Artikelen

Dromen verwezenlijken in het rijk van onzekerheid

Verlangens en dromen, we hebben ze allemaal. Bij de één weggestopt, bij de ander aan de oppervlakte en bij weer een ander volop in zicht. De één vindt het eng om zijn of haar droom te leven, een ander heeft het vertrouwen gevonden en doet het.

Verlangen naar meer of gewoon tevreden zijn?

Toen ik nog aan het begin stond van de weg naar het daadwerkelijk léven van mijn verlangens en dromen, merkte ik op dat ik een overtuiging had die niet klopte. Ik geloofde namelijk dat het verlangen naar iets wat je heel graag wilt, een teken was van hebzucht en een streven naar meer, meer, meer. Ik geloofde dat het verlangen naar meer niet goed was, omdat ik het relateerde aan hebzucht en iets nooit goed genoeg vinden. Ik geloofde dat ik gewoon tevreden moest zijn met wat ik had. Dit weerhield mij ervan volop te kunnen leven en van het leven en haar overvloed te kunnen genieten, want er ontbrak een schakel.

“Wanneer je streeft naar het bewerkstelligen van je verlangens vanuit angst, zul je altijd op zoek zijn naar bevestiging, waardering en erkenning van buitenaf.”

Je kunt je verlangens en dromen namelijk op twee manieren nastreven. De ene manier is vanuit het ego en vaak onbewust. Het is gebaseerd op angst. De andere manier is vanuit verbondenheid met wie je werkelijk bent en vanuit het bewustzijn dat er meer leven voor iedereen zal ontstaan wanneer jij kiest voor dat wat jou vreugde geeft.

Wanneer je streeft naar het bewerkstelligen van je verlangens vanuit angst, zul je altijd op zoek zijn naar bevestiging, waardering en erkenning van buitenaf. Vanuit deze positie is het nooit voldoende en genoeg. Zie het als gat in een emmer: deze blijft leeglopen, hoeveel water je er ook in stopt. De bevrediging zal er even zijn, om vervolgens weer naar meer te snakken en opnieuw een onvoldaan gevoel te hebben, een gevoel dat je maar moeilijk kunt accepteren en dus ga je door naar je volgende doel.

Verlangens hebben we van nature

Wij mensen zijn geboren om onze verlangens en dromen werkelijk te maken, we zijn geboren om volop te mogen genieten van het leven en ons potentieel uit te dragen. Het universum drukt zich uit door middel van ons. Het wil niets liever dan dat we vreugdevol leven. Verlangens hebben we daarom altijd. Deze houden nooit op te bestaan. Het is creatie, het zit van nature in ons.

Er is echter één verschil tussen verlangens nastreven van buiten naar binnen (door angst, behoefte aan bevestiging, status, etc.) en van binnen naar buiten (vanuit je ware zelf, verbondenheid, liefde). Wanneer je vanuit de verbinding met jezelf je verlangens nastreeft, zullen dit verlangens zijn die altijd een positieve uitwerking hebben op jou en op je omgeving. Wanneer jij je potentieel leeft, kan het niet anders dan dat hier ook andere mensen weer van groeien en je een positieve bijdrage levert. Maar wanneer je bepaalde verlangens nastreeft omdat je jezelf wilt bewijzen en daarmee bijvoorbeeld de keuze maakt om die titel of functie toch te nemen terwijl je van binnen weet dat het je eigenlijk teveel wordt of dat je je gezin hiermee te kort gaat doen, geeft dit uiteindelijk alleen maar tegenwerkende resultaten. Het effect lijkt even mooi te zijn, je voelt je tijdelijk weer goed en vervuld. Niet veel later zul je jezelf opnieuw moeten bewijzen. Je zult al gauw moegestreden zijn, je vuurtje dooft. Dit soort nastreven van wensen en verlangens brengt je verderaf van je ware potentieel, waar volop leven juist begint!

“Verlangen is de voelbare expressie van intentie.”

Ook wanneer je je dromen en verlangens nastreeft vanuit liefde, vertrouwen en verbondenheid met jezelf, kun je ondertussen toch ergens niet helemaal tevreden zijn met waar je nu bent, wat je nu hebt en wie je nu bent. Hierdoor wordt het alsnog een streven. Het verlangen komt dan weliswaar voort een liefdevolle verbinding en is gebaseerd op vertrouwen, maar acceptatie van het hier en nu is een vereiste om op een effectieve manier je wensen, verlangens en dromen te verwezenlijken, het is de weg van de minste weerstand. De weg van moeiteloos zijn. Je werkt vanuit rust en ontspanning, met vertrouwen in jezelf en het goede van het leven. Vol verwachting kijk je uit naar wat komen gaat, maar wel vanuit een dankbare positie in het hier en nu.

