Artikelen

Een stap in de toekomst: ons appartement is van het gas af!

Afgelopen weken is er flink verbouwd in ons kleine appartement. De reden? We willen gasloos worden en dus werd de meterkast aangepast en de cv met radiatoren verwijderd. Voor ons een logische stap: uiteindelijk moeten we allemaal van het gas af. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen?

“Hoewel ons gasverbruik meeviel, waren de eerste aardbevingen in Groningen wel een wake-up call. Zijn wij met onze gas-lust oorzaak van de ellende daar?”

Ons appartement uit 1952 is in 2006 grondig gerenoveerd. Van alle moderne gemakken voorzien en heel goed geïsoleerd, maar wel met een gasfornuis, centrale verwarming en een flinke cv-ketel die een hele kast in beslag neemt. Hoewel ons gasverbruik meeviel, waren de eerste aardbevingen in Groningen wel een wake-up call. Zijn wij met onze gas-lust oorzaak van de ellende daar? Ik heb als levensfilosofie dat mijn acties geen nadelige gevolgen mogen hebben, later of elders in de wereld. Hoewel indirect, waren de problemen in Groningen een gevolg van het feit dat ik aardgas gebruikte.

Mijn man en ik zijn niet gelijk tot actie overgegaan. Vooral vanuit onwetendheid (“Dat kan toch niet, in een appartement”) en dat veranderde toen we een oproep van Thuisbaas (dochterstichting van Urgenda) voorbij zagen komen. Zij boden een oplossing speciaal voor appartementen. Toen de gemeente Amsterdam ook nog subsidie aanbood, zijn we overstag gegaan.

De verbouwing is begeleid door mensen van Thuisbaas, zij hebben in overleg de nieuwe apparaten ingekocht, de monteurs geregeld en de planning gemaakt. Zelf hebben we de aanpassingen in de meterkast laten doen door Liander en na afloop ook door hen de gasmeter laten verwijderen. Onze verwarming wordt nu geregeld met infraroodpanelen, we koken op inductie en warm water gaat via een instant heater. Hieronder geef ik per item de door mij ervaren voor- en nadelen weer:

Infraroodpanelen

Dit vond ik het spannendst, ik ben een koukleum en geven infraroodpanelen wel voldoende warmte? Het antwoord is ja, dat doen ze. Wel is het een heel ander soort warmte. Waar een radiator de lucht verwarmd en dus indirect ons lichaam, verwarmt een infraroodpaneel ons lichaam -en de meubels en vloer- met stralingswarmte en daarmee dus indirect de lucht. De warmte voelt als de stralen van een zon, maar net als de zon heb je daardoor ook ‘schaduwplekken.’ Als er meubels in de weg staan, ontstaat er een koudeplek. In de praktijk valt dit erg mee heb ik gemerkt.

“Waar een radiator de lucht verwarmd en dus indirect ons lichaam, verwarmt een infraroodpaneel ons lichaam -en de meubels en vloer- met stralingswarmte en daarmee dus indirect de lucht.”

Een groot voordeel is dat de infraroodpanelen aan het plafond hangen. De ruimte die eerder door radiatoren in beslag werd genomen, kan nu gebruikt worden. Wij hebben daardoor de kamer heel anders en efficiënter in kunnen richten.

Inductiekookplaat

Ik ben dol op koken en heb geweldige verhalen gehoord over inductiekoken. Vergeleken met gas is het toch even wennen: het warmt veel sneller op. Even weglopen tijdens het koken is onverstandig. Wel reageert het net zo snel als gas: laag zetten heeft onmiddellijk effect, in tegenstelling tot gewoon elektrisch koken waar de plaat lang warm blijft. De inductiekookplaat is ook gelijk afgekoeld, je kunt als je de pan eraf haalt je hand op de plaat leggen. Voor kinderen en onhandige volwassenen is dit een veilig idee.

Een nadeel is dat niet alle pannen geschikt zijn voor inductie. Ik heb verschillende nieuwe pannen moeten kopen en enkele pannen flink moeten schrobben om de onderkant weer schoon te krijgen. De brand- en vetlaag die gas achterlaat op een pan vermindert de efficiëntie van inductie. Een ander nadeel is tegelijk ook voordeel: het gaat echt heel snel. Meditatief koken is er niet meer bij. Misschien toch maar wat slowcooker-recepten op gaan zoeken..

Instant heater

In plaats van een cv-ketel op gas om het water te verwarmen, hebben we nu een instant heater. Het water wordt hierin gelijk verhit, maar de instant heater houdt het niet warm. Er gaat dus geen energie verloren met het op temperatuur houden van water. Pas als er vraag is, wordt water verwarmd. Nog een voordeel is dat de instant heater een heel klein apparaat is, zeker vergeleken met de gemiddelde cv-ketel met bijbehorend expansievat.

Nadeel is dat er niet veel vermogen is voor grote hoeveelheden water, dus de waterdruk is iets afgenomen. Met een kleinere douchekop is dat enigszins op te vangen, maar als er nieuwe modellen met meer vermogen komen, overwegen we wel deze te vervangen.

Conclusie

Wie een goed geïsoleerd huis heeft is zeker beter af met een gasloze woning, is het niet vanuit politieke druk dan wel uit medeleven met de Groningers. Maar zoals altijd: wie pioniert, ervaart ook alle kinderziektes. Over enkele jaren zullen veel oplossingen sneller, slimmer en goedkoper zijn. Dat is voor ons geen reden om het niet te doen, wij zijn heel blij met onze all-electric woning!

Erica Pierik

Erica Pierik (1975) is auteur voor onder andere Pioniers Magazine. In 2019 publiceerde zij haar eerste boek (Een boek over wereldvrede) en haar tweede boek komt binnenkort uit. Erica woont met haar man in Amsterdam West. Samen kwamen ze erachter dat ze bewuster en duurzamer wilden leven, met een minder grote voetafdruk en met meer liefde voor de omgeving. Ze hebben daarom een paar jaar geleden een groot en duur appartement in Oud Zuid verruild voor een kleine, betaalbare woning in Bos en Lommer, zodat Erica haar stressmakende baan op kon zeggen. Nu doet ze elke dag werk waar ze van houdt, heeft ze jaloersmakend lage hypotheeklasten en inspireert ze graag anderen om net als zij te leven volgens eigen kernwaarden.