Artikelen

De tijdloosheid van je vakantie vasthouden? Zo doe je dat!

De vakantieperiode is weer voorbij en voor je het weet zit je weer in je werkritme en dat van alledaagse taken. Het lijkt misschien wel of je nooit bent weggeweest; waar zijn die zeeën van tijd en het eindeloze rondlummelen gebleven? Op vakantie lijkt de tijd rekbaar en meer vloeiend, ja bijna tijdloos. Met een vleug bewustzijn kun je dit gevoel – ook als je geen vakantie hebt – steeds opnieuw creëren. Saskia Chatillon geeft tips: ‘Tijdloosheid heeft te maken met drie punten: loslaten van wat moet, je hart openstellen en je ziel voeden’.

Tijdens deze zomer ligt mijn horloge verloren in een postvakje met lopende taken. Een planning heb ik maar losgelaten want die blijkt al snel zowel onuitvoerbaar als onvindbaar te zijn. Onze vakantie is namelijk vooral nuttig: we gaan samenwonen en daarvoor moet het huis en het teveel aan spullen aangepakt worden. Terwijl ik af en toe probeer te werken op een wiebelig campingtafeltje tussen de dozen, laat ik het idee van tijd maar los. De nieuwe vloer wordt toch te laat geleverd en we kunnen maar een vage schatting maken over wanneer de nieuwe kasten worden gemonteerd. Te midden van de chaos gun ik mezelf elke dag een half uurtje mediteren. Het voelt als het nemen van een adempauze in gestolde tijd, even wat rust en overzicht in deze nieuwe fase.

Loslaten van moeten

Het scheelt om niet krampachtig bovenop alles wat nog ‘moet’ te zitten. Toch is dat hele loslaten vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er aandachtspunten die hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld door het woord ‘moeten’ in gedachten vervangen door ‘willen’. Dat haalt al veel dwingende gedachten en gedrag weg.

“Het heilige ‘moeten’ is meestal gewoon een idee.”

Feitelijk is het ook juister, want je wìlt misschien wel iets, maar hoe noodzakelijk is het echt? Het heilige ‘moeten’ is meestal gewoon een idee. Als jij met al je afspraken en plannen voor het komende jaar er ineens niet meer zou zijn, gaat de wereld toch gewoon door, hoe sneu het ook is voor je nabestaanden. Het helpt om jezelf en je dwingende ideeën af en toe te relativeren door het loslaten van moeten en van het concept ‘tijd’. Het bijzondere is dat tijd lijkt te krimpen wanneer er dingen moeten. Ineens is een deadline al heel dichtbij of verwacht je een bepaald project niet bijtijds af te hebben. Tijd lijkt dan een soort net te zijn dat je steeds strakker omhult, wat zich uit door een gevoel van onrust en je zorgen maken.

Geduldig zijn

Met ongeduld werkt het ook zo, want als je ongeduldig bent, ervaar je vooral een tekort aan tijd. Daarnaast geef je bij ongeduld onbewust prioriteit aan jouw wensen, boven alle wensen van andere mensen. Wat dan helpt is juist oog hebben voor een ander. Want waarom zou jouw wens het allerbelangrijkste zijn, hier en nu? Heb je bijvoorbeeld haast tijdens het autorijden, dan kun je – mits er niemand achter je rijdt – eens heel bewust een overstekend persoon voorrang geven, ook al loopt deze niet over het zebrapad. Grote kans dat die persoon oogcontact maakt, glimlacht of even zwaait.

“Fijn contact hebben kan je tot in je ziel raken en deze voeden, hoe kort het moment ook is.”

En dat ene moment van samen contact hebben lijkt dan langer te duren dan je hele rit tot dan toe. Wat is er gebeurd? Je liet jouw ‘moeten’ los en je was vriendelijk voor een ander, waarmee je hart zich opende. Fijn contact hebben kan je tot in je ziel raken en deze voeden, hoe kort het moment ook is. Ineens staat de tijd even stil en lijkt het moment toch lang te duren. Je hebt de tijdloosheid even opnieuw gecreëerd.

Optelsom van momenten

Eigenlijk is een goede vakantie een optelsom van bijzondere momenten. Je wordt wakker zonder wekker en ook al zijn er plannen voor de dag, die voelen toch meer als een optie dan als een noodzaak. Rustiger aandoen is meestal een vanzelfsprekendheid en als je samen met je gezin bent, heb je meer aandacht voor elkaar. Op vakantie sta je ook open voor nieuwe ervaringen. Je bent op onbekende plekken en je verkent de omgeving. Hoe ruikt het er en hoe smaakt het eten daar? Je zintuigen staan extra aan, je lijf krijgt dus meer aandacht en daardoor wordt je hoofd ook rustiger. Al deze ervaringen en nieuwigheden maken dat je hart zich opent. Je staat open voor nieuwe ervaringen en nieuwe mensen. De factor tijd verschuift naar de achtergrond, het gaat nu om ervaren en beleven. Ook thuis of op je werk kun je dit ervaren: bijvoorbeeld door nieuwe dingen te leren en door vaste patronen in je leven te veranderen. Iets simpels als een andere weg nemen naar je werk toe of een gesprek beginnen met iemand met wie je normaal niet snel zou praten, geeft al opening. Je hart volgt dan als vanzelf.

