Evenementen

Lean Leadership Program
start 28 september 2017

“Van Command & Control naar Lean Leadership”

Gebaseerd op de aspecten van Dienend Leiderschap

 • Hoe zorg ik ervoor dat er in mijn organisatie een cultuur van continu verbeteren ontstaat?
 • Hoe zorg ik ervoor dat mijn visie en strategie helder uitgerold worden binnen de organisatie?
 • Op welke manier kan ik de Lean managementfilosofie vertalen naar mijn eigen leiderschap en gedrag in de organisatie?

Lean speelt een belangrijke rol in de realisatie van de organisatiedoelen; de beschikbare tools geven houvast en richting en het bijbehorende Lean leiderschapsgedrag zorgt ervoor dat doelen behaald kunnen worden in alle lagen van de organisatie waarbij iedereen zich betrokken voelt. Dit betekent een andere manier van leiderschap: meer aanwezig op de werkvloer en minder in de eigen ‘ivoren toren’.

Het Lean Leadership programma beslaat een intensief leertraject van 7 maanden bestaande uit 6 modules. In dit programma is er ruime aandacht voor het creëren van draagvlak van jouw (Lean) strategie in je organisatie en de verdere ontwikkeling van jouw persoonlijk leiderschap.

Het programma is gebaseerd op een combinatie van Servant-Leadership principes en Lean Leadership en daarom geheel gericht op het praktisch inzetten van strategische instrumenten en de ontwikkeling van voorbeeldgedrag als leider.

In enkele modules worden inspirerende en ter zake kundige sprekers uitgenodigd die hun kennis en ervaring delen met de deelnemers en vragen beantwoorden.

Een programma waarbij je ontdekt wat er werkelijk leeft in jouw bedrijf door strategische lijnen uit te zetten met behulp van de input van andere lagen uit je organisatie; professionals op de werkvloer weten immers het beste hoe het werk gedaan moet worden.

Is het Lean Leadership Program iets voor mij?
Dit programma past bij jou als je wilt ontwikkelen als leider en tegelijkertijd praktische handvatten wilt op strategisch niveau en als jij (of je organisatie) werkt op basis van de Lean principes of dat wilt leren.

 • De kenmerken van Dienend Leiderschap versterken de Lean ambities
 • Instrumenten zijn alleen waardevol als ze door gedrag gestuurd zijn
 • Je leert Lean strategisch leiderschap vanuit de basisprincipes van Dienend Leiderschap

Hoe ziet het programma eruit?
Het programma is opgebouwd uit 1 module van 2 dagen gevolgd door 5 modules van een dag, verspreid over een periode van 7 maanden. Op deze wijze kan het geleerde onmiddellijk worden geïmplementeerd en de toepassing ervan worden getoetst en bijgeschaafd gedurende het programma. Casuïstiek uit eigen organisatie wordt in het programma meegenomen. Voor de opbouw van de diverse modules verwijzen we graag naar de brochure (binnenkort online).

Wat bereik je met dit programma?
Dit programma is niet alleen een investering in jezelf, maar draagt ook bij aan het succes van jouw organisatie want:

 • je krijgt inzicht in de samenhang tussen gedrag en de Lean methodiek
 • je leert zinvolle doelen te creëren en te sturen op talent dat eigenaarschap omarmt
 • je wordt je bewust hoe je jouw mensen vrijheid en vertrouwen geeft
 • je leert de aspecten van Lean beheersen en daarop te sturen
 • je toetst jouw opgedane ervaring en kennis met je mededeelnemers aan het programma waardoor inzichten worden verdiept.

Werkvormen en groepsgrootte
Er wordt gewerkt met een kleine groep van maximaal 12 deelnemers. Zo is er alle aandacht voor jou als persoon, maar leer je ook van de interactie met de groep. Je maakt gebruik van afwisselende werkvormen, die je helpen om het geleerde direct toe te passen.

