Artikelen

Help, ik volg mijn hart!

Kwetsbaar. Zo voel ik mij sinds ik het besluit heb genomen om mijn hart verder te volgen in Italie. Mijn hart dat verlangt naar een leven onafhankelijk van een plek. Een onderneming starten die mij deze vrijheid geeft en waarin ik een bijdrage kan leveren aan bewustzijnsontwikkeling door opnieuw te verbinden met de wijsheid in onszelf. Een leven vanuit ons hart gaat zoveel moeitelozer en geeft zoveel meer vreugde, plezier en vervulling dan een leven waarin we het contact met onszelf verloren zijn en niet meer weten wat echt belangrijk is, niet meer volop leven en het leven aan ons voorbij laten gaan.

Mislukte dromen

Twijfel heb ik nooit gehad, dit is wat ik wil. Dit is waar ik voor ga. Angst en perfectie houden me soms tegen in het ondernemen van actie, want als ik nu echt met mijn onderneming bezig ga, dan ga ik het daadwerkelijk uitvoeren en dan kunnen mijn dromen en verlangens wel eens volledig mislukken. En als het mislukt, ja, wat dan? Wat is mislukken? Je hart volgen kan namelijk nooit mislukken. Je kunt lessen leren, groeien, vallen en weer opstaan, maar hoort dat er niet allemaal bij? Maakt dat juist geen plaats voor een enorme kans van slagen? Dan is er dat hartsverlangen dat me altijd weer op weg helpt, om vrij te zijn, te reizen, te ontdekken, te genieten van wat de wereld te bieden heeft. Het helpt mij te groeien, te leven in overvloed. Het helpt mij mijn innerlijk kompas te volgen, daar te gaan omdat daar iets is wat mij helpt om grootser te worden in wie ik al ben, en mijn hart verder te openen.

“Juist wanneer je dat doet wat je het liefste doet, voel je de meeste angst.”

Doe wat je het liefste doet en ontvang de angst die daarbij hoort

Ben ik uiteindelijk niet gewoon heel bang voor het enorme licht dat daar schijnt, voorbij de wolken? Ben ik bang om in mijn kracht te gaan staan? Bang om voluit te gaan léven?! Iemand zei eens tegen mij: “Juist wanneer je dat doet wat je het liefste doet, voel je de meeste angst.” Het is de angst om te falen. De angst voor het niet weten, geen controle en zekerheid hebben over de uitkomst van je verlangens. Het onbekende. De angst om jezelf te verliezen, of om het leven dat je had te verliezen. Om je status te verliezen. Het is uiteindelijk de angst om immens krachtig te zijn en te stralen.

Wanneer je voelt wat klopt voor jou en wanneer je door de illusie van al die schijnzekerheid kunt kijken en het licht blijft volgen, ontdek je achter de wolken een enorm potentieel van mogelijkheden en groei. De lucht klaart dan letterlijk op. Angst is niet slecht wanneer je het er laat zijn en het gewoon ontvangt in plaats van ertegen vecht en als je tegelijkertijd gericht blijft op wat je wilt. Je moet leren om het ‘niet weten’ te verdragen en te blijven handelen naar wat jouw hart je ingeeft.

Wie leeft voor het waarom, kan bijna elke hoe aan

En soms valt het even stil. Dan word ik even opnieuw verlamd door angst, door het niet weten. Het onbekende. Dan komen er vragen hoe ik dit allemaal toch moet gaan realiseren. Juist door die verlamde stilte toe te laten, stil te durven staan en geen antwoorden hebben, kom ik weer in contact met met wie ik werkelijk ben en voel ik de reden waarom ik dit allemaal wil doen. Friedrich Nietzsche zei eens: “Wie leeft voor het waaromkan bijna elke hoeaan.”

Mijn hart blijft me maar ingeven dat ik goed op weg ben, dat ik moet doorzetten om mijn verlangens en dromen om te zetten in realiteit. Omdat ik er klaar voor ben om al mijn kennis, levenservaringen, voelsprieten en levenswijsheid in te zetten om andere mensen met hún wijsheid in contact te laten komen. Het wordt tijd dat ik ga doen waarvoor ik hier ben. Dat ik mijn instrumenten ga bespelen, in plaats van ernaar blijven kijken. Ik voel een enorme blijdschap wanneer ik werk aan mijn project, een gevoel van zingeving en verbinding. Ik werk er met heel veel plezier aan. Als ik eenmaal bezig ben, ben ik niet te stoppen. De tijd vliegt voorbij. Een teken voor mij dat ik in lijn ben met wat ik ten diepste wil en kan bijdragen, om het leven voor iedereen een beetje mooier te maken dan het al is!

Suzanne Beunk is auteur voor Pioniers Magazine. Zij reist de wereld over zonder vastgesteld plan vooraf. Zij neemt lezers mee op reis door columns te schrijven over haar ervaringen op haar reis. Suzanne ondervindt hoe het is om alle zekerheden los te laten en de rijkdom in haarzelf, haar thuis, te ontdekken. Een reis die je meeneemt in de wereld van Zijn. Suzanne is effortless coach vanuit haar praktijk "Be Effortless"