Artikelen

Creëren door puur te zijn

Het valt me op dat veel van de informatie op internet gaat over het creëren van een leven in overvloed, over de creatie van meer geld verdienen, een perfect lichaam of de strijd tegen allerlei vreselijke ziektes die je dan weer regelrecht leiden naar een slow-juicer en allerlei gezonde sapjes.

Doodvermoeid van de hoeveelheid mail die mij onder ogen is gekomen sluit ik de PC af. Pffff, fijn hoor dat iedereen weer een nieuwe manier van marketing aan het ontdekken is, maar waarom moet ik daar zo mee gebombardeerd worden? Gevraagd of ongevraagd. En als je niet mee doet met dit spel hoor je er niet bij of val je als zelfstandig ondernemer van het doek af.

Creatieprincipe

Ik kijk er naar met een innerlijke glimlach en denk dan even aan mijn dochter Angie, die geboren is met het downsyndroom. Die heeft daar mooi geen last van. Zij hoeft zich niet bezig te houden met deze prestatie maatschappij en het creëren van allerlei geweldigheden. En tegelijkertijd besef ik me dat zij het eigenlijk altijd al leeft, dat creatieprincipe.

Ik zal hier een voorbeeld van geven:

Twee weken geleden kwam ik bij mijn dochter op de koffie en vertelde ze mij opgetogen dat ze een nieuwtje had waar ik vast heel erg blij van zou worden. En terwijl zij deze woorden naar mij uitsprak straalden haar ogen en werd ik al blij voor ze nog maar iets gezegd had. “Vertel”,  zei ik. Ze stond voor me, pakte mijn handen, keek mij in de ogen en stak van wal. “Mam, ik ben zo gelukkig met E. (haar vriend) dat we besloten hebben te gaan verloven op 18 maart 2017.”

“Ooooohhhh??????” Zeg ik verbaasd. “Hebben jullie dit al allemaal besproken met elkaar? En hoe gaat dit er dan uit zien?”

“Maak je maar niet druk hoor”, zegt Angie. “De begeleiding heeft alles al geregeld en jij bent ook uitgenodigd.” Nou dat was dan wel weer een hele geruststelling dat ik ook mag komen haha.

Wat zij mij laat zien is dat zij de voorgenomen verloving beleeft alsof het al zover is. Dat alles al in kannen en kruiken is en zij hier al de dankbaarheid en vreugde over voelt. Wij, mensen zonder downsyndroom, zijn jaren bezig en proberen ons op allerlei manieren dit principe eigen te maken. En wat zie je dan? Dat er vaker niets dan iets van terecht komt. En ondertussen blijven mensen je maar bombarderen met goede adviezen, weliswaar goed bedoeld, met name met het winstaspect naar henzelf toe gericht! Opeens komt er een hele andere vraag bij mij boven.

Kracht in eenvoud

Hoe zou het zijn als wij in overgave meer met de eenvoud van het leven bezig zouden zijn, net als Angie? Wat als we gecommitteerd zouden zijn om ons elke ochtend met een ritueel te herinneren dat we een liefdevolle, vredevolle en gelukkige wereld wensen en daar onze gedachten, emoties, ons lichaam en werkzaamheden naar richten. Dan heb je de ingrediënten om te kunnen creëren!

Stel je voor, dat jij zou genieten van het kijken naar mensen die zorgvuldig met elkaar omgaan. Stel je voor dat je naar een verliefd stelletje kunt kijken en je het gevoel de tv aan te willen zetten hierdoor vergeet? Wat als jouw hart zou gedijen door alles wat aandoenlijk, lief, betrokken, verbonden en zorgzaam is? Als Angie aanwezig is in een situatie waar verbinding mooi zichtbaar is, geniet zij zichtbaar. Ze heeft dan niets extra’s nodig, zij kan zijn. En vanuit deze balans creëert zij stap voor stap een wereld om haar heen die lichter is dan op andere plekken.

Ik sta op en loop naar mijn PC. Misschien moet ik dit maar eens delen met anderen. Uiteindelijk is dit weer een prachtig voorbeeld van hoe je kunt creëren door puur te zijn.

Sonja Verberne

Sonja Verberne schrijft over de werking van onze hersenen, oude paradigma’s die van invloed zijn op ons persoonlijke en collectieve gedrag en hoe Emotional Freedom Techniques (EFT) een bijzondere methode is om vrij te worden van aloude programmeringen, zodat ieder die met haar werkt op pionierende wijze zijn/haar leven gezonder en met meer vervulling kan leven en zo een gezonde bijdrage kan leveren aan de wereld. Als moeder van Angie met het downsyndroom blijft haar liefde uit gaan naar alle innovaties die er binnen de zorg nodig zijn om deze hoog gevoelige mensen beter te kunnen begeleiden. Ze richt zich in haar werk als trainer, EFT behandelaar/transformatiecoach mede op ouders, verzorgers en instellingen rondom mensen met downsyndroom.