Artikelen

Echte zekerheid ligt in de omarming van onzekerheid

Daar ga ik dan.. Samen met mijn vriend de wereld in om te ontdekken waar wij ons willen settelen om te leven, wonen en werken. We hebben een enkeltje Aziё gekocht, we starten in Hong Kong en de Filipijnen en laten ons leiden door ons gevoel en onze intuїtie.

Niet weten waar ik thuis hoor, brengt soms best wel wat onzekerheid met zich mee. Ik voel mij eigenlijk mijn hele leven al ‘zoekende.’ Ik heb veel gereisd in de afgelopen tien jaar en dit heeft de zoektocht naar mijn thuis versterkt. Door maandenlang leven, werken als vrijwilliger en reizen in Centraal-Amerika en meermaals in Aziё en door alles op te geven in Nederland en mijn hart te volgen, heb ik met name het thuis in mijzelf mogen ontdekken en leren leven vanuit deze enige zekerheid die er is. Leven vanuit hier is als gelukkig zijn zonder reden.

Ik heb in beide werelddelen vrijwilligerswerk gedaan en in gastfamilies gewoond, dus geleefd met locals. Ook heb ik samen met drie anderen een weeshuis opgericht in Nepal. Als ik reis, dan reis en leef ik het liefst tussen de locals. Ik wil het pure van het land zien en voelen. Ik wil ze steunen waar ik kan. Ik wil naast ze staan, hun gebruiken en gewoonten leren kennen, hun gedachten en gevoelens. De eenheid ervaren achter alle verschillen die er zijn.

De wereld is mijn thuis

Door zo met locals geleefd te hebben en de eenheid in de diversiteit te ervaren, voelt het alsof ik niet geboren ben voor één plek op de wereld. Het voelt alsof de wereld mijn thuis is: alsof ik een burger van de wereld ben en tegelijkertijd een inwoner in mijn eigen hart.

Zijn we niet allemaal hetzelfde, geboren als een volmaakt én naakt mens? Zijn het niet de grenzen die wij als mens zelf hebben gecreёerd, die ons afgescheiden houden van elkaar? In onze puurste essentie zijn wij één. Met onze gedachten hebben wij van alles geconstrueerd: landgrenzen, talen, betaalmiddelen, regels, nationaliteit, etc. Achter al deze projecties en verzinsels, overtuigingen en manieren van leven, zijn jij en ik gewoon dezelfden en van dezelfde afkomst: de bron, de essentie, God, het universum of het veld (hoe jij het maar wilt noemen) van waaruit wij allemaal ons licht via ons menszijn op aarde mogen laten schijnen.

“Zijn we niet allemaal hetzelfde, geboren als een volmaakt én naakt mens? Zijn het niet de grenzen die wij als mens zelf hebben gecreёerd, die ons afgescheiden houden van elkaar?”

Dus glimlach ik nog een keer extra naar een Filipijnse oude man die trots met een tros bananen en kokosnoten een berg afloopt. Woorden zijn niet nodig. In hem zie ik mijzelf en in mijzelf zie ik hem.

Reizen heeft mij als mens rijker gemaakt van binnenuit. Wanneer je je echt in een andere cultuur onder durft te dompelen, ga je de eenheid ontdekken achter al die verschillende werelden. Het mooiste daarvan is voor mij de ontdekking van eenheid in mijzelf. De rijke wereld in mijzelf. Het warme, liefdevolle thuis in mijzelf. Het fundament en de houvast in mijzelf. Daar heb ik geen huis voor nodig.

Ontdek de wereld om je heen, verbind je met de wereld binnenin

Soms verwart het me: heb ik nou wel of niet een thuis nodig als ik al thuis in mijn hart ben? Toen ik in maart 2016 alles op gaf in Nederland en (ook met een enkeltje) naar Aziёvertrok, heb ik vooral het thuis in mijzelf mogen ontdekken, ervaren en omarmen. De wereld die ik om mij heen ontdekte, leidde direct naar de wereld in mijzelf. Alles was een spiegel, een reflectie van wie ik van binnen werkelijk ben. Ik heb onzekerheid leren omarmen en kwam erachter dat de enige zekerheid in onzekerheid ligt.

