Boekrecensies

Chowa, Japanse wijsheid voor een leven in balans van Akemi Tanaka

In balans kunnen leven klinkt mooi, maar is het ook echt mogelijk? Chowa is een Japanse wijsheid voor een leven in balans. Het gelijknamige boek van Akemi Tanaka belooft methoden die zorgen voor een manier van leven in balans met jezelf, met anderen en de wereld om je heen. Het boek ziet er in ieder geval al prachtig uit: een hardcover in een rustige tint met rode letters en illustraties van bloesemtakken en een vogel. Het doet traditioneel Japans aan en nodigt uit om open te slaan.

Samoerai

Tanaka komt zelf uit een samoerai-geslacht en is een expert in de Japanse cultuur. In haar boek neemt ze je mee naar haar jeugd en haar levenservaringen waarin ze zelf vaak baat heeft gehad bij chowa. Door haar vertelkunst lijkt het of je haar een beetje leert kennen; ook omdat ze kwetsbaar schrijft over bijvoorbeeld haar uitdagingen tijdens haar eerste huwelijk en toen ze als alleenstaande moeder een nieuw leven in Londen begon.

Het boek is doorspekt met Japanse woorden die als term uitgelegd worden, vaak ook omdat een letterlijke vertaling niet zou kloppen. Hierdoor blijft de inhoud soms wat exotisch aandoen, ook al probeert de schrijfster juist een vertaalslag te maken van de oude Japanse tradities naar onze westerse leefstijl. Eén van de heldere inzichten uit het boek is de reden waarom Japanse interieurs zo spaarzaam kunnen ogen met weinig spullen: doodeenvoudig door het gevaar van aardbevingen. Een zware kast zou op je kunnen vallen en snel vluchten voor natuurgeweld zou moeizamer worden door te veel bagage.

Praktisch naslagwerk

Chowa leest gemakkelijk weg, maar dat zou de hoeveelheid tips die erin staan misschien tekort doen. Je kunt het eigenlijk ook prima als naslagwerk gebruiken, door de vele onderwerpen die je met chowa kunt verbeteren. Het gaat niet alleen om de balans in jezelf, maar ook in die van het gezin en de rol die je daarin speelt, het onderhoud van je woning en de balans die je daaruit krijgt, tot boekhouden, je kleding kiezen en de ingrediënten van een traditionele Japanse maaltijd.

Balans door een dienend leven

Naast de praktische oplossingen voor een harmonieuzer leven gaat de schrijfster ook wat stappen verder. Een dienend leven waarin je tot nut bent voor anderen is bijvoorbeeld van grote waarde voor haar. Je bewust zijn van de natuur en je rol daarin, helpt je om meer balans in jezelf te verkrijgen en helpt de aarde zelf ook naar meer balans. Accepteren dat veranderen bij het leven hoort en jezelf blijven ontwikkelen, zijn ook allemaal onderdelen van chowa. Het is feitelijk een integrale levenskunst naar meer harmonie en wijsheid.

Schreeuwende man

Een sprekend voorbeeld over hoe Akemi Tanaka dit zelf heeft benut is het volgende: ze is geëmigreerd naar Groot-Brittannië en geeft een lezing over de Japanse cultuur. Terwijl ze op het podium staat, begint een oude man tegen haar te schreeuwen. Hij blijkt in de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Birma te hebben gediend en heeft onder vreselijk omstandigheden in een Japans kamp gezeten. Tanaka praat rustig met de man en besluit zich te verdiepen in het onderwerp haat tussen Engelsen en Japanners uit WOII. Ze ontmoet Masao Hirakubo, een voormalig officier die na zijn pensioen brieven ging schrijven voor gezamenlijke bijeenkomsten in Coventry voor vrede en een groter begrip voor elkaar. De schrijfster heeft bijna tien jaar lang voor de stichting van Masao Kirakubo gewerkt. Na een grote aardbeving in Japan in 2011 richt zij later een eigen charitatieve instelling op.

Het illustreert hoe chowa kan helpen om invulling en zingeving te bieden aan een gewoon mensenleven, wat op deze manier boven zichzelf uit kan stijgen. Dit boek is een sieraad voor je boekenkast en een aanrader om geregeld weer even door te nemen.

Informatie:

Chowa, Japanse wijsheid voor een leven in balans
Auteur: Akemi Tanaka
ISBN 978 90 259 0735 8
Uitgeverij: Ten Have
Prijs: € 20,99
Bestellen

Saskia Chatillon is auteur voor Pioniers Magazine. Ze is trainer en auteur van het boek Rust – Het geheim van een stiller hoofd. Sinds 2002 begeleidt ze mensen in haar bedrijf naar persoonlijke ontwikkeling en ze helpt medewerkers en leiders van organisaties naar meer rust. Servant-Leadership is voor haar het leiderschap van de toekomst voor een betekenisvolle, groene en bewuste wereld.