houden: werk, gezin, vriendschappen, partner zijn of sport. Er ligt druk op het bestaan en ze cijferen zichzelf weg voor de ander. Als je dat doet, ontstaat een disbalans in jezelf en vandaaruit een disbalans in je gezin. Er bestaat een grote kans dat je kind je door moeilijk, grensoverschrijdend en vervelend gedrag laat zien dat je een moedermens mag zijn. Een moeder die haar grenzen aangeeft, haar gevoelens uit en kwetsbaarheid laat zien. Een moeder die in zelfliefde staat en loyaal is aan zichzelf.

Je kind wordt gepest? Kijk eens in de spiegel

Heb je problemen met de opvoeding van je kind, zit het niet lekker in zijn vel? Het gedachtegoed van de Maya’s vertelt je dat je in eenheid met je kind leeft. Hij is een andere jij, en omgekeerd. Dat wat je (onbewust) uitzendt, krijg je terug in je dagelijks leven. Er is dus een grote kans dat je zoon of dochter jou een spiegel voorhoudt.

Een vrouw van begin 40 kwam voor haar zoon in mijn praktijk omdat hij gepest werd op school. Naast individuele sessies met de zoon start ze een eigen traject en staat ze open voor de spiegel met haar kind. Ze ontdekt dat ze zelf als kind ook regelmatig getreiterd is en dit heeft geprobeerd te negeren. Ook nu komt ze met haar schoonfamilie in situaties waarin ze gekleineerd of genegeerd wordt. Ze loopt altijd hard voor alles en iedereen. Problemen wil ze graag oplossen. Dit is een overlevingsmechanisme waardoor ze denkt aardig gevonden te worden. Ze heeft moeite met grenzen stellen en haar gevoelens uiten. Ze doet wat van haar gevraagd of verwacht wordt en merkt dat ze hier moe van is geworden. Erg moe.

Haar zoon wil haar laten zien dat zij ook grenzen mag stellen. Hier is ze mee gaan oefenen. Tot grote verbazing van haar omgeving ging ze vaker ‘nee’ zeggen. Ze luisterde beter naar haar eigen gevoel en behoeften en pakte een hobby op waar ze energie van kreeg. Na 4 sessies gaat het veel beter met haar. Ook haar zoon heeft zijn laatste sessie achter de rug en staat beter zijn mannetje.

“Witte Hond is een deel van ons allemaal en vertelt dat we onszelf centraal mogen stellen en dat we door eerst van onszelf te houden krachtiger naast een ander staan.”

Van jezelf houden

De Maya-kalender loopt als een rode draad door de begeleiding die ik in de praktijk geef. Vanuit het persoonlijk profiel: het ik-kompas, ontdekt de cliënt zijn talenten, kernkwaliteit, valkuil en/of blinde vlek. Daarnaast geeft het inzicht in je potentieel en wat voor hem de bedoeling is hier op aarde. Witte Hond is de naam van één van de 20 kwaliteiten uit deze kalender. Witte Hond is een deel van ons allemaal en vertelt dat we onszelf centraal mogen stellen en dat we door eerst van onszelf te houden krachtiger naast een ander staan. Dit artikel is geschreven vanuit verbinding met deze eigenschap in jezelf.

Maatje met jezelf zijn, betekent naast het erkennen van je gevoelens dat je weet wat je wilt en dat je doet wat bij jou past. Je leeft vanuit je eigen hart. Onze opvoeding en onze cultuur en omgeving hebben ons gevormd en een beeld van onszelf gegeven dat vaak niet klopt. Door ons steeds maar aan te passen aan normen, waarden en uitgangspunten van anderen en van de maatschappij zijn we onze eigen opdracht, ons thema, nogal eens kwijtgeraakt.

Onvoorwaardelijke liefde

Systemisch is er binnen een gezin altijd sprake van onvoorwaardelijke liefde tussen vaders, moeders, dochters en zoons. Juist als je kind de vinger op een pijnlijke plek legt, raakt je dat enorm. Onbevangen als zij zijn, hebben kinderen de gave om door maskers en muren heen te prikken. Vaak motiveert dat om te veranderen en te helen. Het gedrag van een kind verandert dan automatisch mee.

