Boekrecensies

Het is tijd man om de vraag te stellen: wat voor man wil ik zijn?

Recensent: Carla de Ruiter

Ik weet het nog goed. In 2018 schreef Rob van Drunen voor Pioniers Magazine een artikel over waarom mannen boos worden op mannen die kwetsbaar zijn. Dit artikel werd opgemerkt door GeenStijl en compleet belachelijk gemaakt. Duizenden bezoekers trok het artikel (en daarmee ook ons platform). Het leven van een pionier betekent vaak dat je schrijft over dingen die nog niet algemeen geaccepteerd zijn. Dat Rob zich niet uit het veld liet slaan blijkt wel uit het boek ‘Het is tijd man’, dat deze week uitkomt. Hij schreef dit boek samen met Jeroen Biegstraaten en Pieter Schop. Zij zijn verenigd in Mannenkracht, een beweging van en voor mannen die authentiek willen leven, vrij van beperkende ideeën en verwachtingen over hoe je als man zou moeten zijn.

In dit boek worden spanningsvelden tegen het licht gehouden over hoe je je als man moet gedragen en hoe je hier los van komt. Op de redactie wilden we dit boek laten recenseren door een man, maar zo ver is het niet eens gekomen. Ik bladerde door het boek en besloot, als vrouw, dit boek zelf te lezen. Ik las het in een middagje uit. Weer een heleboel inzichten wijzer over hoe mannen van nu denken.

Kwetsbaar
Wat ik vooral knap vind is dat de 3 auteurs echt met de billen bloot gaan over hun kwetsbaarheden, onzekerheden en ideeën over man zijn. Ze geven voorbeelden uit hun eigen leven die soms pijnlijk zijn of komisch maar bovenal gedurfd en kwetsbaar. Zodat hun eigen verhalen als illustratie kunnen dienen voor de man die op zoek is naar zichzelf. En dan vooral op een andere manier dan de alfaman. Gekscherend noemen ze de man van nu de alfalfaman die meer bewust is dan zijn cultureel geconditioneerde voorganger.

De thema’s die aan bod komen zijn onder andere seks, verstand en gevoel, de relatie met de eigen vader, kinderen of niet, werk en partner.

Luchtig
Aan het eind van dit boek staan oefeningen die je kunt doen om duidelijk te krijgen hoe je als man in het leven staat of wilt staan.

Het boek is in een luchtige stijl geschreven, boordevol humor en vanuit een populair taalgebruik. Ik weet niet of elke man dat kan waarderen, maar hoewel het een heel serieus boek is, is het ook wel fijn dat er de nodige zelfspot in het boek is gekomen.

Voor mannen alleen?
Om het boek als vrouw te lezen voelt best wel apart. Het is alsof je een kijkje neemt in de verborgen wereld van de man. Je leest wat vaak onuitgesproken blijft over seks (er ging een wereld voor me open) en hoe mannen onderling worstelen met elkaar en de verwachtingen die zij vanuit huis (van vader op zoon) krijgen overgedragen (of juist niet).

Al met al vermoed ik dat het een boek is die voor mannen (jong en oud) meer duidelijk maakt over welke man zij echt willen zijn. Mannen die zich niet meer thuisvoelen in het ouderwetse beeld van de alfaman, maar nog niet weten hoe het anders kan. En tegelijkertijd zou ik vrouwen ook aanraden dit boek te lezen, samen met je partner of man en het gesprek te openen over de kwetsbaarheden die er bestaan. Ik weet zeker dat er daardoor meer begrip ontstaat naar elkaar toe. Meer dan de bestseller ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’, die vooral de verschillen tussen mannen en vrouwen benaderde.

Informatie:

Het is tijd man
Jeroen Biegstraaten, Rob van Drunen en Pieter Schop
ISBN 9789401304764
Uitgever: Altamira
€ 20,99