Artikelen

Her programmeer je onderbewuste en krijg zelf het roer in handen

Dit is de grote sleutel voor onze menselijke monkey-mind. Het misverstand dat we leren door iets tegen onszelf te zeggen, of iets te lezen, ontstond omdat we ooit de overtuiging aannamen dat het bewuste en onderbewuste een eenheid zijn. Dus: als de bewuste geest iets gewaar wordt, zou het onderbewustzijn er ook in moeten meegaan. Helaas… deze overtuiging bleek onjuist.

De bewuste en onderbewuste geest leren beide op hun eigen manier, en die verschillen van elkaar als dag en nacht. Dit is ook meteen het kritieke punt. De bewuste geest kan creatief leren en bijvoorbeeld modeontwerpen. De bewuste geest kan ook een zelfhulpboek lezen wat je uit de bibliotheek haalt. Je denkt dan: ‘Oh ja, ik heb het nu geleerd en nu weet ik hoe het zit, het moet zus-en-zo. Mijn leven kan echt waanzinnig zijn als ik dit begrepen heb.’ Dus: je leest het boek, kijkt naar een video en hebt daar zelfs AHA-momenten bij. Toch kom je vervolgens tot de conclusie: ‘Ik begrijp hoe het allemaal werkt. Maar mijn leven is nog precies hetzelfde als voordat ik dit boek las’. De bewuste geest leert er op een creatieve manier van, waarbij de overtuiging luidt: ‘Lees het boek en je hebt het geleerd’. Het onderbewustzijn denkt daar heel anders over…

“De onbewuste geest is een gewoonte-geest”

Hier komen we bij het probleem. De onderbewuste geest is namelijk een ‘gewoonte geest’. Hoe vorm je nu een gewoonte? Niet door het lezen van een boek. Dat was opgepikte informatie wat het verstand opleidt en jouw bewustzijn verbeterd. Het verandert echter niets aan je onderbewuste programma’s. Je gedrag is hetzelfde voor – en na – het lezen van het boek. Waarom? De bewuste geest leert door het lezen van boeken, het onderbewuste leert door het herhalen van gewoontes. Het bewustzijn en het onderbewustzijn leren dus op verschillende manieren.

Praten helpt niet

Hoe kun je je onderbewustzijn iets aanleren? Je kunt het proberen door veel met jezelf te praten. Ik geef je een praktijkvoorbeeld: Ik ben gek op hazelnootchocolade. Lekker, maar ik kan er voor mijn gezondheid beter niet te veel van eten. Dus probeerde ik te programmeren: ‘Geen hazelnootchocolade meer eten’. ‘Eet geen hazelnootchocolade’ zeg ik steeds tegen mezelf, ‘Eet geen hazelnootchocolade’. Binnen vijf minuten heb ik een stuk hazelnootchocolade in mijn hand en heb ik het al voor de helft op als mijn geest me opeens inhaalt: ‘Oh God, ik eet hazelnootchocolade.’ Nu word ik boos, want ik wil hier echt mee ophouden. Vervolgens eet ik de hele plak hazelnootchocolade op en erken dat ik alleen maar bleef praten over de chocolade die ik niet wilde eten. Waarom heb ik hazelnootchocolade gegeten? Op die vraag krijg ik een grappig antwoord. De bewuste geest zegt: ‘Ja, je bent gesnapt!’ En weer zit ik in innerlijke strijd.

“Vertoon je gedrag dat jou niet ondersteunt, doe dan iets tegenovergestelds wat jou wel ondersteund en herhaal, herhaal, herhaal, herhaal… tot het een gewoonte is geworden is.”

Herken je dit? Het is slechts een zaadje van mijn identiteit. Je geest, je bewustzijn, dat is waar je aanwezig bent. Maar wat is dan de mening van de onderbewuste geest? Die heeft geen mening. Er is ‘daar’ namelijk ‘niemand’ aanwezig die er iets van vindt. De onderbewuste geest is een apparaat, vergelijkbaar met een Cd-speler. Waarom is dit relevant? Stel je voor dat ik een aantal tracks heb opgenomen op een Cd. Ik doe hem in de Cd-speler, druk op play en de opnames worden afgespeeld. Stel je nu voor dat de nummers mij niet bevallen. Dan kan ik zeggen: ‘Oké Cd-speler, speel nu eens iets wat ik wel wil horen?!’ Ik druk weer op play en natuurlijk speelt het programma hetzelfde af als voorheen. Ik word boos. ‘Kom op, verander de afspeellijst nou. Ik heb je dat toch gevraagd?!’ Hetzelfde gaat op voor het programma ‘Hazelnootchocolade’. Ik roep steeds weer: ‘Verander het programma naar: ‘Eet geen hazelnootchocolade’. En nog draait het programma ‘Eet graag hazelnootchocolade’ af. Ondertussen ben ik gefrustreerd en boos op mijzelf. Ik sta op het punt om het op te geven. Wat is nu het punt? Wie luistert er als je bewuste geest je onderbewuste geest vertelt om geen hazelnootchocolade te eten? Wie ‘hoort’ dit bericht? Plotseling besef ik dat er niemand thuis is in het onderbewustzijn. Het is een soort machine. Net als de Cd-speler. Ook al praat ik met de Cd-speler, hij is alleen in staat om geprogrammeerde tracks af te spelen. Ook al zeg ik: ‘Speel eens iets anders’. Zelfs als ik praat als Brugman en voorstel om te overleggen, zal het antwoord niet veranderen. Het zal nooit veranderen. Dus… het probleem blijft hetzelfde. Hoe kan ik dan wel iets bijleren? Goed nieuws, want er zijn wel degelijk manieren om je onderbewuste geest anders te programmeren. Door de oude programma’s als het ware te overschrijven.

