Artikelen

De vitale kwaliteit van water: onderbelichte waarde die je raakt!

In gesprekken met experts en drinkwaterbedrijven over waterkwaliteit gaat het veelal over de fysieke, scheikundige en technische aspecten van water- noem ze de meer mannelijke kwaliteiten. Dat water een levend, vitaal onderdeel is van ons leven, dat water voor ons zorgt en alles verbindt – noem het de meer vrouwelijke kwaliteiten – blijft vaak on(der)belicht. Er bestaan dan ook 2 soorten waterbewustzijn. Toch zouden deze beide benaderingen elkaar niet uit hoeven sluiten. Zij zijn namelijk aanvullend op elkaar.

Waterkwaliteit ervaren

Mijn vriend geeft nooit minder dan €10,- uit aan een fles wijn, want immers, “het leven is te kort om slechte wijn te drinken”. Hij beweert dus het verschil te kunnen proeven tussen goedkope wijn en goede wijn. Zo heeft hij ook een espresso apparaat gekocht van 1000,- euro, een Barista cursus gevolgd en waant hij zich nu expert in het verschil tussen een Senseo en echte koffie. Maar het verschil tussen kraanwater en gezuiverd kraanwater kan hij niet proeven. Althans dat dacht en zei hij. “Proef nou toch eens”, zo nodigde ik hem met enige regelmaat uit. Om te kunnen ervaren wat het verschil is tussen kraanwater dat door een koolstof filter is gegaan, of dat een omgekeerde osmose behandeling heeft gekregen, of dat gerevitaliseerd is door werveling en toevoeging van fotonen.

“Wanneer je je openstelt voor een voelbare kennismaking met het water dat zo zorgzaam is in ons leven, besef je dat je er niet aan ontkomt: het raakt je.”

Hij keek mij meestal glazig aan en het hele ‘experiment’ heeft vervolgens maanden in de week gelegen. Het is dat hij zo in mij gelooft dat hij het hele onderwerp niet direct over de heg heeft gegooid. Gelukkig was zijn nieuwsgierigheid wel gewekt en kunnen we nu ook in zijn huis genieten van ultra zuiver en vitaal kraanwater. Eenmaal onder de aandacht gebracht en aan den lijve ervaren, kwam het water meer tot leven in zijn belevingswereld. Eerst was het nodig om hem het vertrouwen te geven dat ook hij verschil zou kunnen ‘proeven’.

Water waarnemen?

Water proeven komt eigenlijk neer op ‘waarnemen’ van verschillen. Dan moet je natuurlijk wel ook verschillende waters aangeboden krijgen. Het zelfvertrouwen van mijn vriend in het proeven van water nam toe en schoorvoetend kwamen de eerste beoordelingen: ‘zachter’, ‘vriendelijker’, ‘soepeler’, ‘lichter’, ‘meer als stromend water’. Jawel, het kan! Toen ook nog bleek dat er veel minder onderhoud aan de koffiemachine nodig was, was hij helemaal blij. Nu is hij zelf waterambassadeur geworden, zo trots is hij op zijn eigengemaakte koffie, thee en glazen ultra zuiver water.

Op individueel niveau hebben sommige mensen vooral veel ‘informatie’ nodig om te kunnen begrijpen wat waterkwaliteit is. Er zijn natuurlijk ook veel parameters om dit te beantwoorden. Een andere benadering is om bij het beoordelen van (drink)waterkwaliteit ook je gevoel en beleving erbij te betrekken. Hoe ziet het er uit? Knap ik er van op? Wat voel ik in mijn mond? Kan ik hier van genieten?

Vitaal onderdeel van ons leven

Ook al zijn de meeste rivieren niet meer zichtbaar vervuild als enige decennia geleden, toch bestaan er geen drinkbare rivieren meer. Li An Phoa, oprichter van Spring College en universitair docente, is actief in het mobiliseren van burgers, overheden en bedrijfsleven om rivieren te gaan zien als een levend, vitaal onderdeel van ons leven. Zij draagt uit dat water voor ons zorgt en alles verbindt. Zij zet zich in om waterbewustzijn te kweken aan de hand van ‘rivieren als indicatoren voor een gezond leven en een gezonde ecologische economie’ en is hierin ook succesvol: haar missie spreekt veel mensen aan.

