Artikelen

De 5 nieuwe huisjes, boompjes en beestjes

Ontdek de 5 nieuwe mogelijkheden om betaalbaar buiten de lijntjes te wonen.

We leren als kind onze vrije geest te temmen en binnen de lijntjes te kleuren, terwijl juist out of the box kunnen denken een kwaliteit is die we vandaag de dag nodig hebben om innovatieve processen in gang te zetten voor de toekomst en voor onze kinderen. Stel dat je meer autonoom wilt leven, de regie over je eigen leven weer in handen wilt hebben. Welke mogelijkheden zijn er dan op het gebied van huisvesting? In dit artikel neem ik je mee op een verkenningstocht, gedreven door mijn eigen situatie en mijn professionele passie.

We passen ons als volwassene aan geschreven en ongeschreven regels aan. Zo draaien we mee in de mallemolen van het bestaan waarbinnen geld de drijfveer is om onze vaste lasten te voldoen. Dit circus was 50 jaar geleden nog enigszins helder door verzuiling en hokjes, maar wordt anno nu gedicteerd door Europa en door reacties op het wereldtoneel. Hierbinnen brokkelen sociale structuren af en heeft marktwerking een steeds groter effect op ons leven. Dit voelt voor mij als gevangenschap en ik weet dat duizenden mensen dit ook zo ervaren.

Autonomie

Bij steeds meer mensen groeit het verlangen naar meer autonomie of een autarkische levensstijl: een vrijer, duurzamer en natuurlijker bestaan al dan niet binnen een gemeenschap. Filosoof Jozef Keularz zegt hier over: “Autarkie komt voort uit het loslaten van onze wortels. Daar hebben wij mensen moeite mee. Autarkie is een reactie op de verstedelijking, de globalisering en het verlies van een eigen plek. We hebben een ontheemd gevoel en gaan weer op zoek naar de basis.”

Kijk maar naar mij. Toen ik vader werd, voelde ik een sterke verantwoordelijkheid voor mijn gezin en heb ik gekozen voor een vaste baan bij een bekend blauw-geel warenhuis. Niet omdat ik dat per se leuk vond, maar om gestructureerd brood op de plank te krijgen. Na een paar jaar kreeg ik een goede baan en het leek mij vanuit economisch perspectief een goede keuze om een huis te kopen. Toen brak de bankencrisis uit die de huizenmarkt liet instorten. Ik ben een hypotheekslaaf van de bank geworden, waarbij de regels allang niet meer meebewegen met mijn persoonlijke situatie. De wens om weer regie te hebben over mijn eigen leven wordt steeds sterker en  heeft mee doen besluiten dat ik geen hypotheek meer wil voor een huis. Met de strengere eisen rond hypotheekleningen en het gebrek aan voldoende eigen vermogen zou ik niet eens in staat zijn een ander huis te kopen. De sociale woningbouw is voor mij onbereikbaar geworden en de huren in de vrije sector liggen te hoog. Ik heb dus een huisvestingsprobleem en moet alleen al daarom op zoek naar een andere oplossing.

” Daarnaast heb ik de wens om autonoom en op een duurzame manier te leven, waarbij mijn footprint zo klein mogelijk is.” 

Om vaste maandlasten tot een minimum te beperken, zou ik niet langer aangesloten willen zijn op alle nutsvoorzieningen zoals gas, water, riool, kabel, enz. Na enig speurwerk op internet bleek ik niet de enige te zijn met deze wensen en blijken er tal van mogelijkheden in opkomst te zijn. Hierbij 5 voorbeelden:

1. Wonen in een huisje op wielen

Een Tiny House is een verplaatsbaar huis op wielen met een maximale afmeting van 12 meter lang, 2,55 meter breed en 4 meter hoog. Er is in Nederland een ware Tiny House Mouvement, geleid door pionier Marjolein. Tiny Houses vindt zijn oorsprong in Amerika waar na de bankencrisis veel mensen dakloos werden. Ook de behoefte om mobiel te kunnen zijn i.v.m. werk en een duurzaam leven speelden hierbij een rol. Er werden de wonderlijkste gebouwen op paardentrailers of onderstel met wielen gerealiseerd. Ook vaste huizen van minder dan 90m2 vallen onder de Tiny House Movement in de Verenigde Staten.

Steeds meer mensen willen zelfvoorzienend leven op een duurzame manier. Dit betekent dat tiny houses geen aansluitingen op nutsvoorzieningen hebben en vaak hun eigen stroom opwekken. Daarnaast zijn ze voorzien van een droogtoilet en douchen gaat via hemelwater opvang in combinatie met een zuiveringsinstallatie voor drinkwater. Warmte wordt geregeld met een palletkachel of een houtkachel. Warm water, koken, wassen en douchen kan met een lpg tank, zoals ook bij camper dat het geval is. De gemeente Almere heeft onlangs onder de noemer “bevrijd wonen’ een prijsvraag uitgeschreven voor Tiny Houses, zowel permanent als tijdelijk. Dit geeft maar weer aan dat deze beweging geen luchtkastelen belooft.

“Denk nu niet dat we hier praten over een nieuwe hippie stroming, macrobiotische geitenwollen sokken types of over zuurdesembrood bakkende hobbits die rond vuren dansen in het bos. Deze pioniers zijn vaak hoog opgeleid en hebben hun sporen verdiend in uiteenlopende banen maar herkennen zich niet meer in deze egocentrische ratrace met persoonlijk gewin als inzet.” 

