Artikelen

Financieel onafhankelijk voor ‘later’. Hoe moet dat?

Tot drie jaar geleden heb ik steeds in loondienst gewerkt. Hoewel ik mijn leven als freelancer beslist niet wil opgeven en volop geniet van mijn onafhankelijkheid, mis ik, vooral als het over geld gaat, toch de zorgeloosheid van toen. Niet alleen mis ik de vaste inkomsten van het salaris, maar ik moet nu ook plotseling zelf nadenken over zaken als arbeidsongeschiktheid en pensioen. En dat is lastiger dan het lijkt, omdat ik namelijk weinig tot geen vertrouwen heb in het geldstelsel zoals dat nu bestaat.

De afgelopen crisis (die zeker niet de laatste zal zijn) heeft mij al doen besluiten om zo onafhankelijk mogelijk van financiële instellingen te worden. Ik doe maar met een paar banken zaken en dat zijn banken die mijn waarden delen. Ik heb geen leningen en ben samen met mijn man hard bezig om de hypotheek helemaal af te lossen. Natuurlijk zet ik geld opzij voor later, via Bright Pensioen en een beleggingsfonds. Precies daar zit mijn dilemma.

“Ik doe maar met een paar banken zaken en dat zijn banken die mijn waarden delen.”

Over 23 jaar ga ik ‘met pensioen’ (dat ga ik natuurlijk niet, ik doe veel te leuk werk) en zou ik recht hebben op AOW en wat ik opgebouwd heb aan pensioen toen ik in loondienst was. Zijn die pensioenen er dan nog? Bestaat er nog AOW, als er tegenover elke gepensioneerde maar 2 werkende mensen staan (tegen nu 6 werkende mensen voor elke gepensioneerde). Ik vertrouw er niet op en wil ook op dat gebied onafhankelijk zijn, maar hoe?

“Een monetair systeem waarbij private ondernemingen (banken) publieke middelen (geld) beheren en regelmatig gered moeten worden met publieke gelden is niet eeuwigdurend houdbaar.”

Optimistisch als ik ben in de meeste gevallen, heb ik als het gaat om de financiële toekomst van de wereld toch een sombere blik. Een monetair systeem waarbij private ondernemingen (banken) publieke middelen (geld) beheren en regelmatig gered moeten worden met publieke gelden is niet eeuwigdurend houdbaar. De laatste crisis is het zoveelste teken hiervan. Ik zet dus geld opzij in een systeem waar ik niet in geloof. Geld dat ik nu ook goed kan gebruiken om bijvoorbeeld meer af te lossen (geen of weinig woonlasten is in elk geval een goede ouderdomsvoorziening). Of om meer vrijwilligerswerk te doen, of om meer te investeren in initiatieven waar ik wel in geloof. Al het geld nu maar opmaken dus?

Ik kom er niet uit en ben erg benieuwd of mensen dit herkennen. Ben ik te somber als het over ‘later’ gaat? Blijven de huidige banken altijd bestaan en zijn nieuwe systemen als bitcoin en lokale munten een hype? Zal de staat altijd een verzorgingsstaat blijven en hoef ik mij geen zorgen te maken? Red ik het met een buffer nu en een onafhankelijk pensioen via Bright? Wat is écht financieel onafhankelijk?

Erica Pierik

Erica Pierik (1975) is auteur voor onder andere Pioniers Magazine. In 2019 publiceerde zij haar eerste boek (Een boek over wereldvrede) en haar tweede boek komt binnenkort uit. Erica woont met haar man in Amsterdam West. Samen kwamen ze erachter dat ze bewuster en duurzamer wilden leven, met een minder grote voetafdruk en met meer liefde voor de omgeving. Ze hebben daarom een paar jaar geleden een groot en duur appartement in Oud Zuid verruild voor een kleine, betaalbare woning in Bos en Lommer, zodat Erica haar stressmakende baan op kon zeggen. Nu doet ze elke dag werk waar ze van houdt, heeft ze jaloersmakend lage hypotheeklasten en inspireert ze graag anderen om net als zij te leven volgens eigen kernwaarden.