Voor de Nederlandse watersector is waterbeheer vooral gericht op beheersing en controle. Waterbewustzijn is vooral een kwestie van kwantiteit en watermanagement perikelen. De primaire taak is het beschermen en zorgen voor onze veiligheid. De vraag waar zij mee bezig zijn: “hoe voorkomen we wateroverlast en een dalend grondwaterpeil?”

Pionierende geesten zijn in dit kader vooral op zoek in de richting van waterbeheersing door samenwerking met water in plaats van het eindelijk blijven verhogen van de dijken. Zo ziet men in dat het nodig is om de rivieren meer ruimte te geven om te kunnen uitvloeien over het land. En om tegemoet te komen aan de natuurlijke behoefte van het water zelf: om vrij te kunnen bewegen. In deze lijn is ook de bewustwording van de relatie tussen bomen- en bosbeheer en de hydrologische cyclus volop in ontwikkeling. Heel belangrijk, want de mondiale bomenkapperij heeft vergaande consequenties die zich vertalen naar het klimaat.

Drinkwater maak je

Ons drinkwater is natuurlijk onlosmakelijk verbinden met ons ecologische bestaan op deze planeet. Het is essentieel voor alles wat leeft en er bestaat niets eetbaars of drinkbaars, zonder de juiste kwaliteit water. Toch speelt drinkwaterkwaliteit als aandachtspunt zich eigenlijk alleen af in het kader van watervervuilingen. Dat is – terecht – een hot item aan het worden in de media. Het is een groeiend probleem voor overheden en de drinkwaterleidingbedrijven, want het wordt steeds meer duidelijk dat het onmogelijk is om alle vervuilingen uit het water te krijgen.

Daarom is het tijd dat wij ons bewust zijn van onze invloed op de waterkwaliteit. Want wat er niet in gaat hoeft er ook niet uit. Bovendien blijkt water zo gevoelig voor alles waar het mee in aanraking komt, dat het niet alleen negatief beïnvloedt hoeft te worden; wij kunnen het water ook positief beïnvloeden! Het goede nieuws is dat dit loont. Het maakt niet uit in welk proces – industrieel, ecologisch, machinaal – water wordt ingezet. Wanneer het water de best mogelijke (natuur identieke) kwaliteit heeft, verloopt alles beter en worden problemen voorkomen. Dat geldt ook voor resultaten in de keuken en de huishoudelijke en persoonlijke verzorging. We kunnen zelf het water helpen en lekkerder, gezonder en effectiever maken!

Gezond water raakt je

Onze persoonlijke invloed begint met aandacht voor wat er in je leeft en hoe zich dat verhoudt tot waar je mee leeft. We bestaan voor ruim 99% uit watermoleculen en water communiceert met water. Dat verklaart hoe het kan dat mooi schoon en levendig water een feest is om te zien en om aan den lijve ter ervaren. Wanneer je je openstelt voor een voelbare kennismaking met het water dat zo zorgzaam is in ons leven, besef je dat je er niet aan ontkomt: het raakt je.

Giovanna Gomersbach de Legé is auteur voor Pioniers Magazine. Zij schreef het boek ‘De Schoonheid van Water ~ goud van de toekomst (Giovanna Universalis), over de eigenschappen en rol van water in het leven en wat wij daarvan kunnen leren. Haar leven lang is zij gefascineerd door (natuur)voeding, psychologie, levensbeschouwing en levensenergie, in samenhang met onze bodymind (de eenheid van lichaam en geest). Dit heeft geleid tot vele professionele activiteiten rondom voeding en de certificering tot coach en counselor aan de Academie voor Integrale Menswetenschappen. Haar aanhoudende wateronderzoek heeft geleid tot het nieuwe beroep ‘Waterveredelaar’ en het bedrijf Nieuw Water. Actueel komt haar passie voor natuurvoeding ook weer bovendrijven en wil zij hiermee mensen inspireren. Je kunt van haar artikelen verwachten over universele thema’s als ecologische intelligentie en (levens)energie, vitale gezondheid en schoonheid van binnenuit.