Artikelen

Dromen van geweld of van vrede?

Onze dromen van geweld worden werkelijkheid. Nog nooit eerder zijn er zo veel oorlogssituaties en gewelddadige brandhaarden geweest. Vorige week stond er een bericht op internet dat 1 op de 113 mensen op de vlucht is voor geweld of achtervolging. Crisis? Welnee, het is iets waar wij als maatschappij al jaren van dromen.

Meditatie & Film.

Het klinkt cru, dromen van geweld, maar toch doen we dat. Dag in, dag uit. We zijn het zo gewend dat we het eigenlijk niet meer zien. Ook jij ‘droomt’ wel eens van geweld, ik helaas ook. Het is helaas niet te vermijden in onze samenleving. De oorzaak van onze ‘dromen’ zijn televisie, internet en games. Door het zien van geweld op televisie, internet en games, verspreiden we onbewust het geweld. Dat is best jammer, want we kunnen ook een andere boodschap verspreiden. Eén van vrede wellicht.

Hoe werkt het?

Door het veelvuldig kijken naar geweld ontstaat er een negatief Maharishi effect. Het Maharishi effect is het effect dat als er meerdere mensen tegelijkertijd voor vrede mediteren (bijv. 1% van een bevolkingsgroep), er binnen deze gehele bevolkingsgroep meer veiligheid en vrede is. Er zijn bijvoorbeeld minder inbraken en ongelukken. Onderzoekers toonden in 1976 aan dat het criminaliteitscijfer in steden waar gemediteerd wordt met 1% van de bevolkingsgroep daalt met 8,7%.

Dit werkt natuurlijk ook andersom. Tijdens het ‘mediteren’ op geweld zal geweld toenemen. Televisie kijken lijkt geen meditatie, maar komt wel in de buurt. Zowel bij meditatie als bij televisie kijken stimuleer je de bovenste chakra’s. Deze chakra’s staan in verbinding met het universum. Wat als we het geweld dat we zien ‘meditatief’ doorgeven aan het universum? Als een soort meditatiewens? Door de jaren heen is het geweld in films, games, commercials en series toegenomen. Zelfs muziek is gewelddadiger geworden. Als we dit geweld meditatief doorgeven, is het dan na al die oorlogsfilms die miljarden mensen hebben gekeken, raar dat er oorlog is in Syrië? Of dat er ineens veel moorden in Latijns-Amerika plaatsvinden? Wat zou er gebeuren als we een maand alleen maar romantische films zien? In Denemarken worden deze zomer naar verwachting 1200 meer baby’s dan normaal geboren door romantische reclames van verschillende bedrijven.

“De oorzaak van onze ‘dromen’ zijn televisie, internet en games. Door het zien van geweld op televisie, internet en games, verspreiden we onbewust het geweld.”

Naast geweld meer conservatisme

Ook groeit wereldwijd het conservatisme en staat de positie van vrouwen onder druk. Natuurlijk gaat het te ver om dit alleen te wijten aan de filmindustrie, maar de filmindustrie heeft hier wel degelijk invloed op. Al in een eerder stuk schreef ik over de stereotype rolpatronen van mannen en vrouwen in films. De vrouw wordt vaak neergezet als afhankelijk, op zoek naar liefde, bitch of seksobject. De rol van de sterke, onafhankelijk vrouw wordt zelden als hoofdpersoon gekozen. Als wij constant films zien van vrouwen die afhankelijk ‘horen’ te zijn of ‘seksobject’ zijn, dan is het ‘normaal’  dat een maatschappij conservatiever jegens vrouwen is. Het Maharishi effect zorgt er immers voor dat wij van afhankelijke vrouwen ‘dromen’. Vanuit het meditatieve oogpunt is onze roep naar het universum is duidelijk. Wij vragen om afhankelijke vrouwen! We vragen het universum ook om vrouwen die ‘seksobject’ zijn en misbruikt ‘mogen’ worden. Het aantal verkrachtingen is in westerse landen dan ook erg hoog. Ongeveer 1 op de 3 vrouwen wordt in haar leven een of meerdere malen verkracht.

Tijd voor een positief Maharishi effect

Meditatie is in de wetenschapswereld nog relatief onbekend. Het is onduidelijk wat we er precies mee kunnen. De kwantummechanica komt dicht bij, maar ook dan blijft er nog een deel onbekend. Dit komt ook omdat oorzaak en gevolg in tijd soms ver uit elkaar liggen. Een andere oorzaak is dat meditatieve energie moeilijk waar te nemen is. Toch hebben wetenschappers het Maharishi effect al in 1976 aangetoond.

Het Maharishi effect is bij filmmakers waarschijnlijk onbekend. Toch wordt het tijd dat de filmindustrie haar invloed op de wereldvrede leert kennen. De producenten willen (hopelijk) ook gewoon vrede en veiligheid voor vrouwen. Als zij zouden beginnen met andere tv maken, dan is er al een stap gezet. In de tussentijd kan de consument aan het Maharishi effect werken door simpelweg geweld op televisie en in games te vermijden.

Niraï Melis

Niraï Melis (1980) is auteur voor Pioniers Magazine. Zij is schrijver, socioloog en ondernemer. Haar missie is om mensen weer in hun kracht te zetten. Dit doet zij door de disbalans tussen de vrouwelijke en mannelijke energie te benoemen. Ze heeft verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van de disbalans en hun invloed op de maatschappij, economie en politiek. Zo heeft ze een onderzoek naar de gendergelijkheid in kranten gedaan en in politieke programma's.