Artikelen

Corona werpt een blik naar binnen

Dat het coronavirus inmiddels meer is dan alleen een griep is helder. Het is heftiger dan een gewone griep en het brengt een heldere boodschap mee voor ons. Corona staat gelijk aan ‘teruggaan naar de basis, stil durven staan en transformeren van dat wat niet meer dient naar wat wel dient, voor iedereen’. Laat dit nu net datgene zijn wat de mens verleerd is, niet meer kan of er op zijn minst ontzettend bang voor is. En wanneer je als mens iets meemaakt dat te groot is voor je, dan zet je je strategieën en oude patronen in om te overleven, om te kunnen blijven voelen dat je veilig bent en krijgt wat je nodig hebt.

Waar corona ons toe uitdaagt
Corona daagt ons, op dit moment, uit om te stoppen met leven vanuit angst en juist verantwoordelijkheid te gaan nemen voor alles wat je doet in je leven. Verantwoordelijk zijn voor de ander zonder de lasten van diegene te dragen. We kennen het verantwoordelijk zijn vooral in de vorm van ‘moet ik weer alles oplossen hier’. Nu hoef je eigenlijk alleen maar te zorgen voor jezelf, je eigen weerstand, je eigen hygiëne, je eigen gedrag. En dat geeft je juist energie en als vanzelf doe je daarmee het juiste voor de ander. Dit virus daagt ons ook uit om op een dieper niveau patronen te doorbreken, zowel op persoonlijk als maatschappelijk niveau. Alle structuren gaan op de schop op dit moment, zowel gezinsstructuren als de grote en kleine bedrijfsstructuren. Het vraagt om verandering, om te kijken naar wat niet meer werkt en te gaan onderzoeken wat ons wel dient.

Je lost een probleem niet op, op het niveau waarop het zich manifesteert

Het maakbare systeem, dat gecreëerd is in de maatschappij, werkt niet meer en we worden uitgedaagd daarin te transformeren, creatief te zijn. De mensheid is vrij hardnekkig geworden en de lessen zijn dan ook niet mals. Hoe meer verzet en weerstand, hoe harder het nodig is dat er transformatie komt.

“Wanneer de angst je in de greep houdt, dan is het nodig dat je onderzoekt, voor jezelf, waar deze angst vandaan komt. Een probleem los je niet op, op het niveau waarop het zich manifesteert, maar altijd op de diepere laag eronder.”

Hierbij is het nodig dat je voorbij je angst gaat kijken en gaat denken en voelen in mogelijkheden. Wanneer de angst je in de greep houdt, dan is het nodig dat je onderzoekt, voor jezelf, waar deze angst vandaan komt. Een probleem los je niet op, op het niveau waarop het zich manifesteert, maar altijd op de diepere laag eronder. Angst, gerelateerd aan het coronavirus, wordt niet opgelost door je heel goed aan de richtlijnen van het RIVM te houden. Die angst los je op door in jezelf te onderzoeken waar je deze angst al langer van kent, waar je echt bang voor bent. ‘Wat is het ergste wat je kan overkomen als….’, is een vraag die je helpt om deze diepere laag bij jezelf te onderzoeken.

Stilstaan leidt tot paniek
Bijna alles komt de komende tijd stil te staan. Stilstaan is een enorme opgave voor mensen en een absolute tegenhanger van de snelle maatschappij waarin we leven. Het klinkt zo fijn, even een stap terug mogen doen en op adem komen. Als je een zelfgekozen vakantie hebt misschien, maar niet als je gewoon voor je inkomen moet zorgen.

Dit is een periode die rake klappen uitdeelt en wanneer je als ondernemer of zzp-er nu zonder of met minder inkomen zit, is het niet eenvoudig en zeker niet je eerste behoefte om te onderzoeken waar je dan nu zo bang voor bent. En toch is het nodig, want de angst om stil te staan draagt bij aan het verder stagneren van je eigen bedrijf.

