Artikelen

Geef jij je leiderschap ook elke dag weg?

Talloze mensen houden hun hart vast nu Donald Trump president van Amerika is geworden. Wat zal het brengen? Wat voor consequenties heeft dit voor de economie, het milieu, voor immigranten, voor vrouwen, voor ons eigen land? Zal de relatie met Rusland verbeteren of juist verslechteren? Stevenen we af op een wereldwijde crisis of zelfs een oorlog? Het aantreden van deze man zorgt voor veel onrust en wakkert angst aan over de hele wereld. Ik verwonder me erover maar ga bewust niet mee in deze angst.

Dien jij iets groters?

Voor mij is het duidelijk dat Trump’s ideeën over leiderschap gebaseerd zijn op waarden als macht en competitie. Dat is een leiderschapsstijl die er altijd voor zorgt dat er winnaars zijn maar vooral ook verliezers. Het is gebaseerd op het oude denken dat stamt uit de koloniale tijd waarin we ontdekten dat er meer mogelijk was dan we tot dusver dachten. Een tijd waarin de economie rijkelijk begon te bloeien ten gunste van iedereen. Maar dan heb ik het over een paar eeuwen terug. De tijd is nu anders. We zijn al uit ons jasje gegroeid wat economie betreft en we moeten zorgen voor nieuwe alternatieve brandstoffen. We hebben de aarde letterlijk en figuurlijk opgebruikt.

“Ooit kwamen we op het idee om er vanuit te gaan dat er slechts 1 leider kan zijn. Niet voor niets vinden we dat twee kapiteins op een schip niet werkbaar is.”

Het is meer passend om je af te vragen hoe je als leider een groter geheel dient en waar onze planeet aarde bij gebaat is, inclusief al het leven in de wereld. Ooit kwamen we op het idee om er vanuit te gaan dat er slechts 1 leider kan zijn. Niet voor niets vinden we dat twee kapiteins op een schip niet werkbaar is. Dat geldt voor organisaties, maar ook in je gezinsleven thuis. De man of de vrouw heeft de broek aan, maar nooit allebei. Ik heb het altijd gedacht omdat ik het zo heb geleerd en ik overal om mij heen de voorbeelden zie van 1 leider, 1 manager per organisatie of per afdeling. Maar is dat wat we nodig hebben? Ik ben altijd onder de indruk als ik ganzen zie vliegen in hun befaamde V-formatie. De vogel die voorop vliegt, wisselt dat regelmatig af met de andere vogels. Zo werkt het als een team, raakt er nooit een vogel uitgeput, maar versterken ze elkaar. Het is een voorbeeld hoe het ook kan als er niet 1 enkele leider is.

Geef jij je leiderschap weg?

Een leider heeft zoveel macht als dat de volgers hem of haar geven. Onze oude overtuigingen over macht en leiderschap die diep in ons geworteld zitten zorgen er teveel voor dat we geen leiderschap over onszelf en hoe we de dingen willen zien in de politiek, de economie, ons land of onze buurt waarin we wonen, nemen. In plaats daarvan geven we ons leiderschap elke dag weg en belanden we in slachtofferschap.

“Een leider heeft zoveel macht als dat de volgers hem of haar geven.”

Ben je het niet eens met hoe ons land geregeerd wordt? Je kunt zelf je talenten inzetten en je aansluiten bij een politieke partij om je te laten horen hoe het wel zou kunnen. Je kunt erover schrijven, mensen inspireren op wat voor manier dan ook. Door kunst te maken met een boodschap of een bezield opiniestuk schrijven voor de krant. Gaat het milieu je aan het hart, kijk dan wat je in je eigen omgeving kunt doen. Is er veel overlast in je buurt of maak je je zorgen over vluchtelingen die naast je komen wonen? Uit je zorgen, ga met hen in gesprek.

Nieuwe ideeën en voorbeelden

Met het idee dat er 1 leider is die ervoor kan zorgen dat jij in angst leeft, geef je jouw vrijheid weg en kies je automatisch voor slachtofferschap. Heb je het idee dat je niet belangrijk (genoeg) bent en geen invloed hebt om een verandering teweeg te brengen? Denk dan maar aan een zomerse nacht waarin een mug je urenlang uit je slaap kan houden. Aangezien je veel meer als mens in je mars hebt dan een kleine mug, ben je tot veel in staat.

“Heb je het idee dat je niet belangrijk (genoeg) bent en geen invloed hebt om een verandering teweeg te brengen? Denk dan maar aan een zomerse nacht waarin een mug je urenlang uit je slaap kan houden. Aangezien je veel meer als mens in je mars hebt dan een kleine mug, ben je tot veel in staat.”

Onlangs zag ik Marianne Thieme een bevlogen pleidooi houden voor meer vrouwen in de politiek. Ze is de enige vrouw momenteel die fractievoorzitter is. De oude machtsstructuren zien we ook in onze politiek terug en ik vind Marianne een prachtig voorbeeld van hoe zij een nieuwe tendens veroorzaakt in de politiek. Niet door zich ertegen af te zetten, maar door het op te merken en een nieuw voorbeeld te geven. In het interview dat ik afgelopen jaar met haar had, kun je lezen hoe ze dat doet.

Wees van betekenis

Het maakt niet uit of je in het groot of in het klein iets doet voor je omgeving. Jouw unieke talenten zijn hard nodig. Jouw dromen of idealen voor een betere wereld tellen mee. Laat ze horen, geef ze vorm, creëer iets moois waar mensen gelukkig van worden, maar doe iets dat van betekenis is voor meer mensen dan alleen jouw eigen belang of dat van je eigen gezin of familie. Geef je leiderschap niet meer weg. Stop met klagen of slachtoffer zijn. Je hebt elke dag weer een keus.

PS: wil je leren hoe je een krachtige dienend leider kunt zijn vanuit nieuwe inzichten? Waardoor je meer van betekenis kunt zijn voor je organisatie, je bedrijf, of de maatschappij. Op 18 mei start ik samen met Daan Fousert het programma Vrouwen in Leiderschap. Samen maken we het verschil voor een wereld die wél werkt!

Uiteraard zijn er ook prachtige programma’s voor mannen. Je vindt alle informatie op de website van onze partnerorganisatie: www.gcsl.eu

Carla de Ruiter

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is directeur en eigenaar van Servant-Leadership Solutions, dé opleider voor Dienend-Leiderschap. Het is haar missie om van managers leiders te maken.