Winkelmand

Artikelen

Doe vooral niet te hard je best!

Ooit leerde iemand ons een wijze les die velen van ons tot waanzin drijft: we zijn gaan geloven dat wanneer je iets wil bereiken je vooral heel hard moet werken. We leerden dat “the sky the limit” is en dat “the Americain dream” voor iedereen bereikbaar is. “Je kunt alles worden wat je wilt, als je maar bereid bent om er hard voor te werken”. Natuurlijk heeft deze gedachte heel veel mensen het vertrouwen gegeven waardoor zij inderdaad grote hoogten konden bereiken. Tegelijkertijd heeft dit idee echter ook enorm veel stress, wanhoop en depressie in de hand gewerkt. Voldoende reden om deze ‘wijze’ les eens kritisch te bekijken en zo nodig te moderniseren.

Hard werken om contact te kunnen maken met het grote niets
Je zou kunnen zeggen dat er geen beter moment is dan het huidige om vraagtekens te zetten bij de overtuiging dat je hard moet werken om iets te bereiken. Juist omdat er steeds meer mensen behoefte hebben aan contact met ‘het grote niets’ worden velen het slachtoffer van deze contradictio in terminis.  Je wil niet weten hoeveel mensen er op dit moment hard aan het werk zijn om alles ‘los te laten’ en ‘te leven in het moment’. Met bloed, zweet en tranen wordt er gemediteerd, mindfulness beoefend en worden er yoga lessen gevolgd. Er worden boekenkasten vol gelezen en honderden tijdschriften geraadpleegd. Allemaal met als doel: het bereiken van rust, vrede en vrijheid. Niet zelden mislukt dat jammerlijk en wordt de hoop weer opgegeven. Slechts enkelen vinden ook daadwerkelijk datgene waar ze naar zoeken. Wat maakt hen de ‘uitverkorenen’? Werken zij harder? Hebben zij meer discipline? Nee. Paradoxaal genoeg zijn het juist de mensen die minder hard werken en minder graag willen die als eerste rust, vrede en vrijheid bereiken. Hoe kan dat? En vooral: wat kunnen we van hen leren?


Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!

Daphne de Leeuwerk

Daphne de Leeuwerk schrijft incidenteel voor Pioniers Magazine. In haar praktijk “Samen met Daphne” begeleidt zij mensen op de weg naar hun mooiste leven. De theoretische achtergrond van haar werkwijze is geworteld in de nieuwe wetenschap, waar bijvoorbeeld de kwantum fysica onderdeel van uit maakt. Vanwege zijn complexiteit is dit een tak van wetenschap die niet direct uitnodigt tot verdieping. De implicaties hiervan zijn echter te waardevol om naast ons neer te leggen. Ze vormen de basis voor een manier van leven waar velen van ons hard aan toe zijn: in verbinding en in vertrouwen. Daphne ziet het als een uitdaging om de inzichten uit de nieuwe wetenschap op zo’n manier te vertalen dat ze toegankelijk worden voor een groter publiek, zodat de implicaties ervan zich als een olievlek kunnen gaan verspreiden.