Artikelen

Bewustzijn, het bindweefsel van de samenleving

Ken je dat? Je bent intensief met je lichaam bezig tijdens je wekelijkse yoga-, dans- of chi kungles en dan word je ineens ongemerkt geconfronteerd met niets minder dan een kosmische wet en word je even uitgetild boven je normale bewustzijn. Dit zijn belangrijke momenten die vaak veel impact hebben en bijdragen aan de evolutie van bewustzijn. Dit gebeurde bij mij afgelopen week tijdens mijn les dansimprovisatie waarbij ik een directe ervaring had van het besef dat mijn lichaam werkelijk een afspiegeling is van de hele kosmos.

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

Het wonder van ‘fascia’

We werkten met het concept en de lichamelijke sensatie van het bindweefselvlies, ook wel ‘fascia’ genoemd. Van tevoren liet onze docente ons een video zien van hoe dit er in ons lichaam uitziet. Ik had het nog nooit in beeld gezien en ik denk veel van jullie ook niet, daarom hier voor jullie de video: https://www.youtube.com/watch?v=eW0lvOVKDxE

Fascinerend toch? Het vlies is altijd verbonden, breekt nooit, is uiterst flexibel, creatief, intelligent en ondersteunend aan alles in jouw lichaam. Het is constant in beweging, ook als je slaapt. In de les hebben we dit fenomeen gebruikt om te verkennen en ermee te experimenteren in onze dans.

Eerst hebben we stapje voor stapje het fysieke gevoel van de fascia onderzocht in het lichaam. Je kunt het waarnemen als een hele subtiele gewaarwording van een vloeistof rond o.a. de spieren, die ondersteunend is aan iedere beweging. Als je je handen met een lichte druk rond je spieren beweegt voel je het.

Door ons bewust te zijn van de fascia, konden we zonder bewust kracht uit te oefenen heel vloeiend bewegen. We brachten dit tot uitdrukking door samen te bewegen, eerst in paren en met lichaamscontact, daarna los van elkaar en als groep. Uiteindelijk bewogen we als het enorme fascia web dat nooit breekt, dat creatief is en dat altijd ondersteunend is aan alles wat er is. Een indrukwekkende ervaring.

Hogere intelligentie

Zoals altijd gingen we toen over tot de dansimprovisatie performances. Een deel van de groep is daarbij publiek, het andere deel danst in een improvisatie met elkaar. We lieten het concept ‘fascia’ los, maar we ervoeren heel sterk een onzichtbaar web tussen ons: bewustzijn. Van daaruit ontstond er creatieve emergentie. We waren in een staat van stilte en diepte en van daaruit creëerden we de meest spannende, intrigerende dansen. We hadden een sterk gevoel van een hogere intelligentie die dat liet ontstaan, net als bij het bindweefselvlies.

Dit soort lichamelijke, voelbare sensaties en zichtbare voorstellingen helpen ons gevoelig te worden voor onze diepe verbondenheid als mensen. We maken een lichamelijk gevoelde connectie tussen ons materiële lichaam en het onzichtbare veld van bewustzijn dat zich tussen ons bevindt.

Eeuwige dans

Na deze ervaring stelde ik mij voor hoe wij mensen eeuwig met elkaar in een dans verwikkeld zijn. Altijd verbonden in een onzichtbaar intelligent web van ons bewustzijn dat nooit breekt of afgescheiden is, maar dat altijd creatief is, in hoge mate intelligent en altijd in beweging is om ons te ondersteunen. Als je jezelf oefent om op dit veld af te stemmen, ga je het steeds dieper ervaren en wordt je leven in relatie met anderen meer en meer een vloeibare, creatieve dans.

Ik geloof dat dit afstemmen steeds meer onze focus gaat worden in onze samenleving en zelfs het centrum van onze identiteit. That’s when the magic will start to happen. Dat is wanneer onze samenleving echt creatief gaat worden en zich overgeeft aan de eeuwige dans.

En je kunt gewoon beginnen door steeds dieper bewust te worden van de intelligentie van je lichaam. Geniet ervan!

[/wcm_restrict]

Judith heeft diverse artikelen voor Pioniers Magazine geschreven. Zij is een ‘social artist’ en haar missie is: ‘Een nieuwe wereld creëren van binnenuit’. Met haar initiatief ‘Transforming Self and Society – The Social Artist’s Way’ helpt ze individuen en groepen om meer van hun menselijk potentieel te ontdekken en in te zetten met als doel een florerende wereld maatschappij. Ze is als ‘social artist’ betrokken bij meerdere projecten en is gedreven om ‘social artistry leadership’ te introduceren in Nederland en de rest van Europa.