Organisatie: Greenleaf, Center for Servant-Leadership Europe

Begeleiding:
Het programma wordt begeleid door Annemarie van der Toorn van 12Mprove en Daan Fousert van het Greenleaf Center for Servant-Leadership.

Daan verdiende zijn sporen als leidinggevende bij bedrijven als Fokker, Campbell’s en Ericsson. In 1995 kwam hij in aanraking met het gedachtegoed van Robert Greenleaf en werd één van de stuwende krachten achter Servant Leadership in Nederland. Als trainer, coach en consultant bouwde hij aan Dienend-Leiderschap binnen diverse organisaties en publiceerde hij een aantal boeken over dit thema. Naast zijn passie voor leiderschap laat hij zich in zijn vrije tijd inspireren tot het maken van beeldende kunst en het schrijven van romans.

Annemarie’s expertise ligt op het gebied van Lean Management, leiderschapsontwikkeling en Servant Leadership. Haar jarenlange ervaring als recruiter, loopbaancoach en trainer zet zij in als begeleider van transities in de breedste zin van het woord. Zowel grote als kleine bedrijven maken gebruik van haar diensten als transitiebegeleider, Lean coach, Lean trainer, teamcoach, MD- en leiderschapsadviseur. Zij combineert haar specialisaties met een brede kennis van Management Drives, Enneagram, TA en NLP, om bij elke organisatie tot de beste transitie strategie te komen.
Een leven lang leren is voor haar zowel persoonlijk als zakelijk essentieel. Durven vragen, durven delen en leren van elkaar vindt Annemarie waardevoller dan leren uit een boekje. Een maatschappelijke bijdrage leveren is voor haar vanzelfsprekend. Ze doet dat onder andere in het onderwijs als Expertcoach van Stichting LeerKRACHT.Voorproefje?

Wil je meer informatie over dit programma? Je bent dan van harte welkom op de gratis informatiebijeenkomst “Lean Experience” op 9 mei van 16:00- 20:00 uur.

Data:

Lean Experience: 9 mei 2017 van 16:00- 20:00 uur, Gooimeer 7 in Naarden.

Module 1 : 28 en 29 september 2017
Module 2 : 7 november 2017
Module 3 : 12 december 2017
Module 4 : 9 januari 2018
Module 5 : 6 februari 2018
Module 6 : 6 maart 2018

Locatie:
Congreshotel Mooirivier, Oude Oever 10 in Dalfsen.

Investering:
De kosten van dit programma zijn € 5.700,00 excl. BTW, maar inclusief alle kosten. Ben je betalend lid van Pioniers Magazine, dan profiteer je van 10% extra korting op de totaalprijs. Vermeld dit bij je aanmelding.

Meer informatie en aanmelden

Carla de Ruiter is hoofdredacteur en oprichter van Pioniers Magazine. Zij is organisatieadviseur en leiderschapstrainer voor de Pioniers Academy (een onderdeel van het magazine). Zij begeleidt organisaties en pioniers bij nieuw, pionierend leiderschap en organisatieontwikkeling. Zij is transformatiecoach, spreker en auteur. Momenteel schrijft zij aan het boek: "Pionierend Leiderschap, de creatieve uitdaging voor ons menselijk bestaan." Carla is ontwikkelaar van de filosofie die zij Pionierend Leiderschap noemt. Zij maakt zich hard voor maatschappelijke innovatie door pioniers samen te brengen en hen te stimuleren om vooral boven het maaiveld uit te steken met hun idealen voor een wereld die werkt. Met haar unieke visie maakt zij pioniers bewust van een dieper, vrijer, persoonlijk- en collectief potentieel, waarmee zij meer impact krijgen met hun idealen voor een betere wereld. Pionieren is volgens haar dan ook niet langer iets wat je in je eentje doet. Synergie en co-creatie staan centraal in haar nieuwe vorm van leiderschap. Zij is trainer voor (een deel van) de evenementen vanuit de Pioniers Academy en zij faciliteert de bijeenkomsten van het Pioniers Platform.

Geef een reactie