Ervaringen van de ziel

“Zonder dat je een nieuwe baby nodig hebt of je partner aanzet tot – nee, geen gewone seks, graag fantastische – kun je zelf ook een aantal dingen doen die je hart openen en die voedend zijn voor je ziel.”

Geniet je van een mooie zonsondergang, een fijn uitzicht of een goed gesprek, dan voedt dat de ziel. Je ziel is dat deel van jou dat je ego overstijgt. Het is je essentie, datgene waarmee je contact hebt wanneer je ontroerd bent door iets prachtigs of een plotseling diep en rustig inzicht krijgt. Je ervaart het bijvoorbeeld op het moment dat je jouw kind voor het eerst vasthoudt, wanneer je geweldige seks hebt met je liefdespartner of in dankbaarheid de hand van je stervende moeder vasthoudt. Het kunnen dus heel grote momenten zijn, maar ook kleine. Je ervaart en gaat op in het moment. Tijd speelt er nauwelijks een rol in. Jouw ideeën van hoe iets zou moeten zijn, verdwijnen naar de achtergrond. Het gebeurt gewoon.

Echte behoefte

Zonder dat je een nieuwe baby nodig hebt of je partner aanzet tot – nee, geen gewone seks, graag fantastische – kun je zelf ook een aantal dingen doen die je hart openen en die voedend zijn voor je ziel. In een tijd waarin we ons in de waan van de dag gemakkelijk voorbij galopperen, blijkt stilstaan bij onze ware behoeften een noodzaak. Tijdens vakantie stimuleren we onze zintuigen en luisteren we naar ons lichaam als het moe of volgegeten is. We rusten dan. Dat lijkt tijdens een gewone werkdag onmogelijk. Sommige mensen worden in het dagelijks leven zelfs extra onrustig van even rusten en onproductief zijn. Van echt niksnutten. Terwijl het toch noodzakelijk is in deze tijd van toenemende stress en burn-out. Tijdens je niksnut-tijd ben je vriendelijk voor jezelf (je opent je hart), je hoeft even niks (je laat het moeten los) en hierdoor voed je je ziel. Je lichaam laadt zich op, je wordt creatiever, oplossingen en nieuwe ideeën vallen als vanzelf binnen en je ervaart meer rust. Het hoeft niet eens lang te duren, het is de kunst om jezelf deze tijd te gunnen. Zelfliefde toepassen dus. Even geen afleiding van praten, op je telefoon kijken of onderweg zijn naar het volgende. Gewoon even niks.

Genieten

Als je geniet, ervaar je als vanzelf tijdloosheid. Doe dus vooral regelmatig dingen die je fijn vindt. Een dagje naar de sauna gaan bijvoorbeeld, sporten of een wandeling in de natuur maken. Bewegen en op een andere plek zijn, verstilt je gedachten zodat je meer openstaat voor genieten. Mediteren is ook een mooie manier waarbij je even buiten de soms knellende tijd komt te staan. De innerlijke rust die het op kan leveren kun je rest van je dag nog ervaren. Een meditatie kan zo simpel zijn als je ogen even sluiten en je aandacht brengen naar de ademhaling die je in je neusgaten, in je keel, borst of buik voelt. Iedere keer als je gedachten afdwalen, breng je je aandacht er weer vriendelijk naar terug.

In de tijdloosheid ervaar je een soort overvloed, het lijkt dan wel of het alle mogelijkheden in zich heeft en dat de dag nog alle kanten op kan. Eigenlijk is tijd net als liefde, het mag uitdijen en groter worden. Wanneer de drukte weer beknellend voelt, kun je jezelf er weer uithalen. Onthoud: loslaten van wat moet, je hart openen en je ziel voeden. Zelf neem ik me voor om mijn horloge nog veel vaker op mijn bureau te laten liggen. Want voor alles is een tijd en plaats.

Saskia Chatillon is auteur voor Pioniers Magazine. Ze is trainer en auteur van het boek Rust – Het geheim van een stiller hoofd. Sinds 2002 begeleidt ze mensen in haar bedrijf naar persoonlijke ontwikkeling en ze helpt medewerkers en leiders van organisaties naar meer rust. Servant-Leadership is voor haar het leiderschap van de toekomst voor een betekenisvolle, groene en bewuste wereld.