Artikelen

Buy nothing…new

Al een kleine tien jaar is oktober wereldwijd “Buy nothing new”-maand. Het begon in Australië, maar verspreidde zich snel over de rest van de westerse wereld. Er lijkt een tendens te ontstaan richting minder spullen kopen, en meer ervaringen – vooral onder de jongere generatie. Aan de andere kant zien we nog steeds een stijgende lijn in online én offline verkoop van wat Babette Porcelijn ‘spullen’ noemt. En in haar indringende boek De verborgen impact laat ze op overtuigende wijze zien dat ‘spullen’ de grootste impact hebben op het milieu. Hoe kan “Buy Nothing New”-maand hierbij helpen?

“Een hele maand geen nieuwe spullen kopen – wereldwijd – kan veel uitmaken als het gaat om klimaatimpact.”

De meeste impact van de spullen – gebruiksgoederen – die we kopen, heeft al plaatsgevonden nog voordat we het product aangeschaft hebben. Dit noemt Babette ‘indirect klimaateffect’. Hierbij gaat het om uitstoot van emissies buiten ons blikveld: denk aan mijnbouw, productie, vervoer en – helemaal aan het einde – verbranden van het product. Spullen met een stekker hebben ook impact door stroomgebruik… en dat zijn er meer dan je denkt in je huishouden. Niet alleen computer, stofzuiger en koffieautomaat, maar ook de automatische ontsteker van je gasfornuis, de thermostaat en de afzuigkap. Deze zaken hebben niet alleen een ‘verborgen’ impact, maar ook elk moment dat je ze gebruikt en uiteindelijk weggooit.

Een hele maand geen nieuwe spullen kopen – wereldwijd – kan dus veel uitmaken als het gaat om klimaatimpact. Maar het doet meer dan dat: het maakt je ook weer even bewust van hoe makkelijk je iets koopt en hoe vaak dat eigenlijk niet echt nodig is. Want er zijn best alternatieven voor nieuw kopen. Ik zet ze hier op een rijtje:

  • Koop niet. Ligt erg voor de hand, maar het is verrassend hoe weinig mensen deze optie overwegen. Vraag je af: heb ik deze aspergeschiller/ multi-hairstyle-set/ mobiele airco echt nodig, of kan ik het lenen, huren of leasen? Er zijn verschillende websites die een soort prikbord aanbieden waar je spullen kunt vragen of aanbieden, en ook heb ik facebookgroepen gezien die dit faciliteren.
  • Koop tweedehands. Soms moet je hier geluk bij hebben, maar heel vaak is het verrassend hoeveel aanbod er is in dat ene speciale ding dat je zoekt. Zo wilde ik graag een mini-printer die van mijn digitale foto’s gelijk een sticker maakt. Tot mijn verrassing was het aanbod op marktplaats enorm. Overigens ben ik daarna weer teruggegaan naar stap 1 en besloten dat ik zoiets niet echt nodig heb. Ik heb het dus niet gekocht, maar hád het tweedehands kunnen aanschaffen.
  • Verzin een list. Gebruik wat je hebt en kijk of je daarmee hetzelfde resultaat kunt bereiken. Een kaasschaaf om je asperges te schillen, een haardroger en ronde borstel om je haar te stylen en een ventilator met bevroren waterflesjes ervoor doen allemaal wat je wilt, zonder dat je er iets nieuws voor hoeft te kopen.

En dan nog een laatste tip: zorg dat je niet te veel verleid wordt. Verleiding weerstaan is moeilijker dan verleiding voorkomen. Wie bladert door reclamefolders, zo maar wat door winkels dwaalt of elke keer de nieuwsbrief van bol.com of ali-express doorleest, krijgt vaak het gevoel dat al die nieuwe gadgets je leven een stuk leuker, eenvoudiger en beter maken. Je ziet van alles waarvan je niet wist dat je het nodig had. En inderdaad; dat heb je ook niet. Mocht je nou toch verleid worden, denk dan aan de drie hierboven genoemde stappen. En koop niets nieuws. Of in elk geval zo min mogelijk. Laat oktober als “Buy Nothing New”-maand je inspireren, maar probeer het hele jaar zo bewust mogelijk te zijn. Daarmee maak je pas echt impact.

Erica Pierik

Erica Pierik (1975) is auteur voor onder andere Pioniers Magazine. In 2019 publiceerde zij haar eerste boek (Een boek over wereldvrede) en haar tweede boek komt binnenkort uit. Erica woont met haar man in Amsterdam West. Samen kwamen ze erachter dat ze bewuster en duurzamer wilden leven, met een minder grote voetafdruk en met meer liefde voor de omgeving. Ze hebben daarom een paar jaar geleden een groot en duur appartement in Oud Zuid verruild voor een kleine, betaalbare woning in Bos en Lommer, zodat Erica haar stressmakende baan op kon zeggen. Nu doet ze elke dag werk waar ze van houdt, heeft ze jaloersmakend lage hypotheeklasten en inspireert ze graag anderen om net als zij te leven volgens eigen kernwaarden.