Artikelen

Hoe pas je spirituele inzichten toe zonder jezelf te verliezen?

Waarom niet alles wat je droomt of inziet realistisch is.

Menig zichzelf respecterend spiritueel mens zal het beamen: alles is verbonden met elkaar en er bestaat geen afgescheidenheid. Het is een illusie om te denken dat er geen eenheid is. Elke stap die jij zet, heeft een reactie tot gevolg en staat niet op zich. Best lastige kost, omdat we in een wereld leven waarin dualisme (het concept van tegenstellingen) de boventoon voert: goed versus slecht, mooi versus lelijk, vrede versus oorlog en positief versus negatief. Dat is het speelveld waarin we ons kunnen bewegen. Een spiritueel mens zal absoluut voorstander zijn van het verruimen van dit speelveld door het goede voorbeeld te geven vanuit een wereld die eenheid benadrukt en dat is niet eenvoudig.

Ik schreef eerder al eens het artikel “het grote nadeel van zweverig taalgebruik”  (Vrouw & Passie). Daarin werd duidelijk dat ons spirituele taalgebruik vaak zorgt voor onbegrip, simpelweg omdat vage, wollige taal niet echt helpt om duidelijk te maken wat je bedoelt en we veel verschillende ideeën hebben over dezelfde woorden. Voor nu wil ik het hebben over het vervolg: het grote nadeel van spirituele inzichten, waarom niet alles wat je droomt of inziet realistisch hoeft te zijn en zelfs kan leiden tot het opgeven van je eigen verantwoordelijkheid. Hoe zorg je ervoor dat je de inzichten die je opdoet in bijvoorbeeld meditatie of in dromen, zorgvuldig toepast in je leven en je de juiste keuzes maakt?

Trek niet te snel conclusies

Wanneer je een inzicht “ontvangt”, vraag je dan af van wie je dit ontvangt en of het inzicht betrouwbaar is. Er zijn vele mogelijkheden namelijk. Veel inzichten komen van je bewuste of onbewuste mind als je niet getraind bent in je spirituele ontwikkeling. Je antwoorden komen dan voort uit je wilskracht en dat heeft niets te maken met gidsen, je hogere Zelf, beschermengelen of een mate van helderziendheid. Help jezelf dus eerst uit de droom en wees eerlijk tegen jezelf. De meeste dromen bijvoorbeeld zijn een verwerking van iets dat je eerder hebt meegemaakt en ze zijn opgebouwd uit symbolische taal.  Neem je dit te letterlijk, dan ga je al snel de mist in. Trek simpelweg niet te vlug conclusies, maar laat de droom even liggen, schrijf ‘m desnoods op en kijk er op een ander moment nog naar. Heb je dan nog steeds het gevoel dat het je een positieve richting kan geven, kom dan in actie en zie het als een mooie wegwijzer.

Emoties vertroebelen je (in)zicht

Het klinkt vast logisch, maar ik voeg ‘m toch nog even toe als opmerking: ben je in een emotionele staat, zoals verdriet of boosheid, reken er dan op dat je inzichten niet betrouwbaar zijn. Jouw psyche zit zo in elkaar dat je inzichten dan eerst door een heleboel filters moeten gaan. Een neutrale, rustige en ontspannen gemoedstoestand is de basis voor betrouwbare inzichten. Het is daarnaast ook niet altijd waar dat jouw gevoel je altijd een realistisch beeld geeft van de werkelijkheid, zoals zoveel mensen momenteel pretenderen. Je gevoel is een van de instrumenten die je kunt gebruiken, naast vele andere mogelijkheden zoals je bewuste- en je onbewuste mind, je manier van kijken naar de wereld en je drijfveren.

