Artikelen

De kracht van intentie: niet alleen goed voor jezelf, ook voor je medemens!

In mijn vorige artikelen heb ik stap voor stap beschreven hoe je een vrije stroom van energie tot stand kunt brengen. Hoe je een open kanaal kunt creëren waardoor het leven vrij kan stromen en zich kan manifesteren. Voor deze manifestatie kun je intenties neerzetten.

Het begint allemaal in het veld, daar waar zich de onbeperkte energiestroom, de levenskracht bevindt. Het is het geheel waarmee iedereen verbonden is en waar alles en iedereen uit voortkomt. Eigenlijk ben jij het veld al, maar daar ben je je meestal niet van bewust en daardoor kun je ook niet altijd bewust handelen vanuit het veld. Doelen waar we naar streven worden grotendeels bepaald door ons onderbewuste. Vaak hebben we niet door dat de doelen die we formuleren, worden gedreven doordat we erbij willen horen, erkend willen worden of waardering willen ontvangen. We denken dat de verwezenlijking van onze doelen bij anderen te vinden is, maar in werkelijkheid kunnen wij dit onszelf in overvloed geven. Je kunt toegang hebben tot je eigen eindeloze mogelijkheden en creëren wat jij graag wilt in plaats van dat je gestuurd wordt door onbewuste drijfveren. We zijn veel krachtiger dan we denken. Hoe doe je dat, je verbinden met deze kracht en de juiste intentie neerzetten?

“De universele intentie is ‘meer leven voor iedereen’. Dit wil zeggen dat wanneer jouw intenties zijn afgestemd op deze universele intentie, ze niet alleen jouzelf ten goede zullen komen, maar ook goed zullen zijn voor heel veel mensen, dieren, situaties en omstandigheden meer.”

Verbinding met de universele intentie

Continu weer teruggaan naar de veldreferentie, in verbinding met de bron, is de start van alle manifestatie. Door vrij geven en ontvangen breng je deze levenskracht in beweging en het pad van de minste weerstand laat deze energie moeiteloos doorstromen. (Lees hiervoor mijn vorige artikelen.) Hier ligt de start van creatie en manifestatie. Manifestatie kan zich uiten in vele vormen. Intentie zet deze vrije energie om in concrete vormen, situaties en gebeurtenissen die jij wenst. Intentie geeft vorm aan deze creatieve en zuivere energie en doet de levenskracht toenemen.

De universele intentie is ‘meer leven voor iedereen’. Dit wil zeggen dat wanneer jouw intenties zijn afgestemd op deze universele intentie, ze niet alleen jouzelf ten goede zullen komen, maar ook goed zullen zijn voor heel veel mensen, dieren, situaties en omstandigheden meer. Ze zijn dienend aan het grotere geheel. Om onze intenties waar te maken, moeten ze daarom in lijn zijn met deze goedwillende universele intentie. Het veld kan namelijk niet tegen iemands zuivere belang in werken, het kan alleen maar helpend en ondersteunend zijn omdat het in lijn is met de oorspronkelijke intentie van het universum. Het veld ondersteunt geen competitie en concurrentie. Je kunt geen blijvend succes bereiken ten koste van iemand anders. Het staat de universele intentie in de weg, een intentie die uit de zuiverste vorm van liefde bestaat waardoor de groei ervan onmogelijk geremd kan worden.

Ongebonden intentie

Je kent het vast wel: wanneer je een wens hebt, voel je daar verlangen bij. Verlangen naar iets wat je zo graag wilt. Dit verlangen kan jou uit de verbinding met het veld halen, want wanneer jouw wens niet uitkomt dan baal je daar misschien wel als een stekker van en kun je er zelfs terneergeslagen bij gaan zitten. Intentie is de werkelijke kracht achter de wens. Intentie is de wens zonder gehechtheid aan het resultaat. Hecht je nooit aan de uitkomst van je wens, want wensen en verlangens zonder gehechtheid vormen juist de kracht die een intentie sterk maken.

“Ik kwam er later achter dat deze intentie gebaseerd was op wat de maatschappij van mij verwacht, of beter gezegd: wat ik van mijzelf verwachtte. Ik wilde zo graag, ik wilde zo graag dat leven leidden dat ik overal om me heen zag gebeuren: huisje, boompje, beestje. Ik wilde er zo graag bij horen en met een simpel leven gelukkig kunnen zijn.”

Nu zo’n 2 jaar geleden besloot ik dat ik mij anders wilde voelen dan ik deed. Ik voelde me beklemd in het leven dat ik leidde. Ik was moe, hapte naar adem en ik was niet gelukkig. Ik wilde mij vrij voelen, blij, onbezorgd. Dit was niet het leven hoe ik het wilde leven, maar hoe dan wel? Ik dacht dat ik wel gelukkig zou zijn wanneer ik een goedlopende coachpraktijk zou hebben en een leuk huisje om in te wonen. Ik zou gelukkig zijn als mijn toenmalige relatie stand zou houden. Een hond om lekker mee in het bos te wandelen, zou het helemaal afmaken. Ik zag het al helemaal voor me, mijn leven waarvan ik dacht dat het me gelukkig zou maken. Dus zette ik tijdens een meditatie een intentie op deze omstandigheden. Ik voelde hoe ik me daarbij zou willen voelen; vrij, blij, en onbezorgd. Daarna liet ik het los en vertrouwde op de uitkomst. Ergens diep in mijn binnenste wist ik al wel dat wat ik dacht dat mij gelukkig zou maken, niet klopte. Ik wist ergens al lang dat ik mijzelf hiermee nog veel meer zou beklemmen. Hoe het dan wel moest, wist ik ook niet. Ik kwam er later achter dat deze intentie gebaseerd was op wat de maatschappij van mij verwacht, of beter gezegd: wat ik van mijzelf verwachtte. Ik wilde zo graag, ik wilde zo graag dat leven leidden dat ik overal om me heen zag gebeuren: huisje, boompje, beestje. Ik wilde er zo graag bij horen en met een simpel leven gelukkig kunnen zijn.

