Winkelmand

Artikelen

Hoe kom je van overleving naar bloei?

Er zijn van die periodes in je leven waarin je er opeens achter komt dat je alleen nog maar bezig bent te overleven. Vooral in tijden van transitie. Alles gaat anders dan gepland. Het leven neemt opeens een onverwachte wending die niet in jouw gedroomde plaatje past en jij probeert toch alles kloppend te houden. Of je probeert al een tijd lang te veel ballen tegelijk in de lucht te houden. De oorzaak kan verschillen, maar de ervaring is dat je keihard aan het werk bent om te proberen (weer) vat op je leven te krijgen. Je hebt steeds minder energie en feitelijk kun je maar net je hoofd boven water houden. Tijd voor een pauze. Hoe kom je vanuit zo’n overlevingsstand naar een situatie van bloei?

‘Out of control’  en dan?

Het is mij zo’n half jaar geleden overkomen. Mijn gezondheid begint te haperen en ik ben doodmoe. Mijn hoofd zit vol watten, het doet niet meer precies wat ik wil. Mijn structurele slaapgebrek begint zijn tol te eisen. Jarenlang heb ik het klaargespeeld om met behulp van ‘compensatiemethodes’  als yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen, goed te blijven functioneren. Nu ben ik gedwongen mijn werkactiviteit op een laag pitje te zetten. Mijn hoofd en mijn lijf werken niet meer mee. Ik moet luisteren naar mijn lichaam en een pas op de plaats maken. Gevolg: ik kan mijn planning niet meer handhaven, juist nu ik lekker op gang ben met het ontwikkelen van mijn programma voor vrouwen in transitie naar hun derde akte. Dat is schrikken. Ik ben ‘out of control’.

Fast forward naar nu. Reflecterend op mijn ervaring van het afgelopen half jaar, zie ik een aantal richtingaanwijzers voor het pad van overleving naar bloei. Hieronder beschrijf ik de belangrijkste:


Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!

Josephine van den Bogaard

Josephine van den Bogaard schrijft incidenteel voor Pioniers Magazine. Zij werkt als transformatiecoach en facilitator met vrouwen in de transitie naar de derde levensfase (50+). Haar passie is om vrouwen te helpen het diepere creatieve potentieel in zichzelf aan te boren en van daaruit bewust keuzes te maken voor hoe zij hun derde levensfase willen invullen. Zodat zij hun wijsheid kunnen leven, en de enorme potentie van deze nieuwe levensfase ontdekken, voor zichzelf en voor de wereld om hen heen. Josephine is een pionier in hart en nieren, zij is van oorsprong andragoog en heeft veel ervaring in het werken aan bewustzijnsontwikkeling van vrouwen.