Artikelen

Emoties moet je, net als brood, verteren

Emoties. Die vieren hoogtij in deze corona-tijden. Bijvoorbeeld omdat je boos bent doordat, door de corona-maatregelen, je bedrijf naar de filistijnen gaat of omdat je bang bent dat jij of een dierbare ziek wordt. Of omdat je verdrietig bent doordat je bent ontslagen of vrijwel zeker weet dat dat gaat gebeuren. Het is belangrijk om goed met al die emoties om te gaan. Hoe moeilijk dat ook is.

Verteringsproces
Stel je als vergelijking eens voor dat je een paar boterhammen eet en dat die niet goed verteerd worden in je lichaam. Dan verstopt de hele boel en als dat wat langer duurt, voel je je er echt beroerd door of je wordt er zelfs ziek van. Zo gaat het ook bij emoties. Je lichaam is het instrument waarmee je leeft. Je lichaam is gebouwd om niet alleen voedsel te verteren, maar ook om emoties te verteren. Dat zijn allebei chemische processen. Je lichaam is ertoe in staat.

“Als je de negatieve emoties weg propt, betekent dat tevens ook de positieve blije tijd belast wordt door de weggestopte negatieve emoties.”

Als jij een boterham eet en je kauwt op die boterham, dan vermeng je het brood met je speeksel en dan slik je het door. Het komt in je maag en gaat dan een verteringsproces in, waarin de rest van de organen hun werk doen. Bij een emotie is dat precies hetzelfde. Als je een emotie tot je neemt – je hapt erin, je staat haar toe, je aanvaardt haar – dan gaat die emotie een vergelijkbaar soort proces in.

Laat je emoties binnen
Pijn en verdriet zijn niet te voorkomen. Ze zijn onplezierig, vervelend en soms ook heel moeilijk, maar ze horen bij het leven. Als je ze niet aanvaardt, kun je ze niet hanteren. Als je ze wel aanvaardt blijven ze vervelend, maar je leert ze hanteren en daardoor veel vlugger verteren, zodat je er veel sneller geen last meer van hebt. Oftewel: door negatieve emoties in vol ornaat toe te staan, heb je er naar verhouding veel korter last van. Het betekent vooral dat je de rest van de tijd met volle teugen kunt genieten van alle fijne en plezierige dingen die je dan alle ruimte en tijd kunt geven.

“Door negatieve emoties in vol ornaat toe te staan, heb je er naar verhouding veel korter last van.”

Als je de negatieve emoties weg propt, betekent dat tevens ook de positieve blije tijd belast wordt door de weggestopte negatieve emoties. Je ontkent dan de negatieve emoties, waardoor ze stiekem overal bij zitten en heel veel plezierige dingen ondermijnen. Ook je gezondheid, je capaciteiten, je ondernemingslust, et cetera. Dus als er emoties voor de deur staan, laat ze dan binnen. Als het er veel zijn, laat ze dan één voor één binnen. Als je nog niet getraind bent in het er laten zijn van en het omgaan met stevige emoties, kun je de simpelste eerst binnenlaten. Als je dit met al je emoties doet verteer je ze dus, ruim je de shit op en kun je ‘vrijer en eerlijker’ verder met je leven.

Wegdrukken van emoties
Als het op een bepaald moment slecht uitkomt om je emoties te uiten omdat je bijvoorbeeld midden in een winkel staat, dan is het prima om ze even tijdelijk ‘te parkeren’. Maar doe dat dan ook echt tijdelijk. Anders gezegd: een koelkast voor je emoties gebruiken mag; gebruik er echter nooit een vriezer voor. Je mag soms best even je emoties wegdrukken. Het is dan té veel door en voor die omstandigheden. Je weet dan bewust dat je het wegdrukt. Je kiest er dan eigenlijk voor. Dat is prima, even voor dat moment. Je mag je emoties dus wel even parkeren, even laten afkoelen, dat hindert niet. Als je jouw emoties op een geschikter moment maar wel weer uit die koelkast haalt. Als je jouw emoties echter in de vriezer stopt en dat doe je vaker, dan creëer je ellende voor jezelf in de toekomst. Het is tenslotte een zekerheid dat het laatste pakje dat je erin propt er ineens voor zorgt dat jouw vriezer niet goed meer sluit. En dat dan alles ineens in één keer tegelijk ontdooit. Dus alle niet-verteerde ellende belandt dan tegelijkertijd op je bord. Eet smakelijk!

 

Greet Vonk en Anja Jongkind

Anja Jongkind en Greet Vonk werken sinds 2013 samen binnen Et Emergo en ze hebben PTG Coaching ontwikkeld. Zij zijn auteurs van het bestseller boek PostTraumatische Groei - Sterker door ellende. Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in coaching op het gebied van bewustzijnsontwikkeling. Ze geven workshops, lezingen, inspiratiesessies en trainingen op het gebied van PostTraumatische Groei (PTG). Anja heeft meer dan 35 jaar ervaring als therapeut en coach en heeft in haar praktijk vele mensen begeleid met allerlei psychisch-/emotioneel gerelateerde klachten en stoornissen. Ook o.a. traumatische ervaringen, allerlei overbelastingsklachten en vele soorten vragen waaronder leiderschaps-, loopbaan- en zingevingsvraagstukken. Ze is 11 jaar directeur geweest van een GGZ/GZ erkende zorginstelling. Greet heeft 20 jaar ervaring als (programma-/interim)manager en directeur in de zakelijke dienstverlening en zorg. Greet heeft een brede opleidingsachtergrond. Sinds 2006 werkt zij als coach. Ze is gespecialiseerd in TSI Trimetrix ontwikkelassessments en deed een wetenschappelijk onderzoek betreffende PostTraumatische Groei (PTG). Greet geeft regelmatig lezingen/workshops op het gebied van PostTraumatische Groei (PTG). Zij doet dat voor diverse doelgroepen.