Artikelen

Hoe freelancers pionieren

Voor veel kantoorwerkers klinkt het heerlijk: elke dag thuis mogen werken. Voor freelancers die dit inderdaad mogen, worden al snel ook de nadelen zichtbaar. Het is eenzaam, je bent snel afgeleid en het onderscheid tussen werken en privétijd wordt steeds kleiner. Je laptopje oppakken en bij de Coffee Company gaan zitten is een oplossing, maar gelukkig zijn er steeds meer varianten waarbij je kantoor en freelance-werk kunt combineren.

Bij de opdrachtgever

Vaak als ik een afspraak heb bij een opdrachtgever, vraag ik of ik nog een paar uur aan een leeg bureau mag werken. Dat geeft voor mij een andere en vaak inspirerende omgeving, waarbij ik een kijkje in de keuken van mijn klant mag nemen. Naast werken observeer ik natuurlijk ook de cultuur van mijn klant: hoe gaan medewerkers met elkaar en met klanten om, hoe zijn de sfeer, de inrichting en de koffie, hoe ontspannen oogt iedereen en welke ongeschreven gedragsregel neem ik waar? Dit leert mij heel veel over mijn opdrachtgevers en daardoor kan ik beter werk leveren. Bovendien is het altijd leuk om een tijdje op een andere plek te zitten, nieuwe mensen te leren kennen en uit mijn vertrouwde maar afleidende omgeving te zijn.

Flexplekken

Professionele flexplekken zijn enorm in opkomst, zeker in de grote steden. Voor een relatief klein bedrag kun je gebruik maken van een bureau, wifi en vaak ook koffie. Omdat je met meerdere mensen, meestal andere freelancers, in een ruimte zit, kan het ook gunstig zijn voor je netwerk. Samenwerken, doorverwijzen, tips en ideeën uitwisselen. Het zijn voor de hand liggende gevolgen als je enige tijd met ‘lotgenoten’ in eenzelfde ruimte verblijft.

De meeste flexplekken werken met een abonnementsvorm, waarbij je voor een vast bedrag per maand een dagdeel, een dag of meerdere dagen ‘op kantoor’ kunt zitten. Ook zijn er nu nieuwe concepten waarbij je per uur of dagdeel kunt betalen zonder abonnementsvorm. Ik heb beide uitgeprobeerd en de flexibiliteit van de laatste vorm staat me het meest aan. Vaak leidt dat (bij mij) ook tot vrijblijvendheid, en kies ik toch vaak voor thuiswerken. Met als gevolg een minder productieve dag.

Hoffice

Dat laatste los je op met een Hoffice. Deze trend – home office – is overgewaaid uit de Verenigde Staten en hier sterk in opkomst. Het werkt eenvoudig: je stelt je huis op een bepaalde dag open voor andere freelancers en je werkt allemaal aan je eigen zaken. Bij de start spreek je uit wat je die dag wilt doen, zodat je gelijk commitment creëert. Je kunt ervoor kiezen om regelmatig een korte pauze te houden en dan te praten, te mediteren of een korte oefening te doen. Lunchen doe je samen, maar dat kan met zelf meegebrachte lunch. Voor de gastheer/-vrouw is het daarmee niet veel werk.

“Deze trend – home office – is overgewaaid uit de Verenigde Staten en hier sterk in opkomst. Het werkt eenvoudig: je stelt je huis op een bepaalde dag open voor andere freelancers en je werkt allemaal aan je eigen zaken.”

Het werkt heel prettig om met meerdere mensen te zitten die allemaal een doel hebben voor die dag. Het uitspreken daarvan motiveert ook enorm. Ik ben een paar keer bij een Hoffice geweest en ga mijn eigen huis nu ook openstellen. We hebben door een verbouwing onze grote eettafel weer terug, dus plek genoeg. Wel moet eerst het heien aan de overkant van de straat voorbij zijn.

Kantoor delen/ eigen kantoor

Als laatste optie kun je kiezen voor een eigen kantoor of een kantoor delen. Dat zijn vaak prijzige opties, maar je hebt het dan wel precies zoals je wilt. Vooral arbotechnisch blijven veel flexplekken achter en dan is het fijn om je eigen bureau en bureaustoel te hebben. Ook je omgeving kun je naar je zin inrichten: ik hou van veel inspiratie om me heen en de meeste flexkantoren zijn tamelijk minimalistisch ingericht.

Ik ben aan het sparen voor mijn eigen ‘schrijvershuis’ en tot die tijd flex ik in het huisje van vrienden, op verschillende flexplekken en via Hoffice. En als er een leuke optie voor kantoor-delen op mijn pad komt, zeg ik ook geen nee! Want freelancen is heerlijk, maar soms ook eenzaam. Ik laat mij graag inspireren door andere freelancers, en wie weet waar dat toe leidt.

Erica Pierik

Erica Pierik (1975) is auteur voor onder andere Pioniers Magazine. In 2019 publiceerde zij haar eerste boek (Een boek over wereldvrede) en haar tweede boek komt binnenkort uit. Erica woont met haar man in Amsterdam West. Samen kwamen ze erachter dat ze bewuster en duurzamer wilden leven, met een minder grote voetafdruk en met meer liefde voor de omgeving. Ze hebben daarom een paar jaar geleden een groot en duur appartement in Oud Zuid verruild voor een kleine, betaalbare woning in Bos en Lommer, zodat Erica haar stressmakende baan op kon zeggen. Nu doet ze elke dag werk waar ze van houdt, heeft ze jaloersmakend lage hypotheeklasten en inspireert ze graag anderen om net als zij te leven volgens eigen kernwaarden.