Boekrecensies

Boekrecensie Voeding en hormonen door Marjolein Dubbers

Recensent: Carla de Ruiter

Voor ons huidige themanummer interviewde ik Marjolein Dubbers, food- en lifestylecoach. Marjolein is de oprichtster van de Energieke Vrouwen Academie, het grootste Nederlandstalige platform voor vrouwen op weg naar vitaliteit en gezondheid, en auteur van de bestsellers Het Energieke Vrouwen Voedingskompas en Eet meer energie, die in meerdere talen zijn uitgebracht.

Onlangs kwam zij met een nieuw boek: Voeding en hormonen.

Het is een kleurrijk, makkelijk leesbaar boek. Het richt zich op vrouwen die hun hormoonhuishouding weer op peil willen brengen omdat deze uit balans is. Hetzij door een onregelmatige menstruatiecyclus of als gevolg van de overgang.

Omdat ik tot de tweede doelgroep behoor, was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik heb het boekje vrij snel uit gelezen en besloot een aantal tips meteen uit te proberen.

Maancyclus
Zo spreekt Marjolein over een oeroud principe van zaadrotatie. Een mix van bepaalde zaden die je door je eten verwerkt op specifieke dagen en synchroon lopend aan de volle maan en nieuwe maanperiode. Ook het toevoegen van specifieke voeding en oliën tijdens deze perioden is hierbij van belang.

Verder staat het boek echt vol met wetenswaardigheden rondom de vrouwelijke hormoonhuishouding die echt het verschil maken. Ik voel me na een paar dagen echt superfit en ben echt benieuwd naar het effect op langere termijn. Leuk detail: geen opvliegers meer al binnen een paar dagen.

Xeno oestrogenen
In dit boek wordt veel aandacht besteedt aan de zogenaamde Xeno-oestrogenen, chemische stoffen geproduceerd op basis van aardolie. Een aantal van deze stoffen lijkt op het vrouwelijk hormoon oestrogeen maar slopen je hormoonbalans. Gelukkig zijn er tal van dingen die je hiertegen kunt doen en staan er talloze goede voedings- en cosmetica-adviezen in dit boekje om ze niet binnen te krijgen of je lichaam ervan te ontdoen. Ontgiften dus!

Wat ik mooi vind aan dit boekje is dat het zich niet alleen richt op vrouwen in de overgang (zoals je vaak ziet), maar op alle vrouwen die worstelen met hun hormonen. Het is Marjolein gelukt om een goed beeld te schetsen van de hormoonhuishouding en met gezonde recepten te komen. In dit boek zijn 12 recepten opgenomen.

Menstruatieklachten
Voor vrouwen met menstruatieklachten is dit boekje ook echt een aanrader. Je ontdekt waarom je bepaalde klachten kunt hebben en hoe je een betere balans vindt.

Thema’s waar dit boek verder aandacht aan besteed: insulineresistentie, vleesbomen, moeite met zwanger worden, schildklierklachten, en slaapproblemen. Al deze klachten worden op een simpele manier uitgelegd en voorzien van informatie hoe deze klachten hormoongerelateerd zijn.

Het boek wordt afgesloten door de zeven richtingaanwijzers van het Energieke Vrouwen Voedingskompas.

Kortom: ik vind het een waardevol basisboek voor elke vrouw.

Info:
Voeding en hormonen, ontdek de energie om een leven te creëren waar je verliefd op wordt.
Marjolein Dubbers
ISBN 978 90 215 7570 4
160 pagina’s
Uitgever: Kosmos

Bestellen