Artikelen

Heb jij een kaasverslaving?

Eén van de dingen die mensen het moeilijkste vinden om op te geven wanneer ze plantaardig gaan eten is toch wel kaas. Je zou het misschien niet verwachten, maar we missen kaas vaak intenser en langer dan eieren, spek of gehaktballen.

Er zijn verschillende theorieën over hoe dit komt. Eentje daarvan luidt dat het komt door de stof casomorfine die in kaas zit. Deze morfine achtige stof zou er voor zorgen dat het kalf als het ware verslaafd raakt aan de melk, hetgeen tot natuurlijk gevolg heeft dat het kalf blijft drinken. Prima systeem dus, dat de gezondheid en groei van het kalf waarborgt. Maar deze stof zou op ons mensen hetzelfde effect hebben en ons dus letterlijk verslaafd maken aan kaas. Hoewel ik het best geloofwaardig vind, want ja ik was behoorlijk verslaafd aan kaas, heb ik er nog geen eenduidig bewijs voor gevonden dat het ook echt zo is.

Het ligt voor de hand dat het met name de combinatie van vet en zout is die kaas zo onweerstaanbaar maakt. Daarnaast is de structuur zacht en romig en is het gemaksvoedsel pur sang. Je hoeft de koelkast maar open te trekken en je kunt je tanden in een stuk geel romige kaas zetten. Oftewel: je reptielen brein wordt op haar wenken bediend. Het kost weinig energie om kaas te verkrijgen en het geeft je door het vetgehalte van tot wel 70% een enorme calorie boost. Geen wonder dat je hersens een vreugdesprongetje maken bij het eten van kaas.Voeg daarbij het goede imago van kaas als zijnde het gezonde tussendoortje voor kinderen (geheel onterecht overigens) en de overtuiging dat het een goede bron is van calcium en je hebt veel redenen om kaas te eten.

Ook voor mij blijft het een valkuil. Vlees zie ik allang niet meer als voedsel maar zet een plateau met kaas voor mijn neus op een moment dat ik echt honger heb en ik zal echt moeite moeten doen om er vanaf te blijven. Een goede vervanger voor kaas heb ik zelf niet gevonden omdat ik alle alternatieven tot nu toe gewoon niet lekker vind. Voor mij is het dus een kwestie van geen kaas meer en in de afgelopen jaren is het steeds een beetje makkelijker geworden om het te laten staan. Misschien ben ik inderdaad wel afgekickt.

In sommige recepten verlang ik nog wel eens naar de romige, zilte smaak van kaas en om die reden heb ik onderstaande cashew saus gemaakt. Ideaal voor over de lasagne, maar ook bloemkool en broccoli combineren goed. Het geheim zit hem in de combinatie van rauwe cashewnoten en gistvlokken. Gisteren gebruikte ik de saus voor een eenvoudig pasta gerecht met champignons en spinazie.Ik zou zeggen: probeer het eens, ook als je nog wel kaas eet, en laat je verassen door hoe kaasachtig cashews kunnen smaken en dat zonder het vet, het zout en het dierenleed die gepaard gaan met echte kaas.

Voor de saus:

 3/4 cup ongebrande (rauwe) cashewnoten

1 cup amandelmelk, ongezoet (of andere plantaardige melk naar keuze)

1 tl uienpoeder

1/2 tl knoflookpoeder

3 el gistvlokken

1 tl arrowroot (pijlwortel)

zout

Doe alle ingrediënten voor de saus in een blender en laat een tijdje staan zodat de cashews zacht kunnen worden. Ondertussen bereid je de rest van het recept.

Pasta met champignons en spinazie

  • 250 gram volkoren penne
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 el water
  • 1 bakje kastanje champignons, in plakjes
  • 300 gram verse spinazie, gehakt
  • Italiaanse kruiden
  • peper/zout naar smaak
  • Verse oregano, optioneel

Kook de pasta volgens de beschrijving op de verpakking.

Verhit een pan met dikke bodem, bijvoorbeeld een hapjespan.

Voeg twee eetlepels water toe en smoor hierin de ui en knoflook glazig op middelhoog vuur.

Voeg dan de champignons toe en bak een minuut of drie mee.

Als de pan dreigt aan te bakken voeg dan nog een scheutje water toe.

Zet nu de blender aan en laat draaien tot je een gladde en romige saus hebt.

Zet het vuur laag en voeg de spinazie toe. Roer een paar keer om.

Giet de saus bij de groente en laat doorwarmen tot de spinazie geslonken is en de saus ingedikt.

Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, peper en zout.

Schep de pasta door de pasta en garneer eventueel nog met wat verse oregano.

Eet smakelijk!

 Ps.: Wil je de saus maken voor over lasagne of groente, breng dan 3/4 cup bouillon aan de kook en voeg hier de saus aan toe. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt. Afhankelijk van gebruik kun je nog verse kruiden toevoegen zoals peterselie of bieslook.

Voor meer makkelijke plantaardige recepten kijk je op: www.jessicamoreno.nl

Jessica Moreno

Jessica schreef enkele artikelen voor Pioniers Magazine over een pure, plantaardige lifestyle. Zij is een gepassioneerd vegan kok. Bijna 5 jaar geleden ontdekte ze de pure, plantaardige lifestyle. Dit bleek de deur naar een diepere connectie met de aarde en het begin van een leven vol energie, een slanker lijf, en spirituele ontwikkeling.

Geef een reactie