Artikelen

Emoties en fysieke pijn, een hecht team

Binnen de EFT gaan we ervan uit dat alle soorten pijn en ziekten voorafgegaan worden door een verstoring van een emotie. De verstoring kan zich namelijk vastgezet hebben in je zenuwgestel of hersenen en zorgt ervoor dat je op een bepaalde manier op bepaalde gebeurtenissen reageert. Ook al ben je de gebeurtenis op een gegeven moment vergeten, je lichaam zal nog steeds vanuit datzelfde punt blijven reageren en hetzelfde gedrag vertonen. Zonder dat je je hiervan bewust bent. Daardoor kun je ziekte als een signaal zien dat je iets duidelijk wil maken. Ik zal hieronder een recent voorbeeld geven uit de praktijk.

Kiespijn

Op de tweede ochtend van een workshop die ik gaf woonde een arts de bijeenkomst bij en vertelde dat ze last had van kiespijn. “Ik probeerde gisteravond en vanochtend EFT, maar de pijn is er nog steeds,” zei ze. Ik vroeg haar hoe intens de pijn was op een schaal van 0 tot 10 waarbij 10 extreme pijn is en zij antwoordde dat het een 8 was. Ik vroeg haar of er misschien een emotionele reden in relatie tot de kiespijn kon zijn. Zij was er zeker van dat er geen emotioneel component was, het was “gewoon kiespijn.” Zij was een arts en uiteindelijk kon zij het weten!

Op dat moment kwam het in me op om een metaforische vraag te stellen. “Wat ben je emotioneel gezien aan het herkauwen?”

Ze nam even de tijd om de vraag door te laten dringen en zei toen dat ze had gekeken naar de relatie tussen haarzelf en haar oude zakenpartner in haar medische praktijk. Haar partner had een aantal investeringen gedaan die zeer succesvol bleken te zijn, dit trok haar aandacht weg van haar gebruikelijke toewijding aan haar patiënten.

Ik vroeg haar hoe ze haar eigen investeringen gedaan had, en ze zei: “Ik heb het grootste deel van mijn spaargeld bij beleggingen in vastgoed verloren.”

Ik vroeg haar om aan haar investeringen die ze verloren had te denken en vroeg haar mij de intensiteit in een cijfer te geven. Dit was een 7. Ik vroeg haar hoe ze wist dat dit een 7 was en zij zei: “Omdat ik het gevoel heb dat er een voetbal vast zit in mijn darmen.”

Vervolgens vroeg ik haar om het beste voorbeeld te geven van een gebeurtenis die ze zich kon herinneren, waar ze ditzelfde gevoel ervaren had. “Ik was 16 jaar en op weg naar mijn weekendbaantje in het ziekenhuis, toen er plotseling een man voor mijn fiets sprong en mij van mijn fiets af trok. Ik schreeuwde heel hard en heb me los kunnen maken en ben toen snel doorgefietst naar mijn werk. Ik heb daar uren lopen beven.”

We deden wat tapping rondom de angst en de beelden van de gebeurtenis, maar het gevoel van de voetbal in haar buik kwam niet onder de 4. Toen ben ik overgestapt op de filmtechniek, waarbij je een gebeurtenis in kleine stukjes knipt en de delen dan één voor één tot 0 kunt tappen. Toen ze allemaal op 0 stonden, realiseerde ik me dat er extra aspecten aan de gebeurtenis moesten kleven die we nog niet behandeld hadden, dus ik vroeg haar wat er precies gebeurde na het incident.

“Dezelfde ochtend werd ik bij de directie geroepen en kreeg ik ontslag. Er was een patiënt die niet meer wilde eten, behalve als ik even bij hem ging zitten en met hem praatte. Dit deed ik af en toe, ook als ik geen dienst had. Dit was de reden voor ontslag want ik kon in alle eerlijkheid niet beloven dat ik het nooit meer zou doen. Ik was vanuit mijn hart begaan met het lot van deze man.”

Ze vertelde dat ze nadat ze het ziekenhuis had verlaten naar haar moeder ging en haar vertelde wat er allemaal gebeurd was. Haar reactie was: “Je brengt jezelf ook altijd in de problemen.” Ze had het gevoel dat zij de schuld kreeg van haar moeder en dit leidde tot het gevoel dat haar investeringen altijd faalden en dat dit haar schuld was. Zij voelde zich nooit goed genoeg. Ik vroeg haar hoe groot de intensiteit was en zij zei wel een 10. Plotseling snikte zij het uit en zei: “Ik denk dat ik nog bozer op mijn moeder ben omdat ze mij niet wilde beschermen, dan dat ik op die zakenpartner ben!”

We tapten op de herinnering tot alles qua intensiteit op 0 stond. Toen vroeg ik haar nogmaals aan haar oude zakenpartner te denken, en ook hier was de intensiteit inmiddels 0. Dus vroeg ik haar daarna wat de intensiteit van haar kiespijn was. Ze zette grote ogen op en zei: “Ik kan het nauwelijks nog voelen. Misschien een 1 of 2.”

Conclusie

Dit is een goed voorbeeld van de relatie tussen fysieke pijn en emoties. Dit is mogelijk echt een probleem waar de tandarts naar moet kijken, als je naar de overgebleven 1 en 2 kijkt.

Het is altijd goed om de juiste medische zorg te zoeken. Het loslaten van de emotionele problemen samen met het krijgen van competente medische hulp betekent dat je het probleem van beide kanten aanpakt, in plaats van het symptoom alleen maar met medicatie te behandelen.

Sonja Verberne

Sonja Verberne schrijft over de werking van onze hersenen, oude paradigma’s die van invloed zijn op ons persoonlijke en collectieve gedrag en hoe Emotional Freedom Techniques (EFT) een bijzondere methode is om vrij te worden van aloude programmeringen, zodat ieder die met haar werkt op pionierende wijze zijn/haar leven gezonder en met meer vervulling kan leven en zo een gezonde bijdrage kan leveren aan de wereld. Als moeder van Angie met het downsyndroom blijft haar liefde uit gaan naar alle innovaties die er binnen de zorg nodig zijn om deze hoog gevoelige mensen beter te kunnen begeleiden. Ze richt zich in haar werk als trainer, EFT behandelaar/transformatiecoach mede op ouders, verzorgers en instellingen rondom mensen met downsyndroom.