Artikelen

Afscheid nemen? Een ritueel kan je verder helpen

Als ik google op rituelen bij afscheid, kom ik direct op een aantal sites terecht van uitvaartorganisaties. Als ik zoek op rituelen bij afscheid van een geliefde, poppen er dating sites op. Ik sta op een kruispunt in mijn leven en wil schonen en helen wat er pijn doet. Mijn geliefde is echter niet gestorven, het is de liefde die gestorven is en daar zoek ik een passend ritueel bij dat ik kan uitvoeren zodat we op een andere manier dan “nou dag, ik wens je veel geluk”, uit elkaar kunnen gaan. Ik zoek naar websites waar ik informatie kan vinden hoe ik de energie van mijn ex partner uit mijn lijf kan schonen en vind allemaal sites over detox diëten. Ik gebruik vast verkeerde zoektermen, of zoek ik iets wat nog niet bestaat?

Huwelijksrituelen
Gisteren heb ik de workshop rituelen bij huwelijken gevolgd en kwam terecht in een scala aan mogelijkheden. Gebruiken uit andere culturen, symbolen, bekende en minder bekende verhalen, allemaal heel mooi, maar waar zijn die verhalen voor afscheid nemen met een open hart? En o wat moet ik daar zelf veel voor doen op dit moment. De lichtheid kunnen zien en niet nog steeds in discussie gaan over de meest onzinnige dingen.

Mooie, pijnlijke momenten
Ik stelde mijn ex partner voor om een ritueel te doen, hij stelde zelf een picknick voor. Dat is ook leuk, maar op dat niveau bedoelde ik het nou juist niet. Dus ben ik zelf aan de slag met het verzamelen van mooie momenten die ik heb ervaren met hem en de les die ik heb geleerd door met hem samen te zijn. Ik moet zeggen dat dit een klus is. De mooie momenten brengen ook weer de pijn en het verdriet naar boven en dat wil ik juist niet, maar iets in mij voelt dat dit de beste weg is om echt afscheid te nemen, te schonen en weer een nieuwe start met mij te kunnen maken. Dus verzamel ik herinneringen, kijk naar de manier waarop hij mijn kat kroelt en lees alle briefjes die ik voor hem schreef als ik op zaterdagmorgen een kopje koffie maakte, dat we dan als eerste die ochtend samen dronken. Het voelt kwetsbaar en goed. Ik voel dat dit is wat ik nodig heb. Misschien geldt dat voor nog wel veel meer mensen die in een soortgelijke situatie zitten.

“Wees dankbaar voor wat je geleerd hebt, van hem, van jezelf, van de plek waar je was en de plek die je niet genomen hebt. De plek waar jij helemaal tot je recht had kunnen komen.”

Recept
Wat heb je nodig om een goed ritueel te maken? Een symbool dat laat zien wat je meeneemt uit deze verbinding en de herinneringen die je met kernwoorden opschrijft. De valkuil waar je met open ogen in bent gestapt en de les, de opdracht die je hieruit mee kan nemen. Schrijf de opdracht voor jezelf, niet voor de ander. De ander kan werkelijk op een ander level en een ander vlak zitten dan jij. Omring je met die papiertjes, die herinneringen en sluit je ogen. Raak de herinneringen stuk voor stuk aan en bedank ze, met aandacht. Die bedankjes met aandacht zijn de sleutel: durf dus voorbij de boosheid, het zure gevoel te stappen.
Ga dan schrijven, vanuit je hart en je buik.  Over de weg die je bent gegaan en wat je iedere keer weer meemaakt. Over situaties die niet lijken over te gaan. 7 Minuten. Laat het dan even voor wat het is. Wees dankbaar voor wat je geleerd hebt, van hem, van jezelf, van de plek waar je was en de plek die je niet genomen hebt. De plek waar jij helemaal tot je recht had kunnen komen.
Ik wens je als dat nodig is een mooi afscheidsritueel.

Ps: Als ik je kan helpen, met trouw zijn aan jezelf, met een ritueel waarmee je je leven opnieuw vorm kunt geven, dan ben je van harte welkom.

Linde ten Broek schreef enkele artikelen voor Pioniers Magazine. Zij is soulcoach, schrijver en verhalenplukker. Zij helpt vrouwen bij het kiezen voor een bezield leven waarmee hun volle potentieel aangesproken wordt en tot volle bloei komt. Linde heeft inmiddels twee boeken op haar naam staan: kinderboek "Gina en de rode vogel" en "Moeders en dochters". Daarnaast is Linde (tevens documentairemaakster) bezig met het voorwerk voor de documentaire "Soulstories": Zij interviewt hiervoor 5000 vrouwen over het leven van hun volle potentieel.