Goed Nieuws

Duurzaam zand reinigt door toxische metalen op te nemen en watervoorzieningen te zuiveren

Een team van ingenieurs en technici heeft een mineraal gecoat zand ontwikkeld dat toxische metalen kan opzuigen en cadmium van water kan scheiden.

Samen met zijn vermogen om organische verontreinigende stoffen zoals bisfenol A te vernietigen, zou dit materiaal steden kunnen helpen kraanwater aan te boren – een overvloedige, maar onderbenutte waterbron. Een team van ingenieurs heeft een mineraal gecoat zand ontwikkeld dat giftige metalen zoals lood en cadmium uit water kan opnemen. De bevindingen van het team zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science: Water Research & Technology.

“Een team van ingenieurs heeft een mineraal gecoat zand ontwikkeld dat giftige metalen zoals lood en cadmium uit water kan opnemen.”

De onderzoekers van UC Berkeley wisten dat de natuurlijk voorkomende mineralen die ze op zand bekleedden, konden reageren met organische verontreinigingen zoals pesticiden in regenwater. Het vermogen van het gecoate zand om tijdens de filtratie ook schadelijke metalen te verwijderen, kan echter de onttrokken stedelijke watervoorziening ontsluiten.

Steden met mediterrane klimaten, zoals Los Angeles, kunnen regenwater ondergronds opslaan tijdens natte winters, waar het zou kunnen dienen als een goedkope, lokale voorziening tijdens het droge seizoen. Maar deze hulpbron is grotendeels ongebruikt gebleven omdat regenwater giftige chemicaliën opneemt terwijl het door straten en goten loopt.

“De verontreinigende stoffen die het potentieel van deze waterbron tegenhouden, komen zelden één voor één voor,” zei hoofdauteur Joe Charbonnet, die dit onderzoek uitvoerde als afgestudeerde student in civiele en milieutechniek. “Het is logisch dat we terugvechten met een behandelingstechnologie die deze indrukwekkende dubbele capaciteiten heeft om zowel giftige metalen als organische stoffen te verwijderen. We vermoedden dat het mineraal gecoate zand speciaal was, maar de manier waarop het ons blijft imponeren met meerdere mogelijkheden is nogal buitengewoon.”

Steden gooien regenwater vaak weg als vervuiling omdat het vervuiling oppikt, zoals looddeeltjes die zijn achtergebleven na tientallen jaren loodhoudende benzine-uitstoot of pesticiden uit gazons. Blootstelling aan deze chemicaliën wordt geassocieerd met langzame neurologische ontwikkeling bij kinderen en sommige soorten kanker.

Onderzoekers zeggen echter dat hun gecoate zandmateriaal zou kunnen worden geïnstalleerd in regentuinen op plaatsen zoals parkeerplaatsen waar regenwater kan worden opgevangen en gereinigd. Ze schatten dat dit materiaal metalen meer dan tien jaar uit regenwater zou kunnen verwijderen in een typisch infiltratiesysteem, dat afvoer naar ondergrondse opslagplaatsen zou transporteren.

De onderzoekers zien de materiaal vervuiling veranderen in een oplossing voor gespannen watervoorraden, vooral in uitgedroogde steden die betalen om water te importeren.

“Regenwater sijpelde vroeger in de bodem en vulde waterhoudende grondlagen op”, zei David Sedlak, hoogleraar civiele en milieutechniek en co-auteur van het artikel.

“Dat veranderde toen we stadslandschappen bedekten met harde oppervlakken zoals wegen en gebouwen. Terwijl steden met waterstress proberen te achterhalen hoe stedelijk regenwater weer de grond in kan, maken we ons ernstige zorgen over de kwaliteit van dat water. Ons gecoate zand kan niet één, maar twee belangrijke klassen verontreinigingen verwijderen die de grondwaterkwaliteit bedreigen tijdens regenwaterinfiltratie.”

Om de filtratiemedia te maken, bekleedden de wetenschappers zanddeeltjes met mangaanoxide, een natuurlijk voorkomend niet-toxisch mineraal dat gewoonlijk in de bodem voorkomt.

Er is al begonnen met onderzoek hoe goed dit materiaal op grote schaal presteert. Onderzoekers hebben grote testkolommen van het mineraal gecoate zand ingezet om regenwater te behandelen op locaties in Los Angeles en Sonoma, Californië.

 

(Dit goed-nieuws-bericht is overgenomen van UC Berkeley Engineering en Good News Network en vertaald door Daan Fousert.) Heb jij goed nieuws? Meld het ons dan en schrijf een goed-nieuws-bericht naar goednieuws@pioniersmagazine.nl