Artikelen

Duurzaam leven als kernwaarde

De Coronacrisis heeft op ons allemaal de nodige invloed gehad. De intelligente lockdown beknotte iedereen in meer of mindere mate in de eigen vrijheid. Ook hebben veel mensen gevolgen op het gebied van hun gezondheid ervaren. Bij anderen zijn er economische consequenties.

“Heel veel dingen die op mijn wensenlijstje stonden maar waar ik geen tijd voor nam, kan ik nu aandacht geven.”

Dat laatste is bij mij ook het geval. Door Corona zijn mijn opdrachten gehalveerd, waardoor ik noodgedwongen mijn leefstijl aangepast heb. Doordat ik minder opdrachten kreeg, heb ik nu veel meer tijd. Heel veel dingen die op mijn wensenlijstje stonden maar waar ik geen tijd voor nam, kan ik nu aandacht geven. De afgelopen maanden heb ik mij daarom verdiept in afvalloos leven, om te onderzoeken of en hoe ik nog duurzamer kan leven.

Voorbeelden van meer duurzaam leven
Sinds een jaar of tien ben ik bewust met duurzaamheid bezig. Ik zag in dat alle keuzes, alle acties, gevolgen hadden voor de wereld en dat het aan mij was om te zorgen dat dit zo veel mogelijk gunstige gevolgen zijn. Ik heb stap voor stap mijn leefstijl aangepast, beginnend met makkelijke dingen zoals zo veel mogelijk tweedehands kopen. Ook met vliegreizen ben ik vrij snel gestopt en bovendien ben ik klein en energiezuinig gaan wonen.

“In de keuken probeer ik waar mogelijk etenswaren zonder verpakking te kopen.”

Nu ik meer tijd heb, kan ik nog weer een stapje verder gaan en ook zo veel mogelijk afvalloos leven. Dat klinkt makkelijker dan het is: de hoeveelheid plastic verpakkingen die nog dagelijks mijn huis binnenkomt is ontstellend. Maar ik heb het wel iets kunnen verminderen door andere keuzes en door meer zelf te maken.

In de keuken probeer ik waar mogelijk etenswaren zonder verpakking te kopen. Groente en fruit in zelf meegebrachte katoenen netjes, brood in een broodzak en kaas in beewraps – met was behandeld katoen dat dezelfde eigenschappen heeft als een plastic kaasverpakking. Het lukt me niet elke keer als ik boodschappen ga doen, maar alle beetjes helpen. Verder heb ik mij toegelegd op het zelf maken van onder andere notenpasta, chocoladepasta, humus, pesto en yoghurt – allemaal in eerder gebruikte glazen potten. Dat scheelt nieuwe verpakkingen.

In de badkamer heb ik gekozen voor shampoo in zeepvorm: een shampoo bar. Ook voor de rest gebruik ik een zeep. Mijn tandpasta komt sinds kort in tabletvorm; het is even wennen maar net zo effectief als tandpasta in een tube en veel minder afval. Als gezichtscrème gebruik ik biologische sheabutter (uit een glazen potje) waar ik zelf wat druppels bergamotolie aan toegevoegd heb. Mijn bodybutter maak ik ook zelf door sheabutter te mixen met amandelolie en rozemarijndruppels.

Deodorant is in een ommezien gemaakt door een eetlepel maïzena en een eetlepel baking soda te mengen met een eetlepel kokosolie. Ik voeg er nog een beetje eucalyptusolie aan toe, zodat het ook lekker ruikt.

Al deze oplossingen zijn net zo effectief als de cosmetica die je in de winkel kunt kopen, maar behalve dat het veel goedkoper is, scheelt het ook veel (plastic) verpakkingen.

Inspiratie en inzicht
De extra tijd die Corona mij geeft, heeft nog een ander leuk voordeel: ik heb nu de gelegenheid om aan mijn tweede (en derde!) boek te werken. Inspiratie is er genoeg. Gaat het in mijn eerste boek (Een boek over wereldvrede) over mijn worstelingen om aan mijn eigen duurzame waarden vast te houden in deze turbulente tijden, in mijn tweede boek schrijf ik over mijn eigen persoonlijke ‘wereldvrede’; manieren om meer rust in mijn hoofd te krijgen. Een belangrijke ontdekking daarbij is dat rust vanzelf ontstaat als je je meer bewust bent van je kernwaarden, en daar ook naar gaat leven. Waar de vraag ‘hoe vind ik rust in mijn hoofd?’ aan het begin van de Coronacrisis, met alle onzekerheden van dien, nog een lange zoektocht leek te zijn, is het antwoord na enige tijd vanzelf gekomen: doe wat bij je past en je vindt de rust waar je naar verlangt.

Erica Pierik

Erica Pierik (1975) is auteur voor onder andere Pioniers Magazine. In 2019 publiceerde zij haar eerste boek (Een boek over wereldvrede) en haar tweede boek komt binnenkort uit. Erica woont met haar man in Amsterdam West. Samen kwamen ze erachter dat ze bewuster en duurzamer wilden leven, met een minder grote voetafdruk en met meer liefde voor de omgeving. Ze hebben daarom een paar jaar geleden een groot en duur appartement in Oud Zuid verruild voor een kleine, betaalbare woning in Bos en Lommer, zodat Erica haar stressmakende baan op kon zeggen. Nu doet ze elke dag werk waar ze van houdt, heeft ze jaloersmakend lage hypotheeklasten en inspireert ze graag anderen om net als zij te leven volgens eigen kernwaarden.