Boekrecensies

Boekrecensie: Miracle Morning | Hal Elrod

Perfect timing: een boek voor deze tijd van het jaar

In deze tijd van het jaar waar zoveel mensen bezig zijn met plannen en goede voornemens voor 2017 is dit misschien wel het beste boek dat je voor jezelf kunt aanschaffen (of cadeau vragen natuurlijk). Hal Elrod schreef een goed leesbaar boek dat vol staat met voorbeelden van mensen die zijn methode (want dat is de Miracle Morning) volgden en welke resultaten zij daarmee hebben bereikt. Ze zijn allemaal positief, de deelnemers hebben allemaal hun doelen bereikt en soms nog meer dan ze hadden verwacht. Juist omdat die verhalen allemaal ‘very exiting’ zijn, had ik af en toe het gevoel dat het ook wel wat minder kon. Maar goed, Hal Elrod is Amerikaan en daar zijn vaak de succesverhalen very, nee, very very exciting!

Van megasuccevol tot wrak 

Hal Elrod beschrijft in het boek vanuit de ik-persoon een stuk van zijn levensverhaal. Hoe hij op twintigjarige leeftijd, net klaar met het eerste studiejaar en middenin een succesvolle carrière als zeer goed presterende vertegenwoordiger van een marketingbedrijf met een miljoenenomzet een bijna fataal auto-ongeluk krijgt dat minutieus beschreven wordt. Elrod weet dat het een keerpunt in zijn leven is dat alles zal veranderen. Hij besluit na een tijdje om zich te richten op het omarmen van deze nieuwe werkelijkheid en er het allerbeste van te maken. Hij zou zich richten op het benutten van zijn potentieel, het waarmaken van zijn dromen én hoe hij dat aan anderen zou kunnen leren.

Gebruik je potentieel

In vijf jaar tijd krabbelt hij weer op, krijgt een nieuwe baan, wordt wederom succesvol, maar ziet in dat hij niet zijn volledige potentieel benut. Zijn drijfveer was: iets doen wat hij nog nooit eerder had gedaan en zijn middelmatige leven inruilen voor een leven waarin hij uitzonderlijk kon zijn. Alles is mogelijk als je 100% toegewijd bent. Goede tekst, boek uit, denk je dan, maar niets is minder waar want het leven van Elrod valt opnieuw in duigen.

“Je kunt pas succes hebben als je je middelmatigheid ontgroeit, als je compleet gefocust bent op je doelen en voor je ziet hoe je straks zult werken, bewegen, leven.”

Uit pure wanhoop begint hij met hardlopen en komt erachter dat een dagelijks strak ritme hem uit zijn negatieve gevoel haalt, als hij dat consequent iedere dag zou doen. Elrod start met het schrijven van zijn boek en werkt in drie jaar de Mirakel Morning methode uit. Een terugkerende zin in het boek is “Je kunt pas succes hebben als je je middelmatigheid ontgroeit, als je compleet gefocust bent op je doelen en voor je ziet hoe je straks zult werken, bewegen, leven.” In die zin zit de basis van de Mirakel Morning methode.

Iedereen kan zijn beperkingen overwinnen en alles bereiken wat gewenst is. Dus waarom zou je bij het schrijven van je eigen levensverhaal niet mikken op de beste versie van jezelf?

De beste versie van jezelf

In het verhaal schetst hij de huidige situatie van de Amerikaanse bevolking die gemiddeld te zwaar is, schulden heeft, een hekel heeft aan zijn of haar werk en vast zit in een vast ritme van de dag waar nauwelijks tijd is voor zelfreflectie en consequent werken aan een nieuwe mindset, een nieuwe jij. Elrod is van mening dat de start van een dag het belangrijkste is en die start bepaalt hoe de rest van de dag gaat verlopen. Zorg dus voor een energiek en positief begin, dan is de toon van de dag gezet.

Drie uitgangspunten

Het boek bevat drie uitgangspunten:

 1. Iedereen kan goede gezondheid, rijkdom en liefde hebben en uitzonderlijk succesvol zijn in zijn business. Deze houding heeft invloed op jezelf en ook op de mensen met wie je je omringt.
 2. Je moet het besluit nemen dat je alles naar een niveau wilt brengen dat overeenkomstig is met je wensen en elke dag tijd maken om hieraan te werken.
 3. Hoe je wakker wordt, heeft enorm veel invloed op de rest van de dingen die die dag zullen gebeuren. Dus als je dat kunt veranderen, kun je elk aspect van je leven sneller en beter transformeren.

Je buitenwereld is een weerspiegeling van je binnenwereld

Deze uitspraak vond ik erg confronterend. Vooral omdat ik daardoor zie met wie ik me omring, welke energie deze mensen en organisaties om zich heen hebben en wat dat voor impact op mij heeft. Ik realiseerde me dat ik me in relaties en situaties het liefst omring met mensen die hulp nodig hebben, aan wie ik dus vaak mijn energie geef en daar loop ik vaak op leeg.

“Het besef dat ik zelf iets kan doen aan mijn situatie heeft me enorm gesterkt en ik voelde de ochtenden dat ik vroeg opstond en dat ik aan mijn Miracle Morning werkte alsof ik op een geheime expeditie was.”