Veranderen door herhaling

Gewoontes vinden hun oorsprong in de eerste zeven levensjaren; in de zogenaamde programmeerbare periode. De hersenen draaien dan op een lage frequentie wat Thèta genoemd wordt. Het is de frequentie van hypnose. Kinderen zitten in de eerste zeven levensjaren in Thèta en daar grijpen de ‘echte’ wereld en de denkbeeldige wereld naadloos in elkaar. Dit komt omdat in Thèta verbeelding en werkelijkheid als het ware identiek zijn. Op deze resonantie kun je allerlei programma’s ‘downloaden’. Onder Thèta zit een nog lagere trilling die Delta heet, wat absolute slaap is. Wat hier zo bijzonder aan is, is dat je dagelijks bij het wakker worden uit Delta komt, de laagste frequentie. Ben je vervolgens net wakker en nog een beetje suf, dan zit je in Thèta. Alles wat je dan hoort, ziet of denkt wordt vermengd met de droom waaruit je net bent ontwaakt. Begin je eenmaal aan je dag en ben je klaarwakker met een kalm bewustzijn, dan zit je in Alfa. Ga je daarna aan het werk en ben je helemaal geconcentreerd, dan noemen we dit Bèta. Kom je thuis en ontspan je, dan verlaagt de frequentie zich weer naar Alfa. En ga je naar bed, dan maak je via Thèta de overgang naar de diepe Delta: de slaap.

Dus wat denk je? Elke dag wanneer je naar bed gaat of wanneer je wakker wordt, ga je door een zone van Thèta. Vanuit Delta moet je er namelijk wel doorheen om echt wakker te worden. Je kunt gebruik maken van deze fase door zodra je naar bed gaat een koptelefoon op te zetten. En het nieuwe programma dat je wilt ‘downloaden’ af te spelen. Je bewuste geest ontspant en Thèta krijgt ruim baan om andere dingen aan te leren.

Wat doet Thèta?

De download van het zich afspelende programma in de onderbewust geest: dat is de kwaliteit van Thèta. Met hypnose omzeil je dus eigenlijk de bewuste geest, die gaat dan even slapen. Herhaal je dit een bepaalde periode iedere nacht een programma dat jij graag wilt manifesteren – bijvoorbeeld ‘eet geen hazelnootchocolade’ – dan wordt dit met gemak manifest. Zo kun je eenvoudig negatief gedrag een positieve wending geven.

Of dit ook kan na de leeftijd van zeven jaar? Ja, je herhaalt het nieuwe programma keer op keer tot het een gewoonte is geworden. Je hoeft er dan niet meer over na te denken, want het gaat automatisch. Denk maar aan de tijd dat je het alfabet moest leren. Je begon met A B C… A B C D… A B C D E… A B C D E F… En voor je bij Z aangekomen bent zijn de eerste letters inmiddels al zo ‘ingesleten’ dat je er niet meer over na hoeft te denken. Waarom? Het is een gewoonte in je onderbewustzijn geworden.

Vertoon je gedrag dat jou niet ondersteunt, doe dan iets tegenovergestelds wat jou wel ondersteund en herhaal, herhaal, herhaal, herhaal… tot het een gewoonte is geworden is. Zelfs als het in het moment nog niet zo voelt: het wordt een feit. Vergelijk het anders maar met hoe jij je voelt als je naar de sportschool gaat. In het begin is het even lastig, maar voor je het weet doe je het op de automatische piloot en denk je er niet meer over na. Ook deze herhalingen worden als het ware gedownload als een programma. Je onderbewustzijn zal dat programma nemen en het gebruiken om dat wat je wilt manifesteren werkelijkheid te laten worden. In dit voorbeeld misschien een sixpack, het is uiteindelijk bikinitijd.

De onderbewuste Cd-speler heeft dus eigenlijk iets nodig wat op de knop drukt en hem stilzet, zodat een ander programma geïnstalleerd wordt. Hypnose en EFT zijn manieren om de onderbewuste programma’s te elimineren en deze te herschrijven, zodat jij kapitein wordt op je eigen schip en het roer in eigen handen krijgt.

Sonja Verberne

Sonja Verberne schrijft over de werking van onze hersenen, oude paradigma’s die van invloed zijn op ons persoonlijke en collectieve gedrag en hoe Emotional Freedom Techniques (EFT) een bijzondere methode is om vrij te worden van aloude programmeringen, zodat ieder die met haar werkt op pionierende wijze zijn/haar leven gezonder en met meer vervulling kan leven en zo een gezonde bijdrage kan leveren aan de wereld. Als moeder van Angie met het downsyndroom blijft haar liefde uit gaan naar alle innovaties die er binnen de zorg nodig zijn om deze hoog gevoelige mensen beter te kunnen begeleiden. Ze richt zich in haar werk als trainer, EFT behandelaar/transformatiecoach mede op ouders, verzorgers en instellingen rondom mensen met downsyndroom.