Artikelen

Anders, onvoorspelbaar en onzeker: het leven in Nepal

Ik zit aan een tafel in het nonnenklooster. Voor mij staat een bord met eten, iets wat ik nog niet eerder heb gezien en geproefd. Ik eet er wat van en geniet van de smaak. Een goede vriend van mij is jarig en we vieren dit samen met de nonnen en wat vrienden.

Zijn huis is tijdens de aardbeving volledig ingestort en ik logeer bij hem en zijn familie in een golfplaten huisje. Ik heb geen idee wat mij vandaag te wachten staat. Ik weet niet hoe de verjaardag wordt gevierd, wat we in de middag en avond gaan doen, hoe zijn familie reageert op mijn bezoek, hoe ik me moet opstellen in een familie met de bijbehorende cultuur, normen en waarden die ik nauwelijks ken, wat we eten, of ik me wel ergens kan wassen en of ik wel in slaap zal kunnen komen.

[wcm_nonmember]
Wil je de rest van dit artikel lezen? word dan lid!
[/wcm_nonmember]
[wcm_restrict]

Ik word me bewust van mijn afwezigheid: mijn gedachten leiden me naar een andere wereld dan waar ik eigenlijk ben, hier aan tafel. Daarbij heb ik geen enkel antwoord op deze vragen. Geleidelijk besef ik dat ik dat eigenlijk ook niet wil hebben. Al deze onzekerheden leiden me naar het moment van de dag, in het nu. Ik laat de vragen gaan, stel me open voor nieuwe ervaringen en ik ervaar dat dit moment perfect is zoals het is.

Ineens ontspringt er een brede en pure lach aan mij, een lach die ik niet kan inhouden, een lach van binnenuit, van oor tot oor. Mijn gezelschap vraagt waarom ik lach en het enige wat ik kan antwoorden is: dit moment, het hier en nu, is zó intens krachtig. Er springen tranen in mijn ogen van geluk. Elke seconde voelt aan als nieuw, als een avontuur. Ik voel me als een kind, vrij, elke seconde is weer een verassing en ik kijk vol verwachting uit naar wat de volgende brengen gaat. Het leven is een cadeautje!

Een land als Nepal is een geweldig land om controle te leren loslaten. Dingen lopen hier nooit precies zoals jij dat wilt of plant. Het leven past hier niet in hokjes of schema’s. Los van het feit dat je door het loslaten van de controle vaak de meest geweldige ervaringen opdoet, kun je hier ook niet anders. Het werpt je in de schoot van vertrouwen, vertrouwen in jezelf, vertrouwen in het leven. Je moet jezelf over durven geven en los durven laten, je laten leiden.

Mijn volle overgave aan het leven in de wetenschap dat het voor mij zorgt, geeft rust. Dit leidt me naar de mooiste momenten, momenten die ik in hun volle schoonheid ervaar, gewoon door aanwezig in het nu te zijn. Niet meer en niet minder.

[/wcm_restrict]

Suzanne Beunk is auteur voor Pioniers Magazine. Zij reist de wereld over zonder vastgesteld plan vooraf. Zij neemt lezers mee op reis door columns te schrijven over haar ervaringen op haar reis. Suzanne ondervindt hoe het is om alle zekerheden los te laten en de rijkdom in haarzelf, haar thuis, te ontdekken. Een reis die je meeneemt in de wereld van Zijn. Suzanne is effortless coach vanuit haar praktijk "Be Effortless"