Artikelen

Heb jij ook een oude droom van binnen?

Ik moet je iets bekennen. Ik bel dol op oldtimer bussen, het liefst kijk ik naar een grote oude Mercedes en om precies te zijn een 410. Je ziet ze vaak rijden, en je ziet ze vaak op festivals en dan moet ik altijd even zwaaien en glimlachen. Voor mij staat zo’n bus voor vrijheid. De mogelijkheid om alles wat je nodig hebt, bij je te hebben en te reizen. Ver weg en soms wat dichterbij. Dit beeld heb ik al meer dan 5 jaar bij me. En ik dacht dat het wat naar de achtergrond verschoven was, maar van de week kwam die droom weer even terug. Dat kwam zo…

Voldoening in je werk
Op dit moment begeleid ik een vrouw van 48 jaar in haar zoektocht naar ander werk. Ze is op zoek naar werk waar ze voldoening uit kan halen, waar ze niet moe van wordt, maar waar ze juist vol energie mee thuis komt. En eigenlijk is ze daar al geruime tijd naar op zoek. Ze vertelt over haar carrière en hoe die iedere keer een nieuwe impuls krijgt als ze een nieuwe baan vindt.
Die nieuwe baan vindt ze steeds. Hoewel er ook veel mensen zijn die dat niet voor elkaar krijgen. Haar lukt het wél. Ze zoekt binnen de haar vertrouwde branche, daar heeft ze immers al haar ervaring. Maar iedere 3 of 4 jaar begint het toch weer te kriebelen en vraagt ze zich steeds hetzelfde af. Vind ik het nog wel leuk? Is dit het nou? Moet ik hier tot mijn pensioen mee doorgaan?
Ik geef haar terug dat het ook bewonderenswaardig is dat ze steeds opnieuw de stap neemt om te gaan en dat er steeds een nieuwe plek voor haar is. Maar de bewegingen die ze maakt en de vragen die ze zichzelf stelt zijn steeds hetzelfde en het lijkt erop dat daar de schoen wringt.

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

Verwrongen stukken
Ze verwonderde me toen ze vertelde dat ze werk wilde gaan doen wat van toegevoegde waarde voor de maatschappij is. Dat was een nieuw inzicht. Dus ze ging op zoek naar vrijwilligerswerk en ging op de vrije dag die ze had iets ondernemen met haar passie en dat is het maken van bloemdecoraties van natuurlijke materialen. Geen gekweekte bloemen voor haar, maar pure grassen en bloemen die je gewoon kunt plukken langs de kant van de weg. Maar als ze daarmee aan de slag ging dat was het meer gedoe dan ontspanning, waren haar handen verkrampt en ontstonden er geen vrije creaties maar verwrongen stukken die star en weinig flexibel waren. Op de een of andere manier kwam ze niet in de vrije flow en ergerde ze zich aan zichzelf en de creaties die ze maakte.

Dus de bloemen gingen op een zijspoor en vol frisse moed startte ze onlangs met haar nieuwe baan. Misschien zou dit haar de voldoening schenken waar ze zo naar verlangde? Maar eigenlijk was het na een week al duidelijk. Ook dit zou haar dat gevoel van ‘iets goeds voor de wereld doen’ niet geven, Ze kwam met steeds boosheid naar onze afspraken en gaf vooral zichzelf de schuld.

Commitment met je diepste wens
Op onze laatste afspraak ontmoette ik echter een andere kant van haar. Ze voelde zich ziek en had al een paar dagen niet gewerkt. Bijna in tranen vertelde ze me dat het gewoon niet meer ging, dat ze echt iets heel anders wilde. Ik verwachtte een nieuwe variant van de bloemen of een andere baan, maar wat ze me vertelde liet me voluit glimlachen. Door haar tranen heen deelde ze een droom die ze al lang heeft. Geboren in de tijd dat ze parachute sprong en dat er nooit echt lekker eten in de hangar was. Ze wilde toen een pop up keuken beginnen, met soep en een eenpansmaaltijd.

De laatste weken maakt ze veel nieuwe gerechten, vertelt ze, en probeert nieuwe recepten uit. Elke gelegenheid grijpt ze aan om iets lekkers te maken en ze vindt het steeds leuker om voor meerdere mensen iets lekkers klaar te maken. Als ze begint over haar foodtruck waarmee ze naar afgelegen bedrijfsterreinen wil rijden en daar de lekkerste maaltijden gaat serveren die een aangename afwisseling zijn op het kantine voedsel van ‘another day in the office’, weet ik het zeker. Hier spreekt een vrouw die weet wat ze wilt en in directe verbinding staat met haar bron. “O ja en die bloemen”, zegt ze, “die passen er ook prima in”. Elke dag pluk ik die op de plek waar de truck staat, zodat de mensen ook een ander bosje bloemen op de tafels zullen vinden dan gebruikelijk.
Eigenlijk hoef ik haar amper vragen te stellen, het concept en wat zij het allerliefste wil doen komt er zonder blikken of blozen uit. Een prachtig voorbeeld van het leven van je passie.

De begeleidingssessie is voorbij en ze sluit af dat ze de komende weken gaat informeren naar plekken en trucks en vooral haar idee tegen heel veel mensen gaat aanhouden. Wat een heerlijkheid om haar zo te zien. “Succes”, zeg ik, en “volg je eigen flow. Weet dat wat die mensen je ook gaan vertellen, je altijd in contact kunt blijven met het gevoel van je droom”. En dan verandert haar blik en kijkt ze me onzeker aan. “Ik heb nog niets gedaan hoor, zo’n vaart loopt het niet”. Ik geef haar een knipoog. “Dat was het antwoord van de mind”, zeg ik en vraag haar of ze de komende tijd veel collages kan maken van het gevoel dat dit concept met zich mee brengt. Ja, zegt ze dat ga ik doen. En de volgende sessie geeft ze me een kaart. Voor mijn verjaardag, met al mijn passies erop. Zie je wel denk ik, ze weet het heel goed. Ze kan feilloos vertellen waar de passie van een ander zit, het zal een kwestie van tijd zijn dat ze die van zichzelf op een groot vel plek durft te geven.

Zielsverlangen
Herken je iets van jezelf in dit verhaal en heb je ook diep van binnen een oude droom die naar buiten wil? Wil je het met me delen zodat ik kan teruggeven wat ik bij je zie als je in dat verhaal stapt?
Ik help je met het verbinden met jezelf waardoor je zielsverlangen zichtbaar wordt en je trouw kunt zijn aan je eigen waarde(n).

Epiloog
Door dit verhaal is mijn droom ook weer een stukje nieuw leven ingeblazen. Zie ik ineens weer overal Mercedesbussen rijden en weet dat dit niet zomaar mijn pad kruist. De Mercedes staat voor mij voor de ultieme vrijheid. Het koken van mijn coachee voor het zorgen voor de ander. Weet jij waar jouw droom een metafoor van is? Ontrafel het via soulstorytelling en laat je ziel spreken

[/wcm_restrict]

Linde ten Broek schreef enkele artikelen voor Pioniers Magazine. Zij is soulcoach, schrijver en verhalenplukker. Zij helpt vrouwen bij het kiezen voor een bezield leven waarmee hun volle potentieel aangesproken wordt en tot volle bloei komt. Linde heeft inmiddels twee boeken op haar naam staan: kinderboek "Gina en de rode vogel" en "Moeders en dochters". Daarnaast is Linde (tevens documentairemaakster) bezig met het voorwerk voor de documentaire "Soulstories": Zij interviewt hiervoor 5000 vrouwen over het leven van hun volle potentieel.