Niet stil kunnen staan is een geboortetrauma
Vanuit mijn visie gezien, gaat angst om stil te staan over geboorte waarbij vastzitten in het geboortekanaal hetzelfde is als voelen dat je stikt. Een kindje dat vecht om geboren te worden, vastzit en bijna stikt, raakt in paniek. Op dat moment ontwikkelt dit kind een overlevingsstrategie dat het later als volwassene zal herkennen als een hardnekkig patroon dat hem of haar maar in de weg blijft zitten om te groeien, te kunnen leven vanuit verlangen. Wanneer iemand een traumatische geboorte heeft gehad (denk aan spoedkeizersnede, tang- en pompverlossingen of een hele lange geboorte waarbij het kind ook vast heeft gezeten in het geboortekanaal), dan raakt stil moeten staan in het hier en nu aan dat geboortetrauma. De hartslag zal verhogen, paniek en onrust komen omhoog en een strategie wordt ingezet, vaak eentje gericht op vechten, moeten oplossen, zorgen dat de paniek zo snel mogelijk weer kan zakken. Alleen het besef al van je eigen geboorte en wetende dat de paniek te maken kan hebben met je geboortetrauma, creëert al rust op dat moment. De echte oplossing ligt op een diepere laag en vraagt om het helen van je eigen geboorte en het doorbreken van dit patroon.

Wat vraagt er bij jou om transformatie?
Corona werpt een blik naar binnen. Het is een tijd om te bezinnen en te reflecteren om vervolgens op een andere manier, een die voor je werkt, verder te gaan. Is het jou inmiddels helder waar corona je in uitdaagt? Op welk gebied in je leven word je geraakt? Je werk, in je bedrijf of juist je relatie of gezin? Hoe ga je om met de situatie? Ben je in de angst terechtgekomen? Wanneer je denkt van niet, omdat je juist hard aan het werk bent om alles zo snel mogelijk weer op de rit te krijgen, ander werk aan het creëren bent in je bedrijf om inkomsten te kunnen blijven genereren, dan ben je in de controle terecht gekomen en controle is altijd een antwoord op angst. Dat het gebeurt, is helemaal niet zo raar, maar wanneer je je hiervan bewust bent, zal je niet in de valkuil van je strategie terechtkomen en kun je met behoud van jezelf en de ander doen wat er nu nodig is. Dan kun je blijven verbinden met de mensen om je heen.

Een paar tips om je voordeel uit deze periode te halen
Alles is elke dag anders. Maatregelen gelden soms maar een dag en je weet gewoon niet waar je aan toe bent. Wat je wel zeker weet is, dat het een periode is die iets anders van je vraagt dan je voorheen deed, dat je op een andere manier in het leven moet gaan staan dan je deed. Misschien tijdelijk, maar wellicht bevalt het je en wordt het een blijvende transformatie voor je.

Ik geef je graag een paar tips om het beste uit corona en jezelf te halen.

  1. Indien je in angst terecht bent gekomen of, wanneer deze periode je op een andere manier raakt of van slaag maakt, onderzoek dan waar dit vandaan komt. Via deze tool kun je dat effectief doen.
  2. Probeer in gesprek te blijven met elkaar over wat deze periode met je doet en wat je moeilijk vindt; of het nu je werknemers zijn, collega’s of je partner en/of gezin.
  3. Wanneer het thuis al niet zo fijn was, dan is deze periode helemaal een uitdaging voor jullie, zeker als je kinderen hebt, veel meer thuis bent met elkaar en voor je gevoel op elkaars lip zit. Compassie was waarschijnlijk al lastig en dan is nu zeggen ‘breng compassie op voor elkaar’, een tip waar je niet zoveel aan hebt. Daarom kun je hier de compassie oefening doen. Doe dat dan eerst op jezelf: want wanneer je geen compassie kunt voelen voor jezelf, wordt het wel lastig om dat voor de ander te voelen.
  4. Neem verantwoordelijkheid voor wat je doet. Je bent zelf de sleutel naar het geluk in je leven, in de liefde. Dat betekent dat je ook verantwoordelijk bent voor dat wat er niet goed gaat. Daarbij is het belangrijk dat je weet waar zowel jijzelf als de ander vandaan komen, dat je weet waarom je zelf en de ander reageren zoals jullie doen.
Nadine Carter

Nadine Carter is auteur voor Pioniers Magazine. Zij begeleidt mensen in haar eigen praktijk op een effectieve en directieve manier naar de kern van hun probleem. Haar specialiteit is om via non-verbale signalen overlevingsstrategieën te herkennen. Via intensief en diepgaand lichaamswerk is zij in staat om deze patronen blijvend te doorbreken. Zij richt zich in haar praktijk op ouders die voor hun kind willen werken aan zichzelf en partners die beiden aan zichzelf willen werken omwille van hun liefde. De rode draad is verbinding en communicatie. Wanneer een verbinding verstrengeld is en partners niet meer weten wat er steeds mis gaat en waarom, kan Nadine in een zeer korte tijd en effectief deze verstrengeling uit elkaar halen. Dat geldt voor liefdesrelaties maar ook voor zakelijke relaties, teams of andere verbindingen waarin samengewerkt wordt.