Niets is zeker, alles is maar tijdelijk en alles komt en gaat, komt en gaat. Alles is van voorbijgaande aard. Daarin heb ik rust kunnen vinden. Stilte ligt onder chaos. Het thuis in mijzelf blijft als een paal boven water staan, tussen alle chaos, middenin niet weten en temidden van onzekerheden. Een bewustzijnsstaat waarin ik nog elke dag groei en waarin mijn potentieel steeds meer de ruimte krijgt te floreren. Mijn thuis waarin ik mij altijd thuis voel, waar ik op aarde ook ben.

Misschien moet die plek mij wel vinden

Toch is er iets in mij wat verlangt naar een plek om te wonen. Misschien voor een paar maanden of misschien wel levenslang. Reizen van plek naar plek, nu zo’n 2,5 jaar lang was nodig om het thuis in mijzelf te vinden, te ervaren en van hieruit te leven. Blijkbaar was deze levensles voor mij op deze manier bedoeld. Het voelt alsof ik nu met het thuis in mijn hart, een thuis ergens op een plekje in de wereld mag gaan bewonen.

Ik verlang ernaar aan te komen op een plek waarvan ik weet en voel: dit is het! Op deze plek kom ik als persoon, als mens, als ziel, als potentieel volledig tot mijn recht. Een plek waaraan ik me volledig kan en durf over te geven, gewoon omdat het goed voelt. Misschien moet de plek mij wel vinden. Door elke dag weer te voelen wat de volgende richting mag zijn, welke kant ik vandaag op mag. Mij laten leiden door het plan van het universum. Dat weet altijd precies wat ik nodig heb om thuis te komen, zowel binnen mezelf als daar buiten. Het is aan mij om te luisteren naar de seintjes die het geeft via bijvoorbeeld ontmoetingen met mensen, plotselinge onverwachte situaties, het is aan mij kansen te zien en ze ook te nemen, te luisteren naar mijn lichaam, goed voor mezelf te zorgen en lief te zijn voor mezelf. Door in het heden te leven, komen de antwoorden vanzelf naar mij toe.

Uit mijn comfortzone

Een vaste woonplek vinden vind ik behoorlijk spannend. Ik ben verliefd geworden op de vrijheid die in de onzekerheid ligt, op het niet weten. Alles open en mogelijk. Het verlangen om mij ergens te settelen is nieuw voor mij en voelt voor mij alsof ik uit mijn comfortzone moet stappen. Geen vaste woonplek hebben, zal waarschijnlijk voor jou een stap buiten jouw comfortzone zijn. De meeste mensen moeten er niet aan denken alles op te geven en zonder plan op reis te gaan. Voor mij voelt dit inmiddels zo vertrouwd, dat ik het tegenovergestelde ervaar: een plek vinden om te wonen is een stap buiten mijn comfortzone. Mij binden aan een plek waar ik (samen met mijn vriend) de komende tijden zal leven, wonen en werken is iets wat ik reuze eng vind, maar waar ik tevens ook zo naar verlang!

Wil jij weten hoe mijn reis verloopt? Hoe ik samen met het thuis in mijn hart op reis ga zonder vooraf gesteld plan? Wat ik allemaal tegenkom in dit avontuur? Waar ik uiteindelijk kom te wonen? Hoe ik mijn coachpraktijk meeneem in dit avontuur? Volg mij via www.facebook.com/beeffortless en/of volg mij via mijn instagram account www.instagram.com/be.effortless en kijk voor meer info op www.numaste.nl

Suzanne Beunk is auteur voor Pioniers Magazine. Zij reist de wereld over zonder vastgesteld plan vooraf. Zij neemt lezers mee op reis door columns te schrijven over haar ervaringen op haar reis. Suzanne ondervindt hoe het is om alle zekerheden los te laten en de rijkdom in haarzelf, haar thuis, te ontdekken. Een reis die je meeneemt in de wereld van Zijn. Suzanne is effortless coach vanuit haar praktijk "Be Effortless"