Ik zie daarin ook hoe spannend ik het vind om me te omringen met mensen die wel een krachtige energie hebben en succesvol zijn, daarbij vergeleken ben ik niets waard en presteer ik onder de maat. Maar is dat waar? En wil ik dat zo houden? Dat was voor mij de dagelijkse vraag waardoor ik vol kon houden. 10, 20, 30 Dagen lang. Echt niet allemaal even positief en juichend hoor. Het besef dat ik zelf iets kan doen aan mijn situatie heeft me enorm gesterkt en ik voelde de ochtenden dat ik vroeg opstond en dat ik aan mijn Miracle Morning werkte alsof ik op een geheime expeditie was. Vervuld, krachtig en met een big smile op mijn gezicht.

Hoe is dat voor jou? Met wie omring jij je? Wees eerlijk naar jezelf. Wat doen deze mensen/organisaties werkelijk met je? 

Ik heb het boek nu twee keer gelezen. De eerste keer had ik veel moeite met de Amerikaanse tone of voice van het boek en met de vele herhalingen die het bevat. Ik kon het toen ook niet opbrengen om de methode te volgen. Totdat ik 6 weken geleden het boek opnieuw opende en er direct door meegenomen werd. Op de een of andere manier pakte het me en gaf het me het ritme dat ik als zelfstandig ondernemer vaak niet gemakkelijk vind en waarin ik mezelf zo vaak surfend op Facebook de tijd en de positieve vibe zie verliezen.

Want social media lijden mij enorm af en ik zie waar anderen mee bezig zijn en denk direct: maar dat moet ik ook doen om succesvol te zijn. De methode laat me mij met mezelf vergelijken en iedere keer weer door het simpele stappen systeem terugkomen bij dat wat ik voor mezelf heb uitgestippeld.

Hoe werkt het dan? 

De Miracle Morning methode bestaat uit zes stappen die je elke dag herhaalt. Aan ieder onderdeel besteed je dagelijks 10 minuten tijd, in de volgorde die bij jou past en zoveel mogelijk op een tijdstip dat steeds hetzelfde is. Wacht, denk niet dat je geen ochtend mens bent, ga het doen en ervaar dan wat het met je doet en welk ritme bij jou past.

 • stilte
 • lezen
 • affirmaties
 • visualisaties
 • dagboekschrijven
 • beweging

Voor Hal Elrod is deze methode nog steeds effectief en laat hem terugdenken aan de ochtend van kerstmis. Het moment waarop hij niet kon wachten uit bed te gaan en dan het gevoel van cadeaus en de sfeer ervaren. Dat is wat de methode elke keer opnieuw met hem doet.

Maak de methode persoonlijk, pas de volgorde en het tijdstip waarop je het wilt toepassen aan op jouw persoonlijke voorkeur.

Ik heb genoten van het boek en kan het nu steeds weer opnieuw lezen. Iedere keer gaat er een nieuw luikje met besef open en kan ik ervaren waar ik op dat moment in mijn leven ben. Het is dus ook geen boek dat je van a tot z uitleest maar naast de methode met haar zes specifieke stappen, heel specifiek op een hoofdstuk kunt openslaan en er dan mee aan het werk kunt gaan. Naast het boek is de Miracle Morning ook een community op Facebook en als je je inschrijft op de site ontvang je gratis worksheets waarop je kunt bijhouden hoe de dag verlopen is en of je de zes stappen hebt kunnen doen. Juist door het maken van de dagelijkse notities in een schema zie je hoe gedisciplineerd je bent en wat het je heeft opgeleverd. De sheets zijn de ankers voor jezelf die je kunnen helpen ‘bij de les’ te blijven. Als je je inschrijft op de website krijg je ook gratis meditaties en filmpjes en je wordt gestimuleerd om een eigen filmpje te maken waarin je jouw reactie geeft. Kortom, het is een bijzonder boek dat je kunt gebruiken om het oude jaar uit te luiden en het nieuwe jaar welkom te heten. Are you ready for the best version of yourself?

I am.

PS het boek stimuleert om de methode met zijn tweeën te volgen, zodat je een maatje hebt waar je je altijd aan kunt optrekken als het even niet zo lekker gaat. Wil jij beginnen en zoek je een maatje? Laat het weten op de website van Hal Elrod of plaats een reactie onder dit bericht. Samen ben je zoveel sterker en kun je met een glimlach naar jezelf kijken als het een keertje wat minder is gegaan.

Laat vandaag de dag zijn dat je de persoon die je geweest bent opgeeft voor de persoon die je kunt worden.

Have a Be You Ti Ful Day!

 • Miracle Morning: 6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 8 uur s’ ochtends.
 • Hal Elrod. Uitgeverij Kosmos, 208 pagina’s. 2016.
 • Oorspronkelijke titel: Miracle Morning, 2014.

Linde ten Broek schreef enkele artikelen voor Pioniers Magazine. Zij is soulcoach, schrijver en verhalenplukker. Zij helpt vrouwen bij het kiezen voor een bezield leven waarmee hun volle potentieel aangesproken wordt en tot volle bloei komt. Linde heeft inmiddels twee boeken op haar naam staan: kinderboek "Gina en de rode vogel" en "Moeders en dochters". Daarnaast is Linde (tevens documentairemaakster) bezig met het voorwerk voor de documentaire "Soulstories": Zij interviewt hiervoor 5000 vrouwen over het leven van hun volle potentieel.