Artikelen

Ben jij geboren voor deze tijd?

Meer dan ooit zijn we ons bewust van de constante ontwikkeling die wij doormaken als mens. Dit vraagt van ons om met dit nieuwe bewustzijn in verbinding te zijn en ons Zelf bewust te blijven ontwikkelen. Dat is pionieren! Dat is voor iedereen uitdagend, maar zodra je je hier aan overgeeft, begin je jezelf te ervaren als een mens in wording, helemaal thuis in deze wereld en geboren voor deze tijd.

Laatst sprak ik er met Carla de Ruiter, onze hoofdredacteur, over: dat we allebei het gevoel hebben geboren te zijn voor deze tijd.

We ervaren allebei dat alles wat we de afgelopen jaren gedaan hebben en alle ontwikkeling die we doorgemaakt hebben, nu samenkomen in zowel onze persoonlijke vervulling wat betreft plezier, roeping en missie als in de ontwikkeling in bewustzijn en de ontwikkeling in onze samenleving die nu plaatsvinden.

Als ik naar mijzelf en mijn leven tot nu toe kijk, kan ik zien dat alle frustraties over mijn identiteit en de zoektocht naar wat mijn rol in dit leven is, beginnen weg te vallen en er langzaam een nieuw zelf verschijnt, een nieuwe identiteit die capabel is voor precies deze tijd. Het voelt als eindelijk op mijn plek zijn.

Ik heb heel veel uitgeprobeerd in mijn leven en nooit vond ik een rol die mij werkelijk paste. Iedere keer als ik dacht: “Dit wil ik doen”, dan voelde ik me beperkt in wie ik werkelijk was. Ik wist dat er iets anders mogelijk was en bleef me ontwikkelen op allerlei gebieden. Ik wist heel goed wat ik niet wilde, bijvoorbeeld moeder worden, of een carrière in het bedrijfsleven, maar ik wist niet goed wat ik wél wilde. Ook al had ik mijn diepste Zelf ontdekt in een spirituele ervaring, de zoektocht naar mijn relatieve identiteit bleef bestaan.

Tot 2013. Toen begon er opeens iets in mij op de voorgrond te dringen:

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van het artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

“Ik wil spreken en schrijven vanuit mijn hart”. Met die boodschap ging ik verder. Ik ging weer meer schrijven en maakte kennis met public speaking en theater. Dat was raak. Ik hoorde letterlijk in mijzelf: “Dit is van levensbelang”. Ik ontdekte mijn creatieve, artistieke kracht en eindelijk had ik het juiste spoor gevonden om te bewandelen en verder te onderzoeken. Wat een gelukzalig gevoel!

Iedereen is geboren voor deze tijd

Een paar dagen na het gesprek met Carla vertelde ik over dit prachtige besef aan mijn leidinggevende. Haar reactie was heerlijk verfrissend: “Iedereen is geboren voor deze tijd”, zei ze. Het is waar. Hier is geen speld tussen te krijgen. Als je nu leeft, ben je geboren voor deze tijd.

Toch denk ik dat er een verschil is tussen je hiervan bewust zijn, of dat (nog) niet zijn. Wat daarnaast het verschil maakt, is hoe je ermee omgaat als je je ervan bewust bent.

Zelfrealisatie

Enerzijds heb ik een spoor gevonden waarin ik me thuis voel (schrijven, public speaking en theater), dat geeft me een gevoel van identiteit en dit zal zich ontwikkelen tot een unieke uitdrukkingsvorm. Ik heb nog maar een pril idee van hoe dat er uitziet en waar en hoe ik dat inzet. Identiteit geeft me een relatieve bodem en contouren en een referentiekader voor mijn omgeving. Dit is de ontwikkeling van zelfrealisatie en betekent concreet dat ik mijn eigen leven vormgeef door mijn eigen keuzes te maken op basis van een innerlijke motivatie.

Het universele Zelf

Anderzijds ben ik mijzelf telkens weer aan het uitvinden en herschikken en vooral aan het verruimen. De grenzen van mijzelf worden steeds vloeiender en breiden zich uit naar een collectief zelf, het creatieve veld dat bestaat tussen mensen. Ik wil steeds bewuster zijn en ben alert op bewegingen in mijzelf en in mijn omgeving die subtiel aanzetten zijn tot de geboorte van iets nieuws. Dit kost moeite en het vraagt training, maar de momenten dat ik reageer op het subtiele nieuwe dat zich aandient, dan voel ik: “Dit is waar ik voor geboren ben.” Dit noem ik de ontwikkeling van het universele Zelf en betekent concreet dat ik in contact met mensen mijn best doe om vooropgezette ideeën en identificaties los te laten en luister naar wat er wil ontstaan.

Mijn ervaring is dat beide ontwikkelingen elkaar versterken.

Mens in wording

Dat is niet alleen mijn persoonlijke ervaring. Steeds meer mensen ervaren deze krachtige ontwikkelingen. Zoals mijn collega al opmerkte: we zijn allemaal geboren voor deze tijd. Wij en al onze voorouders hebben de wereld gecreëerd zoals die er nu uit ziet, een wereld in wording. Wij hebben onszelf ontwikkeld tot de mens die wij nu zijn, een mens in wording. Het nieuwe is dat we ons meer dan ooit bewust zijn van deze constante ontwikkeling.  Dit vraagt van ons om met dit nieuwe bewustzijn in verbinding te zijn en ons Zelf bewust te blijven ontwikkelen. Dat is pionieren! Pionieren is voor iedereen uitdagend, maar zodra je je hieraan overgeeft, begin je jezelf te ervaren als die nieuwe mens in wording, helemaal thuis in deze wereld en geboren voor deze tijd. [/wcm_restrict]

Judith heeft diverse artikelen voor Pioniers Magazine geschreven. Zij is een ‘social artist’ en haar missie is: ‘Een nieuwe wereld creëren van binnenuit’. Met haar initiatief ‘Transforming Self and Society – The Social Artist’s Way’ helpt ze individuen en groepen om meer van hun menselijk potentieel te ontdekken en in te zetten met als doel een florerende wereld maatschappij. Ze is als ‘social artist’ betrokken bij meerdere projecten en is gedreven om ‘social artistry leadership’ te introduceren in Nederland en de rest van Europa.