Met houten poppetjes laat ik in de praktijk zien uit welke verschillende delen je bestaat. Deze poppetjes zijn identiek, alleen verschillen ze in maat. Het grootste poppetje staat voor de volwassen ouder die je nu bent, die vrij en autonoom beslissingen maakt en neutraal reageert op een situatie. De kleinste staat voor het speelse en onbevangen kind in jezelf. Het kind dat blij en nieuwsgierig is en open staat voor het leven. De tussenvorm staat voor het gekwetste kind in jezelf. het kind dat boos is of zich bang voelt, dat zich onbegrepen of afgewezen voelt. Dit kind schakelt een beschermingsmechanisme in waarvan de volwassene in een situatie die hem triggert, gebruik maakt. De volwassene reageert in zijn dagelijks leven dan vanuit dit gekwetste kind.

Egoïstisch?

Veel mensen denken dat het egoïstisch is om jezelf voorop te stellen. Om ‘nee’ te zeggen wanneer je eigenlijk naar een verjaardag hoort te gaan terwijl jij verlangt naar rust en thuisblijven. Om op de bank te gaan zitten terwijl de was nog opgevouwen moet worden of je nog naar de winkel moet. Toch is dit niet waar. Al ons ‘moeten’ is verbonden met het gekwetste kind in onszelf. Wat moet jij allemaal van jezelf?

Beleef je eigen tolerantie. Breng vooral dit loyaal zijn aan jezelf tot uiting binnen je gezin. Houden van jezelf is de basis om van iemand anders te kunnen houden. Hierbij horen ook je irritaties, felle uitbarstingen, onzekerheden of angsten. Je bent niet alleen licht. Je bent ook donker. Deze delen hebben de liefde van jezelf nodig. Kom erachter wat je moeilijk bij jezelf kunt accepteren. Hier ligt je uitdaging. Word je getriggerd door iets naars? Laat dan deze emotie bij je toe. Zo creëer je een opening voor een aspect van jezelf dat nog graag geïntegreerd wil worden.

Eenheid

Zoals gezegd voelen kinderen jouw verdriet en waar je moeite mee hebt. Zij zien jouw blinde vlekken en diepgewortelde patronen waarvan je zelf niet eens door hebt dat ze je hinderen. Vaak staat je kind in verbinding met je gekwetste kant. Hij kan je bijvoorbeeld laten zien dat je verdriet mag hebben. Wellicht denk je vanuit een negatieve overtuiging dat wanneer je huilt je iemand tot last bent. Dit is onterecht! Kinderen willen niets liever dan dat jij een moedermens bent die integer is. Die handelt naar wat ze voelt en denkt. Die haar verdriet laat opwellen, die mag huilen. Jezelf durven zijn bij wie of waar je ook bent, is dapper.

Ik hou van mij

Ken je dit lied van Harrie Jekkers?

Ik hou van .. mij
hoor je nooit zingen
ik hou van mij
word nooit gezegd
maar ik hou van mij’
ga ik toch zingen
want ik hou van mij, van mij alleen
en ik meen het echt

Ik hou van mij
want ik ben te vertrouwen
ik hou van mij
van mij kan ik op aan
ik hou van mij
op mij kan ik tenminste bouwen
ik hou van mij
en ik laat mij nooit meer gaan

maar ik hou van mij
al klinkt het bot en slecht
want wie van zichzelf houdt
die geeft pas echt iets kostbaars
als hij ik hou van jou
tegen een ander zegt.

Is van jezelf houden makkelijk? Nee! Met de woorden van Harry Jekkers afsluitend is het wel de weg waardoor je de wereld wat kostbaars schenkt: je eerlijke zelf!

Bekrachtig je ouderschap door het eenheidsbewustzijn van de Maya’s.
Dinsdag 24 april geef ik de dagtraining Innerlijk Kind bij Dutch Biz in Amersfoort. Ik zie ernaar uit je te ont-moeten!

Sandra Bolte

Sandra Bolte is auteur voor Pioniers Magazine. Ze is kinder-en jeugdtherapeut, coach, ontwikkelaar van het IK-KOMPAS, docent en trainer. Haar passie ligt bij de Tzolkin (Maya-kalender). Deze heeft ze in 2014 naar kinderen vertaald. Vanuit de Maya-astrologie geeft het IK-KOMPAS volwassenen en kinderen inzicht in wie ze van nature zijn. Het is haar missie dat kinderen zich vanuit hun kern gehoord en begrepen voelen. Hiervoor leidt ze ouders en jeugdhulpverleners op verder te kijken dan de ontwikkeling op het niveau van hoofd-hart en handen. Onze kinderen willen niets liever dan dat wij ons weer bewust worden van het grote potentieel waarover we beschikken. Zodat we samen met elkaar kunnen bouwen aan een nieuwe aarde.