Jij bent zelf verantwoordelijk

Wanneer je onder de indruk bent van een inzicht kun je reageren alsof het iets is dat je totaal overvalt, alsof het iets is dat buiten jezelf plaatsvindt. Een mooi voorbeeld is de volgende tekst van iemand die ik tegenkwam op  internet: “Ik heb vanmorgen het inzicht ontvangen dat ik een boek ga schrijven. Dat had ik zelf totaal niet verwacht. Nadat ik het even heb laten bezinken, heb ik een kaart getrokken en die bevestigde dat dit mijn levensdoel is”. Ik word altijd een beetje huiverig als ik dit soort berichten lees. Waarom? Omdat de schrijver zichzelf buiten spel zet en een “hogere macht” naar voren duwt als realiteit. Je bent dan afgesneden van jezelf, omdat je binnen en buiten als twee afzonderlijke delen ziet. Dat is meteen ook de kern van mijn verhaal. Eenheid is altijd 1 en niet 2. Natuurlijk geloof ik dat er allerlei krachten zijn die het goed met ons voorhebben en die ons af en toe helpen als we erom vragen of als we het niet verwachten, maar zorg dat je zelf aan het stuur blijft staan. De juiste keuzes maak je door niet over één nacht ijs te gaan, maar door ook je gezonde verstand te gebruiken. In het voorbeeld van het inzicht over het boek schrijven: vraag jezelf af of je dit zelf ook wilt en kunt in plaats van het klakkeloos aan te nemen en je te storten op iets dat je na verloop van tijd toch niet echt geweldig lijkt.

“De nieuwe wetenschap, zoals de kwantumfysica, leert ons dat alle cellen in onszelf met elkaar in verbinding staan en dat ons bewustzijn eindeloos ingewikkeld en ingenieus in elkaar zit. Daar kan ik me altijd over verwonderen!”

Magie in onze tijd? Blijf je verwonderen!

In Nederland kennen we vele spirituele stromingen. Het merendeel daarvan stamt uit een mythische periode en cultuur waarin mensen machten en krachten erkenden die buiten henzelf lagen. Er werden goden aanbeden die zorgden voor voorspoed, het weer en vruchtbaarheid. Denk aan het sjamanisme bijvoorbeeld. Daar zie je dat erg goed terug. Vraag jezelf af of deze manier van kijken en leven voor nu ook nog geldt en past in deze tijd en onze cultuur. Ik denk namelijk van niet. Ik zie dat we als mensheid voortdurend in ontwikkeling zijn en steeds complexer zijn geworden. We weten inmiddels dat we zelf ook Spirit zijn, die mooie creatieve intelligentie die zorgt voor voortdurende ontwikkeling in onszelf. De nieuwe wetenschap, zoals de kwantumfysica, leert ons dat alle cellen in onszelf met elkaar in verbinding staan en dat ons bewustzijn eindeloos ingewikkeld en ingenieus in elkaar zit. Daar kan ik me altijd over verwonderen! Het zorgt ervoor dat ik lang niet alles hoef te weten, maar vooral nieuwsgierig kan blijven naar wie wij zijn als mens. Dat is voor mij magie in een nieuw jasje!

We leven momenteel in een informatietijdperk waarin alles sneller lijkt te gaan dan ooit. We zijn veel meer gericht op wat we meemaken en ervaren. Door vast te houden aan iets buiten jezelf dat je ontvangt van iets of iemand buiten jezelf, ontken je dat jezelf degene bent die de richting bepaald in dit leven en je een vrije keuze hebt. Wie wil jij aan het stuur hebben? Ben jij dat zelf of is dat een mythische hogere macht? Wat is jouw wereldbeeld en kun je zien dat jouw manier van kijken jouw manier van leven beïnvloed, ook als het gaat om jouw spirituele verdieping?

Context is alles

Er is uiteraard niets mis mee als je inzichten krijgt, maar zorg dat je altijd de juiste context (de tijd waarin je leeft en jouw omstandigheden) als leidraad neemt en je ook je gezonde verstand gebruikt in je afweging van welke acties jij aan die inzichten koppelt. Afgescheidenheid werk je in de hand door een oude, mythische manier van kijken naar de wereld. Gebruik het daarom naast alle vele andere mogelijkheden die je hebt als mens en waarin we inmiddels ook gegroeid zijn. Als ik een dergelijk inzicht heb, vraag ik mezelf altijd af wat het bijdraagt aan mijn levensmissie, of iemand erop zit te wachten, of het voor mij klopt, niet alleen omdat mijn gevoel dat zegt, maar ook hoe ik dat verstandelijk kan interpreteren. Voor mij zit er dan veel meer balans in, die prima te onderbouwen is.  Benut het magische, maar dan op een manier die meer past in deze tijd, namelijk door je te blijven verwonderen over wie jij bent als mens! Dan blijf je altijd nieuwsgierig, realistisch en helemaal jezelf!

Carla de Ruiter

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur en eigenaar van Servant-Leadership Solutions, dé opleider voor Dienend-Leiderschap. Het is haar missie om van managers leiders te maken.