Artikelen

Doe vooral niet te hard je best!

Ooit leerde iemand ons een wijze les die velen van ons tot waanzin drijft: we zijn gaan geloven dat wanneer je iets wil bereiken je vooral heel hard moet werken. We leerden dat “the sky the limit” is en dat “the Americain dream” voor iedereen bereikbaar is. “Je kunt alles worden wat je wilt, als je maar bereid bent om er hard voor te werken”. Natuurlijk heeft deze gedachte heel veel mensen het vertrouwen gegeven waardoor zij inderdaad grote hoogten konden bereiken. Tegelijkertijd heeft dit idee echter ook enorm veel stress, wanhoop en depressie in de hand gewerkt. Voldoende reden om deze ‘wijze’ les eens kritisch te bekijken en zo nodig te moderniseren.

Hard werken om contact te kunnen maken met het grote niets
Je zou kunnen zeggen dat er geen beter moment is dan het huidige om vraagtekens te zetten bij de overtuiging dat je hard moet werken om iets te bereiken. Juist omdat er steeds meer mensen behoefte hebben aan contact met ‘het grote niets’ worden velen het slachtoffer van deze contradictio in terminis.  Je wil niet weten hoeveel mensen er op dit moment hard aan het werk zijn om alles ‘los te laten’ en ‘te leven in het moment’. Met bloed, zweet en tranen wordt er gemediteerd, mindfulness beoefend en worden er yoga lessen gevolgd. Er worden boekenkasten vol gelezen en honderden tijdschriften geraadpleegd. Allemaal met als doel: het bereiken van rust, vrede en vrijheid. Niet zelden mislukt dat jammerlijk en wordt de hoop weer opgegeven. Slechts enkelen vinden ook daadwerkelijk datgene waar ze naar zoeken. Wat maakt hen de ‘uitverkorenen’? Werken zij harder? Hebben zij meer discipline? Nee. Paradoxaal genoeg zijn het juist de mensen die minder hard werken en minder graag willen die als eerste rust, vrede en vrijheid bereiken. Hoe kan dat? En vooral: wat kunnen we van hen leren?

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

De gemakkelijkste weg blijkt vaak de meest vruchtbare
Ik heb mijn partner vaak verweten dat hij altijd de gemakkelijkste weg kiest. Het irriteerde me mateloos. Ik was altijd hard aan het werk en had het zwaar, hij maakte het zichzelf gemakkelijk en leefde een licht leven. Toen ik nog vol in mijn weerstand zat, verklaarde ik onze verschillen in het beleven van het leven als volgt: “Natuurlijk kan hij licht leven, als ik het zware stuk maar blijf dragen. Als ik daar mee stop, zal hij wel merken hoe zwaar het leven eigenlijk is”. Ik besloot de proef op de som te nemen. Ik vond een manier om lichter te leven (wat ontzettend fijn is dat!), maar maakte dat zijn leven zwaarder? Nee! Er bleek helemaal geen zwaar stuk te zijn dat iemand ‘moet’ dragen. Het bleek helemaal niet zo te zijn dat als ik minder hard werkte en niemand het van me over nam de dingen in het honderd liepen. Sterker nog, ik ontdekte dat hoe lichter ik leefde en hoe minder hard ik mijn best ging doen, hoe krachtiger ik werd. De krachten van het leven bleken totaal anders te werken dan ik tot die tijd altijd had gedacht.

Laat jij je leiden door ‘het schuurgevoel’ of door ‘de flow’?
Tussen het besluit om lichter te willen leven en dat ook daadwerkelijk zo te kunnen ervaren ligt natuurlijk een uitdaging. Toch bleek die uitdaging minder groot dan ik me had voorgesteld. Ik vond de sleutel in het wijzigen van de consequenties die ik verbond aan ‘het schuurgevoel’. Herken je dat gevoel? Je zou het kunnen omschrijven als het tegenovergestelde van een flow.

Waar je bij ‘flow’ het gevoel hebt opgetild te worden is het bij ‘schuren’ alsof je in drijfzand staat. Je wil wel verder, maar wordt steeds geremd. Onze automatische reactie op het schuurgevoel is harder gaan werken. We hebben onszelf nu eenmaal een doel gesteld, vertrouwen er ook volledig op dat we dat kunnen halen en zijn dus ook vastberaden om daarvoor alles op alles te zetten. We bijten ons er in vast. Helaas! Wanneer je het schuurgevoel gaat zien als een uitnodiging om twijfels toe te laten, in plaats van een uitdaging om nog harder te gaan werken kun je de ware functie van ‘het schuren’ ontdekken. Het vertelt je namelijk dat er een weg is die beter bij je past. Misschien streef jij wel een doel na dat je diep in je hart helemaal niet wil bereiken. Of misschien heb je ergens op de weg er naar toe een verkeerde afslag genomen.

Wanneer je heel hard je best moet doen weet je één ding zeker: ergens klopt er iets niet. Door er vervolgens voor te kiezen om heel hard te gaan werken dender je over dat nare schuurgevoel heen zodat je het niet hoeft te voelen. Wanneer je er echter juist ruimte voor maakt en nieuwsgierig bent naar de oorzaak er van, kan het leven weer door jou heen gaan stromen en jou met hele fijne momenten vol flow de weg gaan wijzen. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen, is deze flow heel rustig volgen.

[/wcm_restrict]

Daphne de Leeuwerk

Daphne de Leeuwerk schrijft incidenteel voor Pioniers Magazine. In haar praktijk “Samen met Daphne” begeleidt zij mensen op de weg naar hun mooiste leven. De theoretische achtergrond van haar werkwijze is geworteld in de nieuwe wetenschap, waar bijvoorbeeld de kwantum fysica onderdeel van uit maakt. Vanwege zijn complexiteit is dit een tak van wetenschap die niet direct uitnodigt tot verdieping. De implicaties hiervan zijn echter te waardevol om naast ons neer te leggen. Ze vormen de basis voor een manier van leven waar velen van ons hard aan toe zijn: in verbinding en in vertrouwen. Daphne ziet het als een uitdaging om de inzichten uit de nieuwe wetenschap op zo’n manier te vertalen dat ze toegankelijk worden voor een groter publiek, zodat de implicaties ervan zich als een olievlek kunnen gaan verspreiden.