Geluk is anders dan je denkt

Gelukkig dacht het universum daar heel anders over. Niet snel na het zetten van mijn intentie kwam er een transformatie aan die mijn leven totaal heeft veranderd. Ik besloot uiteindelijk uit mijn ‘veilige’ leventje te stappen en het onbekende pad in te slaan. Ik ging reizen zonder plan: een enkeltje boeken en vertrouwen. Opnieuw zette ik een intentie en weer kwam ik ergens uit waarvan ik nooit had gedacht dat ik daaruit zou komen. Zo gaat het maar door. Elke keer weer verrast het leven mij, valt mijn mond open van verbazing. Soms kan ik nog steeds niet geloven dat ik nu zoveel gelukkiger ben dan voorheen. Ik heb altijd zo klein gedacht, mijzelf zo klein neergezet. Ik weet nu dat ik groots mag denken en wensen en het mag nog veel groter. Ik mag nog veel meer in mijn kracht gaan staan. Dat is best eng, maar ik ben op weg, mijn weg.

“Wanneer je open staat voor verrassingen en ze durft te zien en kansen durft te nemen, stuurt het leven je die kant op waarin jij het meest floreert en dus de wereld om jou heen ook.”

Het grappige is, dat niks waarvan ik dacht dat het mij gelukkig zou maken, uitgekomen is. Dat wat wel uitgekomen is, is veel mooier dan ik ooit had durven dromen. Wat ook grappig is, is dat hoe ik me nu in mijn leven voel klopt met wat ik 2 jaar geleden als intentie heb neergezet hoe ik me zou willen voelen. Ik voel me vrij, blij en onbezorgd. En daarbij voel ik nog zoveel meer: liefde, warmte, dankbaarheid, verwondering en openheid. Ik leef veel voller, ik leef een leven waarop ik elke dag weer kan zeggen: JA! Ik LEEF! Ik voel dat ik leef. Wanneer je open staat voor verrassingen en ze durft te zien en kansen durft te nemen, stuurt het leven je die kant op waarin jij het meest floreert en dus de wereld om jou heen ook.

Zelf aan de slag

Natuurlijk hoeven intenties niet zo rigoureus uit te pakken zoals ik hier beschrijf. Maar in mijn geval was het nodig. Het maakt niet uit waar je een intentie voor uitspreekt, als het maar in lijn is met de universele intentie van meer leven voor iedereen.

Ik help je op weg:

  1. Neem tijd en ruimte om rustig en ongestoord te zitten. Verbind je (in meditatie) met het veld van alle mogelijkheden, liefde en creatie.
  2. Vraag jezelf af, wat je nodig hebt: nu, deze week, deze maand of dit jaar? Wens groot! Laat je niet beperken en klein maken, want jij bent het veld, het veld van alle mogelijkheden!
  3. Is het in lijn met de universele intentie? Creëert jouw intentie ook meer geluk voor je medemens en omgeving? Misschien is dat niet direct zichtbaar. Ik bracht bijvoorbeeld mijn ouders in eerste instantie niet veel plezier met het besluit dat ik een enkeltje naar Nepal wilde kopen. Maar uiteindelijk is mijn geluk ook hun geluk. Uiteindelijk geef ik mijn geluk ook weer door aan anderen. Wanneer ik straal en in mijn kracht sta, hoef ik niet veel te doen om geluk door te geven. Het gaat vanzelf. Zo is de cirkel rond. Dat is dienend. Dus stel jezelf de vraag: is mijn intentie dienend aan het grotere geheel?
  4. Formulier je intentie in positieve zin en vermijd het woordje ‘niet’. Bijvoorbeeld: ik voel mij in balans. Dus niet: ik wil niet dat anderen mijn balans verstoren. Formuleer het dus zo dat je je al in balans voelt en voel hoe dat voor jou voelt.
  5. Nog beter is het om dankbaarheid aan je intentie toe te voegen. Geloof dat je intentie al werkelijkheid is en voel je er dankbaar voor. De intentie wordt dan: ik ben dankbaar dat ik mij in balans voel.
  6. Laat de intentie op je inwerken, herhaal het een aantal keer hardop. Schrijf het op. Voel het in je lijf en geloof dat het werkelijkheid is.
  7. Laat los en vertrouw. Laat het universum voor je werken en geef het de ruimte om je wensen en intenties op een creatieve manier te laten ontstaan. Sta open voor alle mogelijkheden en laat je verrassen!

Wat ik persoonlijk het allermooiste vind aan intenties, is dat ze dus ongebonden aan de uitkomst ervan moeten zijn. Niet zeker weten of je intentie wel werkelijkheid wordt, of dat er nog iets veel mooiers mag ontstaan. Open staan voor alle mogelijkheden en vertrouwend op dat het leven wil dat jij je mooiste leven leeft. Daarmee een bijdrage leverend aan de wereld. Dat is leven voor mij! En voor jou?

Suzanne Beunk is auteur voor Pioniers Magazine. Zij reist de wereld over zonder vastgesteld plan vooraf. Zij neemt lezers mee op reis door columns te schrijven over haar ervaringen op haar reis. Suzanne ondervindt hoe het is om alle zekerheden los te laten en de rijkdom in haarzelf, haar thuis, te ontdekken. Een reis die je meeneemt in de wereld van Zijn. Suzanne is effortless coach vanuit haar praktijk "Be Effortless"