Laat los die resultaten

In het hier en nu zijn, betekent ook dat je je niet hecht aan de uitkomst van je wensen en verlangens en dromen. Verlangen is de voelbare expressie van intentie. Verlangen kan zich makkelijk binden met het ego, want dit of dat willen we zo graag, en als het niet gebeurt, dan balen we stevig. Gehechtheid aan de uitkomst leidt je daardoor weg van de verbinding met jezelf en weg van het hier en nu. Wensen en verlangens zonder die gehechtheid, vormen de kracht die je intenties heel sterk maken. Geniet van het proces, blijf met je voeten op de grond en het resultaat komt vanzelf. Op die manier die voor jou en anderen het meest gunstig is.

Wanneer je de uitkomst geheel los durft te laten en durft te vertrouwen, biedt dit een enorme ruimte om jouw wensen en dromen en verlangens op een veel effectievere, mooiere, speelse en misschien wel onverwachte manier te realiseren. Nieuwe wegen die jezelf helemaal niet zag, krijgen de ruimte om tevoorschijn te komen. Misschien zijn het wel wegen die je anders helemaal niet zou hebben gezien omdat je teveel gefocust was op het resultaat en op je eigen (minder effectieve) manier van werken. Er kan een wereld voor je opengaan wanneer je loslaat!

Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze nooit hun zekerheden als een vaste baan en dus vast inkomen, zouden inruilen om te kiezen voor hun droom, bijvoorbeeld de wereld rondreizen of een eigen bedrijf starten. De onzekerheid en onvoorspelbaarheid zijn te groot. Dit ‘gat’ van de ene huidige situatie naar de andere gewenste situatie, is door het niet weten wat er precies gaat gebeuren en er niet op durven vertrouwen, geeft voor velen de doorslag om gewoon met het oude en bekende verder te gaan. Veilig terrein wint van het onveilige.

Overvloed in het Rijk van Onzekerheid

En ja, het is ook gewoon heel eng om je wensen, dromen en verlangens te verwezenlijken want het leidt je binnen in het rijk van onzekerheid. Inmiddels ben ik al zo vaak binnengestapt in dit rijk van onzekerheid, dat het onveilige terrein inmiddels heeft plaatsgemaakt voor een gevoel van veiligheid. Ik heb de overvloed, de mogelijkheden, kansen, wonderen en (onverwachte) verrassingen allemaal mogen ervaren toen ik besloot bewust te kiezen vanuit liefde en vertrouwen, in plaats vanuit angst en een onveilig gevoel. Onzekerheid betekent namelijk dat je toegang hebt tot een universum vol met mogelijkheden, kansen en overvloed. Het staat hieraan gelijk. Het leven wil niets liever dan dat jij je verlangens, wensen en dromen leeft! Dus het zal je alle hulp toesturen. Vanuit verbinding leven we in een wereld van overvloed en liefde. Er is geen tekort, er zal altijd voor je worden gezorgd.

Zodra je begint te zoeken naar onzekerheid vanuit angsten en vanuit de onjuiste aanname dat onzekerheid ook onveiligheid betekent, begin je keuzes te maken die je wereld kleiner maakt, tot op het punt waar je je gevangen voelt in een leven dat niet meer kan voldoen aan je echte wensen, verlangens en dromen.

Dat is zo ontzettend jammer, want moeiteloos je verlangens, wensen en dromen in vervulling brengen is voor iedereen weggelegd! Je moet alleen weten hoe, en dat vraagt soms om coaching van iemand die begrijpt waar je staat en de weg kent naar de overkant.

PS: Mocht jij je herkennen en wil je ook in het rijk van onzekerheid stappen maar durf je niet goed? Neem dan gerust contact op via info@be-effortless.nl om te kijken wat ik voor je kan betekenen. In mijn online praktijk Be Effortless en in het coachprogramma dat ik op reis in Italië ga geven, werk ik onder andere samen met mijn klanten om hun dromen, verlangens en wensen van binnenuit te ontdekken en te realiseren. Vanuit het hart, vanuit ons potentieel, vanuit de stilte en vanuit het ware zelf, maken we verbinding om vanuit daar moeiteloos het leven te gaan léven.

Suzanne Beunk is auteur voor Pioniers Magazine. Zij reist de wereld over zonder vastgesteld plan vooraf. Zij neemt lezers mee op reis door columns te schrijven over haar ervaringen op haar reis. Suzanne ondervindt hoe het is om alle zekerheden los te laten en de rijkdom in haarzelf, haar thuis, te ontdekken. Een reis die je meeneemt in de wereld van Zijn. Suzanne is effortless coach vanuit haar praktijk "Be Effortless"