Artikelen

De kracht van oprecht luisteren

Vandaag las ik de achterflap van een boek van Erwin van Meekeren met een bijzondere titel: ‘De ziel van het vak – Over contact als kernwaarde in therapie’. Veel verschillende mensen komen in het boek aan het woord en nemen op hun eigen manier hun plek in als het gaat over contact maken als belangrijke voorwaarde voor communicatie, heling, herstel en verbinding. De titel intrigeerde me en ik denk dat het in ons dagelijks leven altijd gaat over het maken van contact. Sterker nog, ik denk dat dit de voorwaarde is om bijvoorbeeld een gesprek te starten, iemand te leren kennen, je in te zetten voor een organisatie of om jezelf te laten groeien in een relatie. Hoe kan het toch dat we zover afgedwaald zijn van echt contact maken? Contact maken, ik zie jou, ik zie wie je bent, ik zie je potentieel en mag er zijn zoals je bent, zijn basisbehoeften van de mens. Hoe kan het dat contact niet meer als eerste basisbehoefte wordt aangemerkt? Waarom hebben we therapieën nodig om weer in contact met onszelf te komen en waarom hebben we programma’s nodig om weer in contact te komen met elkaar?

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

Contact is iets anders dan strategie

Ik denk dat het komt door het volgende: als we communiceren hebben we vaak van tevoren bedacht wat we willen zeggen en communiceren. Daar hebben we een plan voor gemaakt en dat volgen we dan min of meer. De strategie, de uitgedachte lijnen worden gevolgd, maar zijn we daarmee in het nu, in contact met onszelf en de ander? Zijn we daardoor niet vergeten om aan de ander te vragen waar hij of zij eigenlijk behoefte aan heeft? Zijn we door ons leven van vandaag de dag niet verworden tot individuen die alleen ons eigen verhaal willen vertellen, willen uitzenden en die geen tijd nemen om te luisteren? Gaan we op deze manier niet totaal voorbij aan de ander?

Begrijp me goed, ik bedoel iets anders dan je overleveren aan wat de ander vindt en wil, ik wil je bewust maken van de wijze waarop ik denk dat we met elkaar communiceren en dat we daarmee voorbij gaan aan de belangrijkste voorwaarde voor het delen van onze verhalen: luisteren. Luisteren naar elkaar zonder vooraf bedacht plan, luisteren zonder vooraf te willen weten waar je gesprek, je verhaal naar toe gaat. Ik denk dat we door te luisteren naar elkaar direct weten wat we kunnen antwoorden als we ons hart openen en durven ontvangen wat de ander vertelt.

De kracht van luisteren

Het nieuwe pitchen gaat over luisteren met een open hart, zodat we daarin samen kunnen creëren, samen kunnen bouwen aan iets wat ons allebei goed doet. En ja, daar moet wel iemand mee beginnen. Neem eens de proef op de som en luister een volgende keer zonder waardeoordeel naar de ander, luister zonder de druk van het moeten antwoorden. Luister zonder jouw verhaal als antwoord in te zetten. Luister en ontvang. En je zult merken dat de druk vermindert, dat je meer flow in de communicatie zult ervaren en dat je jezelf juist meer zichtbaar maakt door aanwezig te zijn in je ontvangende modus. Probeer het eens, en laat me weten wat je hebt ontdekt.

[/wcm_restrict]

Linde ten Broek schreef enkele artikelen voor Pioniers Magazine. Zij is soulcoach, schrijver en verhalenplukker. Zij helpt vrouwen bij het kiezen voor een bezield leven waarmee hun volle potentieel aangesproken wordt en tot volle bloei komt. Linde heeft inmiddels twee boeken op haar naam staan: kinderboek "Gina en de rode vogel" en "Moeders en dochters". Daarnaast is Linde (tevens documentairemaakster) bezig met het voorwerk voor de documentaire "Soulstories": Zij interviewt hiervoor 5000 vrouwen over het leven van hun volle potentieel.