Boekrecensies

Bits, bytes & bewustzijn | Yfke Laanstra

‘Singing my life with her words
Telling my whole life with her words’

Dit prachtige lied van Roberta Flack klonk meer dan eens in mijn hoofd bij het lezen van dit boek van Yfke Laanstra.  Het trof me hoe zij in haar boek zo in staat was woorden te geven aan een reis die ik ook  heb gemaakt en zo beelden heeft gegeven aan opvattingen die ik ook koester. Met haar boek wil zij anderen inspireren hun eigen onderzoek te doen en hun eigen waarheid te ontdekken. Dat is een zware opgave, zeker voor iemand die die reis gemaakt heeft en weet waar je doorheen moet maar ook weet wat voor geweldigs het je brengt als je eindelijk die stip op de horizon hebt gehaald. Vervolgens gaat je leven door en weet je dat je verder kunt, dieper mag en nog meer kunt ontdekken.

Feiten en voorbeelden

Het is moeilijk om in een paar woorden haar boek te beschrijven omdat het boek op zich al een reis is: heel knap en integer geschreven en vooral supersterk onderbouwd met voorbeelden en feiten. Laanstra is niet alleen in staat je te inspireren en een weg te wijzen, het lukt haar bovenal om feiten en voorbeelden te noemen. Haar kennis van feiten is breed en indrukwekkend. Het gevolg daarvan was dat ik niet alleen haar boek heb gelezen maar ook iedere keer de wetenswaardigheden en feiten wilde checken. Niet omdat ik twijfelde aan haar feiten, helemaal niet. Laanstra gebruikt ze sterk en overtuigend en ze zijn zo fascinerend dat je het zelf wilt zien en wilt doorleven.

Zo kwam ik al lezend bij de piramiden in Bosnië, het boek ‘De Bijbelcode’ van Michael Drosnin, waarvan ik gelukkig nog een tweedehands exemplaar kon kopen, antikythera, het Philadelphia experiment en nog vele andere zaken die zo fascinerend zijn en zo sterk haar verhaal onderbouwen dat je helemaal meegesleurd wordt. Yfke raakte me heel intens toen zij verwees naar het boek ‘Waren de goden kosmonauten’ van Erich von Däniken. Zij las hetop haar 18e,  net als ik zelf. Dat schept toch een band! Temeer omdat het vragen bij haar opriep die ik zo herkende en die we allemaal wel zullen herkennen, met name de vraag of alles wat we zien en hebben op deze aarde ook echt alles is.

Ondergeschikt aan bits en bytes?

Laanstra vraagt zich in haar boek af of de digitalisering die we nu allemaal meemaken straks alles van ons overneemt en of wij als mensen niet ondergeschikt worden aan die bits en bytes. Deze digitalisering wordt tegelijkertijd een comfortzone en sluit ons langzaam in, tot we helemaal gevangen zitten.

Het alternatief is dat wij onze ogen openen voor de multidimensionaliteit van de natuur die we maar blijven ontkennen, net als de multidimensionaliteit en gelaagdheid van ons menszijn. We zijn meer dan materie.  We zijn boven alles energie. Energie die zich kan verbinden met alle andere energie om ons heen en waar we ons niet of nog niet bewust van zijn. Laanstra zegt: “Het vergt voor vele een enorme stap uit hun comfortzone. Een stap uit hun meetbare, logische en verklaarbare wereld naar een magische en multidimensionale wereld.”

Hoop en inspiratie

Daarom is dit een boek van hoop en van inspiratie. Denk niet dat Laanstra zich verzet tegen automatisering. Als er iemand ‘verslaafd’ is, dan zou zij het haast kunnen zijn, maar wel vanuit het besef dat het niet dominant hoeft te zijn als wij daar zelf een keus in maken en ons bewust worden en werken aan wie en wat we zelf willen zijn. In essentie zijn we zoveel meer dan de optelsom van de feitelijkheden in ons leven. Als we de mythische heldenreis naar de diepere niveaus en verborgen kwaliteiten in onszelf aandurven, dan opent zich een wereld van mogelijkheden, energie en zoveel schoonheid. Laanstra beschrijft hoe je deze reis kunt maken en geeft je voldoende bagage en proviand voor onderweg mee: je zult altijd voldoende hebben om de reis af te maken en door te zetten. Wie halverwege opgeeft, raakt verdwaald in de wereld zoals die zich aan ons manifesteert en waarin we eenvoudig zouden kunnen vereenzamen. Dat is een keuze. Onze keuze!

Een ontdekkingsreis naar de kern van je bestaan

Bits, bytes en bewustzijn is kortom een heerlijk boek, integer geschreven vanuit een warme oprechtheid en vanuit liefde voor de mens. Iedereen zou het moeten lezen om af te komen van de angst voor het onbekende, omdat die angst feitelijk gevoed wordt met het onbekend zijn met ons diepere zelf. Als je jezelf ten diepste kent is al het andere een bijkomstigheid waar je vanuit je essentie mee om kunt gaan.

Dit boek leest als een roman en toch is het dat niet. Het is een leerboek, een reisboek, een gids die ik iedereen gun. Laanstra gebruikt eenvoudige en makkelijk leesbare taal die je verwelkomt in de wereld van de high en slow tech. Het lijkt of ze alleen met jou praat en zich in haar schrijven op jou richt. Ik zeg er wel bij dat dit aan mij kan liggen omdat ik me zo herkende in haar verhaal.

Lees het en geniet, durf al lezend al de vragen die zij in het algemeen stelt aan jezelf te stellen en begin de ontdekkingsreis naar de kern van je eigen bestaan. Als je die eenmaal te pakken hebt, dan kun je alles aan.

Bits, bytes en bewustzijn
Uitgever: Edicola Publishing bv
ISBN 978-94-92500-15-1

Daan Fousert

Daan Fousert (1947) is redactielid en auteur voor Pioniers Magazine. In de redactie is 'leiderschap' zijn aandachtsgebied. Daan wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van Servant-Leadership in Nederland. Hij schreef diverse boeken over Management, Human Resources en Dienend-Leiderschap. Zijn professionele focus is gericht op de volle breedte van leiderschap en de ontwikkeling van mensen. “Het oude leiderschap is dood, en om het nieuwe aan te duiden hebben we allerlei woorden nodig die de aandacht in feite alleen maar afleiden van waar het werkelijk om gaat. Al die adjectieven verhullen dat we bij leiderschap geen eigen, grootse connotatie meer hebben. Ik heb me verbonden met dienend leiderschap, maar die term omvat niets wat met het woord leiderschap alleen niet ook te duiden valt. Echt leiderschap ís dienend. Al het andere is geen slecht leiderschap, het is géén leiderschap. Hou het simpel.” Daarnaast is Daan beeldhouwer en auteur van inmiddels al weer 6 romans.