Artikelen

Wees een ambassadeur van je eigen idealen!

Laatst hoorde ik iemand zeggen “Je kunt beter iets doen, dan roepen dat anderen iets moeten doen” en dat raakte mij. Vooral ook omdat ik het herken: zeg tegen mij dat ik iets zou moeten doen en ik ga met de hakken in het zand, zelfs als ik er eigenlijk helemaal achter sta. Als mensen zelf iets doen wat me verrast, dan ga ik nadenken. Is het wat voor mij? Waarom wel of niet?

Eigenlijk is dat een “goed voorbeeld doet goed volgen”-reactie: niet roepen maar doen en daarmee inspireren. Ik doe de dingen die ik doe vanuit een innerlijke drive: ik wil het zelf. Al experimenterend ontdek ik waar ik gelukkig van word: vrienden, ervaringen, lekker eten (en wijn) en vooral minder spullen en minder verplichtingen. Ik merk nu dat “werken” in dit rijtje niet eens voorkomt, wat ook niet zo gek is omdat ik mijn schrijfopdrachten niet als “werk” zie. Voor al die dingen waar ik blij van word, is echter wel geld nodig, maar ik neem vrijwillig genoegen met minder. Met precies genoeg om fijn te leven. Rijk van binnen.

“Wie elke dag tevreden is, straalt dat uit naar anderen.”

Ik ben geen activist. De meeste mensen die mijn idealen delen zijn geen activisten. Maar we brengen een beweging in gang die misschien wel revolutionair zal zijn. Stel je eens voor dat de meerderheid van de mensen minder gaat consumeren. Of minder gaat werken om andere activiteiten te ontplooien. Of kleiner gaat wonen en veel spullen wegdoet. Dat zal een behoorlijk effect op de economie hebben. En dat doen we door gewoon te doen.

Dat blijkt inderdaad inspirerend te werken. Ik krijg regelmatig vragen via vrienden, LinkedIn of mijn website, soms van mensen die ik nog nooit ontmoet heb, of ze eens mogen praten met mij. Of ons gasloze huis mogen zien, zodat ze eerst infrarood panelen kunnen ervaren voordat ze zelf een besluit nemen. In die zin ben ik tegelijkertijd een ambassadeur van mijn eigen leven.

Ik gun het iedereen om de keuze te mogen maken te doen waar je blij van wordt. Het klinkt heel flauw, alsof we daarmee de wereld kunnen redden, maar het heeft een veel grotere impact dan je denkt. Wie elke dag tevreden is, straalt dat uit naar anderen. Een glimlach is besmettelijk. Voor je het weet maak je ook de mensen om je heen blij, al is het maar voor even. Dus ga doen waar je blij van wordt, straal dat uit en wees een ambassadeur van je eigen idealen!

Erica Pierik

Erica Pierik (1975) is auteur voor onder andere Pioniers Magazine. In 2019 publiceerde zij haar eerste boek (Een boek over wereldvrede) en haar tweede boek komt binnenkort uit. Erica woont met haar man in Amsterdam West. Samen kwamen ze erachter dat ze bewuster en duurzamer wilden leven, met een minder grote voetafdruk en met meer liefde voor de omgeving. Ze hebben daarom een paar jaar geleden een groot en duur appartement in Oud Zuid verruild voor een kleine, betaalbare woning in Bos en Lommer, zodat Erica haar stressmakende baan op kon zeggen. Nu doet ze elke dag werk waar ze van houdt, heeft ze jaloersmakend lage hypotheeklasten en inspireert ze graag anderen om net als zij te leven volgens eigen kernwaarden.