2. Wonen in een zeecontainer

Tijdens mijn zoektocht kwam ik ook bij zeecontainers uit. Een containerwoning is een woning van één of meerdere zeecontainers als fundament en kan op tal van manieren vormgegeven worden. Door één of meer containers aan elkaar te koppelen of te stapelen, kun je de eigen ruimtebehoefte bepalen. Michiel de Haas heeft hier een interessante blog over. Voor mij is dit een zeer interessante oplossing omdat ik zelf veel kan doen aan de afwerking van het huis. Een tweede voordeel is dat het huis iets groter kan zijn waardoor mijn twee kinderen ook bij mij kunnen wonen. Er zijn maar weinig gemeentes die deze manier van bouwen toestaan op hun grondgebied. Als het wel gebeurt, is het voor maximaal 5 jaar. De oplossing ligt dan in het zelf kopen van een eigen stuk grond.

3. Wonen in houtskelet of pop up house van eps

In bosrijke gebieden overal ter wereld is bouwen met hout terug te vinden. Ook in Nederland is bouwen met hout eeuwen lang de bouwwijze geweest. Houtskeletbouw is een lichte vorm van bouwen die past bij onze slappe grond. Hout is een na-groeibare grondstof en isoleert goed tegen de kou vergeleken met steen. Het voordeel van deze bouwvorm is dat je een huis gezamenlijk kunt bouwen tegen relatief lagere kosten. Het is goed te isoleren, waardoor de energiebehoefte zeer laag is en dat is weer gunstig voor de maandlasten. Op mijn zoektocht naar een betaalbaar huis vond ik nog een interessant concept: een huis gebouwd met piepschuim en hout. In een week is dit pop up house klaar om te bewonen. Kijk maar eens naar deze super gave timelapse video.

4. Wonen in een strohuis

Eeuwen lang hebben mensen huizen gebouwd met hout, stro en leem. Deze bouwvorm heeft als voordeel dat er alleen gebruik wordt gemaakt van natuurlijke en na-groeibare grondstoffen waardoor er geen CO2 footprint is. Dikke wanden van stro tussen een houten skelet zorgen voor een super geïsoleerd huis met een zeer prettig binnenklimaat, zonder giftige stoffen. Een bijkomend voordeel is dat je het met een groep mensen zelf kunt bouwen en zo de kosten kunt verlagen. Zie deze link.

5. Wonen in een Earthship

Bij Eartships, ook wel aardhuis genoemd, is de gedachte dat je voor een deel onder de grond woont en zo de aardwarmte en massa gebruikt als verwarmingsbron in de winter. Het huis bestaat meestal uit een u vorm, half in de grond, van oude autobanden met aanstampte grond. Het grote glasoppervlakte van gerecyclede kozijnen op het zuiden brengt licht en warmte in het huis. Het dak is een dik pakket aarde met sedum of gras en vangt het regenwater op. Eartships zijn zelfvoorzienend in warmte, water, afvoer en stroom. Zie deze link.

Gemeenschappelijk

Vrije geesten kunnen niet aarden in een vinex-wijk, heb ik gemerkt op mijn zoektocht. In zo’n wijk is elke stoeptegel van bovenaf vastgelegd in een masterplan. Als elk experiment in de kiem gesmoord wordt door welstandscommissies en een bureaucratische overheid die je dwingt binnen de lijntjes te kleuren, ontstaat er alleen maar een nog sterker verlangen naar vrijheid. Deze vrijdenkers willen de ruimte voor experiment in het bouwen van een huis tot aan een zelf gecreëerde levensstijl die aansluit bij hun eigen wensen. Hierin vormen zelfvoorzienend leven, samen bouwen aan een idee en off-grid leven een subcirculaire economie van pioniers.

Denk nu niet dat we hier praten over een nieuwe hippie stroming, macrobiotische geitenwollen sokken types of over zuurdesembrood bakkende hobbits die rond vuren dansen in het bos. Deze pioniers zijn vaak hoog opgeleid en hebben hun sporen verdiend in uiteenlopende banen maar herkennen zich niet meer in deze egocentrische ratrace met persoonlijk gewin als inzet. Werken we voor onze hypotheek en vaste lasten of werken we om te leven? De centrale vraag die ik mijzelf stel is: wat heb ik werkelijk nodig en hoe wil ik samenleven?

Hoe is dat voor jou?

Steven Krol

Steven Krol schreef enige tijd voor Pioniers Magazine. Hij werkt als interieurarchitect, vormgever en frisdenker vanuit zijn bedrijf ‘Zinniger Vormgeving’. De naam ‘Zinniger’ is een samenvoeging van ‘eigenzinnig’ en ‘zinvoller’. Dit zijn twee componenten die voor hem aanwezig moeten zijn in zijn werk en waarde toevoegen. Steven ontwerpt totaalconcepten en producten voor uiteenlopende opdrachtgevers. Meestal zijn dit opdrachtgevers die met hun producten of diensten van waarde willen zijn in de maatschappij en/ of duurzaamheid op de agenda hebben staan. Biobased economie, circulaire economie, healing environment, holistische visie en materiaal innovaties zijn sterke thema’s in het werk van Steven. Daarnaast is hij ontwerper en eigenaar van ‘Climop’. Dit is een eigentijds, verstelbaar schoolmeubel van duurzaam biokunststof dat speciaal ontworpen is voor het basis- en voortgezet onderwijs: een stoel en een tafeltje die een hele schoolcarrière mee kunnen. info: www.climop.nl