Artikelen

Hoe je de decembermaand betaalbaar kunt houden

Ze zeggen altijd dat december zo’n dure maand is en met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw kan ik me dat wel voorstellen. Bovendien zijn er in mijn familie ook nog wat verjaardagen, dus het kan inderdaad in de papieren lopen. Al dat consumeren is ook nog eens een belasting voor het milieu: de productie van al die spullen is een behoorlijke aanslag op de grondstoffenvoorraad. Veel cadeaus belanden al na een paar maanden op de afvalberg of vervangen dingen die nog niet stuk zijn. Toch kun je de feestdagen op een goedkope en duurzame manier doorbrengen, door de dingen net even anders te doen.

Duurzame feestdagen

Sinterklaas bijvoorbeeld. Het heerlijk avondje is bij ons al jaren een ruilfeest: mensen nemen dingen mee waar ze zelf op uitgekeken zijn en met een dobbelspel worden alle ingebrachte cadeaus verdeeld. De gietijzeren wok van een vriendin blijkt een droom voor mij en een andere vriendin is dolgelukkig met een zoutkristal met een waxinelichtje. Ook met kinderen kun je dit doen: rouleer bijvoorbeeld speelgoed door een deel op zolder achter te houden, koop tweedehands spullen en maak deze goed schoon, of ga zelf aan het knutselen. Op deze manier hergebruik je spullen die anders op de afvalberg zouden belanden en koop je niet iets nieuws. Goed voor je portemonnee en voor het milieu.

Ook Kerst kun je goedkoop houden zonder op kwaliteit in te leveren. Gebruik de kerstversiering van vorig jaar in plaats van alles nieuw te kopen, of kijk eens bij een kringloopwinkel. Ook het kerstdiner kan goedkoop en duurzaam. Het scheelt al enorm wanneer je zelf kookt in plaats van uit eten gaan. Door geen kant-en-klaar producten te kopen, bespaar je veel. Stel dat je ook nog eens iedereen een gang laat koken, dan wordt het helemaal betaalbaar. Bovendien kun je op deze manier makkelijk kiezen voor duurzaam voedsel: geen bio-industrievlees maar scharrelvlees of biologisch vlees en lokale groenten van het seizoen.

En die verjaardagen? Wij geven geen materiële cadeaus meer, maar alleen nog maar ‘quality time’: een avondje film, een mooie dansvoorstelling, een dagje Efteling, een fijne picknick. Dingen die je als herinnering meestal heel lang bijblijven. Het hoeft niet duur te zijn: een uitgebreide zelfgemaakte lunch of een stadswandeling met je eigen rondleiding zijn minstens zo bijzonder als een dansvoorstelling of een luxe etentje.

“Ik kies voor wat mij blij maakt en geef geen geld uit aan wat daar niet aan bijdraagt. Zo kun je besparen zonder dat het voelt als schaarste: kies wat voor jou belangrijk is en bezuinig op de rest.”

Kies voor wat je echt blij maakt

Tijdens de feestdagen gaat het bij mij niet om dure cadeaus of extravagant eten, maar vooral om de al genoemde ‘quality time’: het samenzijn met familie en vrienden. Ik ben blijer met een gietijzeren wok tijdens het Sinterklaas Dobbelspel dan met een nieuwe pan uit de winkel. Ik kies liever voor biologisch voedsel dan voor nieuwe kerstversiering. Kortom, ik kies voor wat mij blij maakt en geef geen geld uit aan wat daar niet aan bijdraagt. Zo kun je besparen zonder dat het voelt als schaarste: kies wat voor jou belangrijk is en bezuinig op de rest. Die keuze zal voor iedereen anders uitpakken.

Waar begin je? Eigenlijk begint besparen altijd met overzicht in je financiën. Pas als je weet waar je nu je geld aan uit geeft, kun je kiezen waar je op wilt gaan besparen. Veel mensen zullen denken dat ze al heel zuinig leven, maar wie een tijdje opschrijft waar het geld naar toe gaat, zal verbaasd zijn: die koffie-verkeerd om warm te worden elke werkdag op het station, tikt op maandbasis flink aan. Elke dag twee glaasjes wijn in december zijn redelijk veel wijnflessen tijdens de hele maand. Die kant-en-klaar feestmaaltijd in de aanbieding blijkt toch flink duurder dan zelf koken.

Dit zijn maar voorbeelden: iedereen heeft weer andere gewoontes die geld kosten. Begin dus met een overzicht van waar je jouw geld aan uit geeft en bepaal vervolgens waar je op kunt en wilt bezuinigen. Dat geldt vooral in de decembermaand wanneer je uitgaven door de feestdagen al wat hoger zijn dan anders.

Bespaar het hele jaar

Iedereen houdt ervan om geld over te houden, maar om het niet uit te geven is een heel ander ding. Toch hou je alleen geld over wanneer je minder uitgeeft dan je binnenkrijgt. Als je nu elke maand precies uitkomt, of zelfs geld te kort komt, dan blijft er geen geld over om bijvoorbeeld extra af te lossen op je hypotheek, om je maandlasten te verlagen. Of om minder te werken. Of om eerder met pensioen te gaan. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden: niet alleen in december, maar het hele jaar door.

Veel belangrijker dan het besparen zelf, is voor mij het ontzien van de zaken waar ik niet op wil bezuinigen. Ik ben dol op koken, dus mijn keukenspullen moeten van goede kwaliteit zijn. Ik bespaar dan op uit eten en afhaalmaaltijden. Ik hou erg van lezen, dus ik ben lid van de bibliotheek en koop regelmatig (tweedehands) boeken. De tv daarentegen is al jaren de deur uit. De decembermaand is een mooi moment om je bewust te worden van wat nu echt belangrijk voor je is. Je kunt dan besparen op alles wat daar niet aan bijdraagt, ook in 2018.

Erica Pierik

Erica Pierik (1975) is auteur voor onder andere Pioniers Magazine. In 2019 publiceerde zij haar eerste boek (Een boek over wereldvrede) en haar tweede boek komt binnenkort uit. Erica woont met haar man in Amsterdam West. Samen kwamen ze erachter dat ze bewuster en duurzamer wilden leven, met een minder grote voetafdruk en met meer liefde voor de omgeving. Ze hebben daarom een paar jaar geleden een groot en duur appartement in Oud Zuid verruild voor een kleine, betaalbare woning in Bos en Lommer, zodat Erica haar stressmakende baan op kon zeggen. Nu doet ze elke dag werk waar ze van houdt, heeft ze jaloersmakend lage hypotheeklasten en inspireert ze graag anderen om net als zij te leven volgens eigen kernwaarden.